Hörlurar finns i en mängd olika varianter och generellt kan de delas in i tre huvudkategorier, oavsett om de är trådlösa eller ej. Over ear är de största modellerna med kåpor som omsluter örat, on ear ligger på örat och in ear stoppas in i örat. Därefter tillkommer varianterna av dessa, de kan vara slutna, halvslutna, halvöppna eller öppna.

Fler hörlurstester:

Slutna hörlurar erbjuder ofta en god ljudisolering och hindrar ljud från att både komma in och ut, samt levererar vanligtvis en god basåtergivning. Den halvöppna typen sluter tätt mot ytterörat men är öppen utåt. Fördelen med denna lösning är en bra basåtergivning men ändå en öppen och luftig karaktär. De sistnämnda hörlurarna är öppna både mot örat och utåt, och ska ge ett naturligare ljud, men kan förlora en del av basåtergivingen. Detta är givetvis något av en generalisering av hörlurarnas egenskaper.

Kommunikationen mellan en uppspelningsenhet och hörlurar sker antingen genom en signalkabel eller helt trådlöst, där det sistnämnda vinner allt mer mark. Fördelen är självklar: Trassel är ett otyg och sladdarna hämmar rörelsefriheten.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

True wireless är hetare än någonsin

Är det helt trådlösa in ear-hörlurar du är ute så kallas det segmentet true wireless. Precis som andra trådlösa hörlurar sker kommunikationen med bluetooth mellan uppspelningsenheten och hörlurarna, men även mellan vänster och höger öronsnäcka sinsemellan.

Utbudet är redan enormt och dessutom ständigt växande. Här har det följaktligen hänt en hel del på senare tid och numera har de flesta stora tillverkarna minst en modell i produktportföljen.

Nackdelen är, om vi återigen får generalisera, batteritiden – som inte kommer i närheten av de ovan nämnda alternativen. När de första true wireless-modellerna dök upp för några år sedan klarade de av mellan en till två timmars användande, numera är det minst det dubbla som får anses vara standard. Utvecklingen går alltså framåt även inom detta område.  

Fler och bättre funktioner

Även funktionsmässigt har det hänt en hel del. De flesta modeller klarar röststyrning och flertalet kommer tillsammans med en dedikerad app för inställningar av olika slag. Det kan vara allt från inställning av ljudbilden och uppdatering av mjukvara till hur mycket av omgivande ljud hörlurarna ska släppa igenom.

De kanske mest kända och populäraste true wireless-hörlurarna på senare tid är Apple Airpods. Den karakteristiska modellen är framför allt avsedd för Iphone men fungerar även med exempelvis en Android-telefon, även om du inte får samma möjligheter att röststyra hörlurarna, eftersom detta sker via Apples röststyrda assistent Siri.

Men Airpods är som sagt långt ifrån det enda alternativet om du är ute efter ett par true wireless-hörlurar. Nya modeller från olika tillverkare lanseras kontinuerligt och här kollar vi in de hetaste varianterna just nu.

Samsung Gear IconX SM-R150 Pris vid test: 1293 kr.

Bästa pris just nu: 1990 kr