Fler hörlurstester:

Generellt kan hörlurar delas in i tre huvudkategorier, oavsett om de är trådlösa eller ej: Over ear är de största modellerna med kåpor som omsluter örat, on ear ligger an på örat och in ear stoppas in i örat. Sedan kommer vi till de olika varianterna av dessa: De kan vara slutna, halvslutna, halvöppna eller öppna.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

Slutna hörlurar erbjuder ofta en god ljudisolering och hindrar ljud från att både komma in och ut, samt levererar vanligtvis en god basåtergivning. Den halvöppna typen sluter tätt mot ytterörat men är öppen utåt. Fördelen med denna lösning är en bra basåtergivning men ändå en öppen och luftig karaktär.

Missa inte: Bästa trådlösa on-ear-hörlurar

De sistnämnda hörlurarna är öppna både mot örat och utåt, och ska ge ett naturligare ljud, men kan förlora en del av basåtergivningen. Detta är givetvis något av en generalisering och ger bara en fingervisning av hörlurarnas egenskaper. Hörlurarna kan dessutom vara utrustade med en mikrofon och de går då under benämningen ”headsets”.

Blir trådlösa

Den senaste tiden har de så kallade trådlösa hörlurarna varit i ropet. Trådlösa i den mening att sladden mellan lurar och uppspelningsenhet inte behövs eftersom kommunikationen sker med hjälp av bluetooth. Fördelen är självklar: trassel är ett otyg och sladdarna hämmar rörelsefriheten.

Nackdelen är att de kräver batterikraft för att fungera. Ett batteri som väger en del, och som vanligtvis placerats på sladden som löper mellan vänster och höger hörlur, alternativt i fjärrkontrollen. Lyckligtvis kommer nu in ear-alternativen som är trådlösa på riktigt.


Apple Airpods: Låter bra – och sitter kvar i öronen

Apple Airpods

Apple Airpods är det mest kända exemplet på true wireless-hörlurar, och när de lanserades undrade många om det inte skulle vara lätt att tappa bort en lur som är helt trådlös. Oron har gjort att det redan finns ett antal tredjepartstillbehör som ska minska risken för att så sker.

När vi testar visar det sig att de sitter fast riktigt bra och det spelar ingen roll om vi springer, hoppar, dansar, cyklar eller hänger upp och ner. En annan fråga är om det inte gör ont i öronen efter ett tag, men efter att ha använt Airpods under en hel dag har vi inte märkt av att det skaver eller gör ont.

För att använda sig av röstsamtal behövs naturligtvis en inbyggd mikrofon och denna är placerad i den vita ”stjälken”. Även här är ljudet bra, även om det finns en viss tendens till en eko-effekt.

Airpods är framför allt gjorda för Iphone och andra Apple-produkter, och det är så vi har testat dem. De fungerar dock även som ett par ”vanliga” bluetooth-hörlurar, vilket gör att de går att använda även med exempelvis en Android. I detta läge får man dock inte samma möjligheter att styra lurarna, eftersom detta sker via Apples röststyrda assistent Siri.

Airpods har fullt stöd för Apple Music, men använder du dig av någon annan musiktjänst fungerar bara vissa funktioner. Till exempel kan vi justera volymen och byta spår i Spotify, men vi kan inte använda Siri för att spela upp samma låt igen. Överlag är Siri alldeles för långsamt och bristfälligt för att utgöra ett fullgott alternativ till de traditionella knapparna.

En fiffig funktion är att det räcker med att du tar ut den ena hörluren ur örat för att ljudet ska pausas. När du sedan stoppar in den i örat igen startas uppspelningen automatiskt. Tyvärr strular det emellanåt.M3 rekommenderar

Den medföljande laddaren fungerar även som förvaringsdosa, och när du inte använder dina hörlurar är det bara att placera dem i denna.

Är du nyfiken på hur mycket batteritid som finns kvar öppnar du locket på dosan. Då får du nämligen ett meddelande på din Iphone om hur lång tid som återstår av laddningen.

 
Apple Airpods

Tillverkare: Apple
Frekvensomfång:Uppgift saknas.
Batteritid:Cirka 5 timmar + 24 timmar (laddningsdosa).
Anslutningar:Bluetooth.
Handsfreefunktion:Ja.
Tillhörande app: Styrs via Siri.
Övrigt:Saknas.
Pris:1 690 kronor hos Fyndbörsen.

Läs mer här!

plus

Sitter fast ordentligt.
Bra ljud.

minus

Krångligt att använda sig av Siri.
Bristfälligt stöd för Spotify.

Betyg 8 av 10

Samsung Gear IconX SM-R150 Pris vid test: 1293 kr.

Bästa pris just nu: 3139 kr