Gimp

Om till om med några hundralappar känns som en saftig investering bara för att redigera några bilder kan du ta en titt på Gimp, det enda gratisalternativet till Photoshop som ens kommer i närheten.

Gimp är öppen källkod och utvecklas för Windows, Mac och Linux. Det använder en egen grafikmotor och ser varken ut som vanliga Windows- eller Macprogram. Som så ofta med öppen källkod är det dock långt ifrån lika finputsat och intuitivt som de andra programmen.

På funktionsfronten ligger Gimp ganska långt fram. Det har de flesta verktygen som Photoshop har, eller kanske rättare sagt hade för några år sedan. Det som saknas är nämligen många av de moderna funktioner som har gjort att Photoshop är värt att prenumerera på: Smarta objekt, justeringslager, förfina kanter-markering, gör flytande och alla varianter av innehållsmedveten redigering.

Gimp
Med ett tillägg får Gimp innehållsmedveten fyllning, men när vi testar är det minst sagt långsamt – efter en kvart håller det fortfarande på.

Gimp har visserligen en funktion som kallas Paint in och liknar Photoshops lagningspensel, vilket är en typ av innehållsmedveten redigering, men i vårt test fungerar den dåligt och extremt långsamt. Det är på det hela taget ett problem i programmet att många operationer går långsamt när vi jobbar med stora bilder som foton (redan med 12 megapixlar från Iphone, men smärtsamt med 24 megapixlar från Nex 7:an).

Om du alls bryr dig om din tid och trivsel är vår rekommendation att lätta på plånboken och välja något annat.

Fakta: Gimp

System: Mac/Windows/Linux
Version: 2.8.20
Pris: Gratis (öppen källkod)
Mer info: gimp.org

plus

Gratis

minus

Krångligt
Saknar flera viktiga funktioner
Långsamt

Betyg 5 av 10Betyg 5 av 10
Sida 5 / 5

Innehållsförteckning