Säkerhetsforskare vid Google och Lookout har upptäckt ett mycket avancerat skadeprogram för Android kallat Chrysaor. Det är släkt med Pegasus, ett annat sofistikerat skadeprogram som användes för att hacka en Iphone tillhörande en rättighetsaktivist från Förenade Arabemiraten.

Läs också: Sex viktiga funktioner som säkrar din Android-telefon

Precis som Pegasus tror Lookout att Chrysaor har utvecklats av NSA Group, ett israeliskt företag som specialiserar sig på statlig hackning och som enligt Engadget tar över en miljon dollar för att infektera en enda telefon med spionprogram.

Chrysaor är ännu mer avancerat än Pegasus. Om det misslyckas med att jailbreaka (”roota”) målet kan det försöka genom att be om tillstånd som en vanlig app istället. Dessutom kan det radera sig självt om det riskerar upptäckt. När det väl är installerat kan det spionera på samtal, meddelanden, mejl, gps, alla tangentbordsinmatningar, via mikrofon och kamera, och andra användardata.

Lookout upptäckt Chrysaor tack vare arbetet med Pegasus, och kontaktade Google som i sin tur har undersökt hur stor spridning det verkar ha fått. Enligt Google verkar bara några tiotal telefoner har infekterats, de flesta i länder som Israel, Georgien, Mexiko, Turkiet, Förenade Arabemiraten och Ukraina.