Nej, du är inte paranoid. Din Androidtelefon är hett villebråd för såväl ficktjuvar som utvecklare av skadig mjukvara. Metoder blir mer sofistikerade och gamla taktiker byts ut mot nya.

Kuriosa: 11 fascinerande bevis på hur sjukt mycket Google vet om dig

Och vi vill med en gång säga att det inte finns någon idiotsäker mirakelmetod för att få din telefon 100 procent säker. Däremot finns det mycket du kan göra för att minska chansen att råka ut för tråkigheter.

Läs vidare för sex smarta tips kring hur du säkrar din Android:

1. Lås telefonen

Goddag yxskaft? Nja, faktum är att ett stort antal användare undviker att aktivera låsningsmetoder på sin telefon för att de inte orkar fippla runt med pin-koder varje gång telefonen åker upp ur fickan. Och ja, pin-koder är irriterande, men samtidigt är det svårt att argumentera för varför du inte ska använda det.

Aktivera pin-kod: Gå till Inställningar > Säkerhet > Skärmlås för att ställa in en pin-kod eller ett grafiskt lösenord. 

Android säkerhet

En annan funktion som är värd att spana in är Smart Lock. Här kan du konfigurera särskilda platser eller slå på rörelseigenkänning för att din Android ska förbli olåst i vissa specifika situationer. Som hemma, till exempel. Du kan också välja att telefonen ska vara olåst så länge du håller i den, eller ställa in igenkänning för röst eller ansikte som upplåsningsmetod.

Aktivera Smart Lock: Gå till Inställningar > Säkerhet > Smart Lock och slå sedan in din pin-kod för att komma igång med de olika funktionerna.


2. Hitta och radera telefonen från distans

Okej, nu har du låst luren med en pin-kod eller Smart Lock, men vad händer om du tappar bort den? Jo, du kan exempelvis använda Androids Enhetsadministratör för att hitta den igen. Funktionen kräver att telefonen är ansluten till ditt Google-konto och att den har tillgång till internet när du tappar bort den.

Hitta Android-telefon

Använd Enhetsadministratören: Gå till Inställningar > Google > Säkerhet. Här ska du slå på funktionerna Hitta enheten via webben och Tillåt fjärrlåsning och fjärrensning. Skulle du sedan tappa bort telefonen kan du faktiskt gå in på Google och skriva Var är min telefon i sökfältet för att få upp en karta som visar var din telefon befinner sig för tillfället.