Upp till 10 timmars datorspelande i veckan medför inga negativa resultat för barnens prestation i skolan (enligt föräldrarna), sociala liv och fysiska välbefinnande. Det hävdar en ny undersökning från Com Hem, som i samarbete med Kantar Sifo frågat 1 293 hushåll med barn mellan 6-17 år om spelandet i hemmet.

Datorspel
Foto: Com HemKlicka på bilden för större version

Av de datorspelande barnen uppger 88 procent att de trivs med livet, att jämföra med 78 procent bland de som inte spelar alls. Att hålla spelandet på en måttlig nivå uppges dock vara av yttersta vikt, vilket avslöjas av de dalande graferna ovan. Varannan av de tillfrågade föräldrarna ansåg att spelandet upptog för mycket av barnens tid, och hela sju av tio fruktade att barnens hälsa blir lidande av för mycket datorspel.

Nördarnas revansch: 7 fakta som visar hur galet stort e-sport har blivit

Undersökningen visar också att de spelande barnen gärna skulle se mer engagemang i frågan från sina föräldrar, som i stället tenderar att fokusera på barnens fysiska sportutövning.

Barn och datorspel
Foto: Com HemKlicka på bilden för större version

– Genom att ta reda på mer om barnens spelande vill vi bidra med både kunskap och vägledning till föräldrar. Det är viktigt för barnen att föräldrarna engagerar sig i deras spelande, men idag lägger föräldrarna istället 4 timmar i veckan på deras barns traditionella sportande medan datorspelande och e-sportande får betydligt mindre uppmärksamhet, säger Ben Ameur Sadek, gaming-expert på Com Hem.

Totalt deltog 2 111 personer i Com Hems undersökning, som även avslöjar att pojkar ägnar i snitt 3,4 timmar/vecka på att titta på andra som spelar datorspel (streaming och e-sport). Flickor snittar 1,4 timmar.