Om föräldrar är medvetna om att deras barn begått brott mot upphovsrätten måste de identifiera dem om rätten beslutar så. Alternativt betala deras böter. Detta enligt ett nytt dombeslut i Tyskland rörande en otillåten delning av Rihanna-albumet Loud under 2011 av en minderårig, rapporterar Torrentfreak.

Missa inte: Telia ska lämna ut personuppgifter på fildelare 

Familjen i fråga mottog då ett brev från Universal Music som krävde att de betalade dem och påstådde att Rihannas album Loud hade delats illegalt via deras internetuppkoppling. Föräldrarna, som brevet var addresserat till, sa att de inte var intresserade av Rihanna, men det visade sig att ett av deras tre barn var det och att föräldrarna visste vem av dem som hade delat albumet. Föräldrarna ville dock inte säga vem och enligt lokal lag är familjemedlemmar skyddade från att behöva vittna mot varandra.

Fallet togs hela vägen till Högsta domstolen i Tyskland, Bundesgerochstof, som beslutade att föräldrarna istället hölls ansvariga för fildelningsbrottet med krav om att betala nära på 3900 euros. Enligt Högsta domstolen ska en person som känner till att andra personer i hans eller hennes hushåll delar filer illegat avslöja namnet på den personen. Om de inte vill göra detta så måste de acceptera ansvar och betala böterna själva oavsett om lagförbrytaren är ett barn eller vuxen. Däremot om internetägaren i hushållet inte känner till lagförbrytaren är han eller hon inte ansvarig för att övervaka sina familjemedlemmars internetvanor eller granska ifall datorer innehåller fildelningsmjukvara.