Ett och annat ögonbryn höjdes när Volition valde att satsa i en ny riktning efter framgångarna med den galna actionfesten Saints Row. Att Agents of Mayhem har ärvt mycket av den plojiga, högoktaniga action som präglade Saints Row-spelen står klart tämligen omgående. Du tar kontrollen över en brokig skara agenter och skickar ut dessa på uppdrag i en öppen, färgsprakande värld i syfte att förstöra för L.E.G.I.O.N.S osympatiske ärkeonding Doctor Babylon och hans hejdukar. När de inte är ute på uppdrag hänger agenterna i sitt luxuösa huvudkontor, som är går att uppgradera för att ge protagonisterna tillgång till nya förmågor och destruktiva prylar.

Skådeplatsen är för övrigt en framtidsversion av Sydkoreas huvudstad Seoul. Givetvis badar staden i neon och enorma billboards, och alla möjliga och omöjliga typer av bilar trafikerar gatorna. Grafiken beskrivs bäst som någon slags pseudo-celshadad crossover mellan Borderlands och Overwatch, som båda känns som uppenbara inspirationskällor för spelets estetik. Det är riktigt läckert på sina håll, men inte särdeles nyskapande.

En av Agents of Mayhems absolut största styrkor är möjligheten att snabbt växla mellan de tre olika agenter du väljer att ta med dig på ett uppdrag. Även i de mest intensiva av actionsekvenser kan du med ett knapptryck byta till någon som passar bättre för en viss typ av fiende eller utmaning och låta den andra ladda upp sina sköldar en stund. Greppet skapar en svårslagen dynamik och valfrihet i hur du väljer att komponera ditt rövargäng. Det är av yttersta vikt att du tar med dig en bra kombination av agenter i varje uppdrag, och sedan experimenterar med deras förmågor för att nå framgång. 

Intensiv action med trötta stereotyper

Agents of Mayhem
De tre inledande agenterna du får kontroll över i Agents of Mayhem: Fortune, Hollywood och Hardtack.

De totalt tolv spelbara agenterna skiljer sig nämligen vitt åt avseende arsenal och specialförmågor. Alla har dock en särskild superkraft – eller Mayhem-förmåga som det kallas här – och som låter dig slakta ännu fler fiender under ännu mer kaosartade former. Den flinka luftpiraten Daisy skickar ut sin drönare, Glory, för att skada och förstena fiender över ett stort område, medan gangsterbossen Kingpin drar igång partymusiken för att få legionärerna att omedelbart börja dansa. Alla rör sig snabbt och kan dessutom trippelhoppa, vilket bäddar för strider i extremt hög hastighet.

Till en början är agenterna tre till antalet; resten låser du upp via specialuppdrag som också förser dig med en snutt bakgrundshistoria i serieformat. Utbudet av spelbara karaktärer är måhända mångsidigt sett till funktionalitet, men består av extrema stereotyper som i vissa fall blir tröttsamma att dras med i längden. De flesta svär som borstbindare och levererar kassa one-liners på löpande band. Ibland är det faktiskt roligt, men oftast suckar vi djupt när vi får ännu en trött kliché kastad rätt i ansiktet.

Agents of Mayhem innehåller rollspelsliknande inslag i form av karaktärsutveckling, nya förmågor och erfarenhetspoäng. Tonvikten ligger dock tveklöst på de galna actionsekvenserna, där du inte sällan tvingas tampas med flera dussin fiender på en och samma gång.

De grymma striderna kan bli repetetiva

Striderna flyter på bra och är för det mesta roliga att ta del av, men stundtals blir det repetetivt att panga ihjäl den femtioelfte odugliga fiendesoldaten på exakt samma manér som de som redan fallit till marken. De många uppdragen följer en välbekant formula i stil med "gå eller kör dit, döda tre dussin legionärer, hacka en dator och stick därifrån." Ett mer välutvecklat närstridssystem hade kunnat vara till hjälp här – nu får vi nöja oss med en typ av slag per agent, som utförs genom att trycka ned höger styrspak. 

Agents of Mayhem
Den parodiskt elake Doctor Babylon förpestar tillvaron från första stund.

En annan grundbult i Agents of Mayhem är humorn. Eller "humorn", ska vi kanske säga. Det blir aldrig lika vulgärt som i Saints Row-spelen, utan hamnar ofta på någon slags Kalle Anka-nivå med långsökta förkortningar, ordvitsar och allehanda slå sig för pannan-moment. Lika smart som i exempelvis Borderlands blir det aldrig, och under bältet-ton lär antagligen avskräcka en och annan spelare. Uppfinnare som skjuter underförstådda jättepungkulor och bombgalna Justin Bieber-karikatyrer är inte allas kopp te – så kom inte och säg att vi inte varnade dig. Även dialogen tenderar tyvärr att bli upprepande.

Vackert på ytan – lite tomt under skalet

Det finns otaliga mängder av prylar att samla på sig under spelets gång. Du införskaffar det ena omöjliga vapnet efter det andra, hittar nya utseenden till dina karaktärer och ger de olika fordonen nya färgskrudar. Seoul är stort och erbjuder många olika platser att ta över – men den där riktiga upptäckarglädjen som blivit synonym med många öppen värld-spel vill aldrig riktigt infinna sig. De speciella platserna, varierande miljön och interaktionen med lokalbefolkningen vi känner igen från spel som Grand Theft Auto V står inte att finna, och det enda som är värt att leta upp – förutom sidouppdrag och ett gäng vakttorn – är kistor med värdeföremål och kristallskärvor som ligger utspridda lite här och var. På ytan är det vackert, men inget vi lockas att gräva djupare i. 

Agents of Mayhem
En generöst tilltagen färgpalett målar Seoul i fantasifulla och fina färger.

Till ovan kritik kan läggas en lista med små, irriterande tekniska problem. Våra karaktärer tenderar exempelvis att "fastna" på kanter och avsatser i stridens hetta, vilket kan vara direkt avgörande för dess utgång. Ett par gånger föll vi dessutom rätt genom spelvärlden och fick använda pausmenyn för att avbryta uppdraget och återgå till Arken (Mayhems högkvarter). Kameravinklarna kan också ställa till det. Den i övrigt utmärkta fordonsmekaniken dras ned av en för lågt hängande kamera som ligger lite för nära och blockerar synfältet – detta problem gäller även några av de större agenterna.

Nej, Agents of Mayhem visar upp sig från sin bästa sida när vi fokuserar på huvuduppgiften och kämpar oss fram tills vi står ansikte mot ansikte med någon av spelets många skurkar. Det är svårt att inte bli imponerad av samspelet mellan actionsekvenser, musik och animationer fungerar, något som länge varit Volitions signum. Minutiöst regisserat kaos ska vara en fröjd för så många sinnen som möjligt, och på den punkten ska vi inte anklaga utvecklarna för att ha legat på latsidan. 

Agents of Mayhem Pris vid test: 549 kr.

Bästa pris just nu: 89 kr