Den klassiska Playstation-titeln Parappa the Rapper skapade väl knappast hela musikgenren på egen hand, men visst var det bland de första titlarna som lät oss trycka på knappar i takt med musik. Sedan det släpptes för nästan tjugo år sedan har mycket hänt, inte minst har hela plastinstrumentvågen kommit och gått, med otaliga Guitar Hero- och Rock Band-spel av blandad kvalitet.

När Sony nu dammar av Parappa the Rapper i en högupplöst nyversion hade det kunnat kännas som att cirkeln blivit sluten. Att spelet trots sina år på nacken fortfarande skulle hålla – och att vi skulle kunna gå tillbaka till det med varma nostalgikänslor och tänka ”åh, så bra det var”. Men riktigt så trevligt ska vi inte ha det. 

Parappa

För den som inte var med när det begav sig berättar Parappa the Rapper en charmig historia om en hiphop-byracka, som försöker vinna hjärtat på sin kärlek genom att rappa sig till ära och berömmelse. Över fem nivåer ska vi bland annat lära oss kung fu, ta körkort och komma först i toalettkön. Visuellt är det fortfarande supercharmigt, med sina papperstunna karaktärer som dessutom dryper av personlighet. Den tecknade stilen är både enkel och färgglad, vilket gör att det ser riktigt bra ut även i högupplöst form.

Själva mekaniken har dessvärre inte åldrats med lika mycket värdighet. Det är inte så att själva rytmdelen känns blasé – att trycka på knappar vid rätt tillfälle är kanske inte superavancerat men underhållande nog för att fungera – problemet är snarare att tajmingen är helt off. Svårigheten blir därför inte att trycka i takt till musiken, utan snarare att lista ut när spelet vill få oss att trycka. Det påminner lite om att försöka spela Guitar Hero på en tv-apparat med hög input lag – alla som har gjort det vet hur orättvist det känns. I slutändan spelar det inte någon större roll om vi trycker rätt eller fel.

Parappa

Det här var ett problem redan i originalet, men nog borde Sony ha fixat till det när man ändå bemödat sig med att släppa titeln ytterligare en gång.

Vidare är det här inte någon särskilt ambitiös nyversion. De fem banorna klaras ut på någon timme, och därefter finns det inte mycket att ägna sig åt. Här saknas extramaterial och annan utfyllnad som gör det värt att återkomma. För att göra det hela ännu lite värre har inte mellansekvenserna, till skillnad från övrigt innehåll, fått någon högupplöst behandling, vilket gör att de ser hopplöst fula ut.

Parappa the Rapper är charmigt och mysigt – och må ha varit nydanande för sin tid. 2017 känns det dock föga upphetsande. Allra bäst vore nog om vi alla kom ihåg det som det var, och slipper se hur illa det trots allt har åldrats. Särskilt när Sony inte bemödat sig mer med nyversionen än så här.


Fakta Parappa the Rapper

Genre: Musik
Format: Playstation 4
Lansering: Ute nu
Pris: 140 kronor

plus

Charmigt och snyggt.

minus

Spekmekaniskt handikappat.
Mellansekvenserna är groteskt fula.
Inget extramaterial.

Betyg 2 av 5