När Petter Rudwall fick höra om att amerikanska operatörer snart kunde sälja sina kunders privata surfhistorik, utan att behöva få ett godkännande från, eller ens informera kunderna i fråga, bestämde han sig för att lägga ut sin egen surfhistorik till försäljning på Blocket.

Missa inte: Grönt ljus för amerikanska operatörer att sälja sina kunders surfhistorik 

"Jag har genom alla mina år på internet genererat en diger samling webbsidor som jag nu säljer (innan någon annan gör det). Att USA gav klartecken till att företag kan sälja personers surfhistorik triggade min 'ni tar mig aldrig levande'-instinkt och voila! ett UNIKT tillfälle att införskaffa en habil backkatalog av webb.

"Det är roliga, knasiga, smarta, dumma, intressanta, viktiga och semi-NSFW sidor som utgör stommen i samlingen. Perfekt för dig som känner att du surfar runt på samma gamla sidor som alltid. #inspo, liksom. Pengarna går till något bättre? än om ett stort företag hade fått intäkten! Levereras som fint email eller via en glossy 3,5 floppy disk." skriver Petter Rudwall i annonsen och önskar åtminstone 149 kronor för sin surfhistorik.

Varför gör du det här? 

– Jag gör det för att protestera mot USA:s förslag att låta internetleverantörer sälja vidare sina kunders personliga data, surfhistorik. Jag tycker det är helt fel att företagen tjänar ännu mer pengar på något så privat som ens eget beteende på internet.

Hur tycker du intresset är för den här frågan i Sverige? 

– Ingen jättestor fråga här ännu, däremot har frågan om nätneutralitet varit uppe i samband med att Telia gav personer som besökte vissa sociala nätverk fri surf – en handling som leder till favorisering av vissa tjänster, vilket går emot grundprincipen om att nätet ska vara neutralt och ingen aktör ska favorisera andra. Vi kommer bli mer uppmärksamma på frågan om vår internethistorik när Trump säger ja till förslaget (vilket han gjorde i går, reds anm.), dessa frågor sprider sig globalt.

Vad hoppas du få för din surfhistorik? 

– Har inga som helst ambitioner att tjäna några pengar på min historik, jag ser det mer som en humoristisk samtidskommentar. Däremot har en amerikansk författare hört av sig och vill skriva en novell baserat på min surfhistorik, vilket är en intressant tanke.

Under måndagen skrev Donald Trump under lagförslaget för att ta bort de amerikanska reglerna för privatliv på internet.