Undertecknad tillhör skaran hemmabiofantaster som i många år kört med projektor, fet receiver och lagt mycket tid på att få till den perfekta bilden – och ljudet. Men jag har på senare år fått kompromissa med att istället gå över till stor tv och lite färre och lite mindre högtalare. Ett trådlöst och läckert designat paket är därför väldigt lockande ur rent estetisk och användarmässig synpunkt. Jag har i många år levt med en trave fjärrkontroller på vardagsrumsbordet, och en familj som knappt kunnat sätta på TV4 utan en skriven manual.

Hdmi-ångest

Konceptet med soundbar har alltid varit lockande, och likaså ett trådlöst multiroomsystem. Jag har under de senaste åren testat de flesta varianter men inte hittat den ultimata kombon för att gå all-in. Och att slänga ut min feta Pioneer-receiver är ett stort steg. Inte kanske främst ljudmässigt, utan för att jag tidigare haft 7 hmdi-ingångar att leka med. Jag har en Xbox One, Xbox 360, Playstation 3 och 4, en Apple TV, en digitalbox och en mediaspelare som ständigt varit inkopplade. Och ibland en htpc. Tv:n har tre hdmi-ingångar. You do the math…

Jag började helt enkelt med en rejäl utrensning i tv-bänken. Jag klarar mig med ”bara” Xbox One och Playstation 4, samt Apple TV. Mediaspelaren i tv:n är faktiskt helt okej och med en hårddisk inkopplad bakom tv:n kan jag spela in och timeshifta utan fristående digitalbox (om än lite mer begränsat). Känslan att slänga ut dessa prylar och att koppla ur mina Audio Pro-frontar och centerhögtalaren och istället ställa en Playbase på min vita tv-bänk var befriande.

Sonos Playbase
Du behöver inte ställa Playbase under tv:n även om det är tanken med Sonos koncept.

Att byta ut min feta subwoofer (också Audio Pro) var det som tog emot mest, denna har nämligen under många år varit något i hästväg när det gäller att leverera djupa vibrationer i tv-soffan. Skulle Sonos designade smala lilla sak kunna komma i närheten?