Generellt kan hörlurar delas in i tre huvudkategorier, oavsett om de är trådlösa eller ej: Over ear är de största modellerna med kåpor som omsluter örat, on ear ligger an på örat och in ear stoppas in i örat. Sedan kommer vi till de olika varianterna av dessa: De kan vara slutna, halvslutna, halvöppna eller öppna.

Artikeln uppdaterad 2018-03-09 med test av Jabra Elite 65t

Slutna hörlurar erbjuder ofta en god ljudisolering och hindrar ljud från att både komma in och ut, samt levererar vanligtvis en god basåtergivning. Den halvöppna typen sluter tätt mot ytterörat men är öppen utåt. Fördelen med denna lösning är en bra basåtergivning men ändå en öppen och luftig karaktär.

Missa inte: Bästa trådlösa traditionella on-ear-hörlurar

De sistnämnda hörlurarna är öppna både mot örat och utåt, och ska ge ett naturligare ljud, men kan förlora en del av basåtergivningen. Detta är givetvis något av en generalisering och ger bara en fingervisning av hörlurarnas egenskaper. Hörlurarna kan dessutom vara utrustade med en mikrofon och de går då under benämningen ”headsets”.

Blir trådlösa

Den senaste tiden har de så kallade trådlösa hörlurarna varit i ropet. Trådlösa i den mening att sladden mellan lurar och uppspelningsenhet inte behövs eftersom kommunikationen sker med hjälp av bluetooth. Fördelen är självklar: trassel är ett otyg och sladdarna hämmar rörelsefriheten.

Nackdelen är att de kräver batterikraft för att fungera. Ett batteri som väger en del, och som vanligtvis placerats på sladden som löper mellan vänster och höger hörlur, alternativt i fjärrkontrollen. Lyckligtvis kommer nu in ear-alternativen som är trådlösa på riktigt.

Här testar vi de senaste modellerna:


Samsung Gear Iconx (2018)

Årets bästa true wireless-hörlurar?

Ungefär ett år efter att Samsungs intåg i segmentet av True Wireless-lurar med Iconx kommer nu uppföljaren. Mycket är sig likt, men visst finns förbättringar. Den största och kanske mest uppskattade nyheten är att Iconx har en klart förbättrad batteritid. Föregångarens lite drygt en timme har nu ökats till upp till hela sju timmar, vilket i sig måste vara ett slags rekord i segmentet. Nu når vi inte upp till specifikationens löfte men väl sex timmars oavbrutet lyssnade. Detta då vi lyssnar på filer lagrade i det 4 gigabyte stora interna minnet. Strömmar du musik från din telefon är batteritiden något kortare, upp till fem timmar.

Samsung IconX (2018)

De något trekantiga kåporna är precis lika små och nätta som senast. Passformen är bra och tre uppsättningar pluggar och fixerade vingar medföljer. Och det gäller att de sitter som berget med tanke på målgruppen. Det finns även snabbladdningsfunktion där du kan få upp till en timmes användning efter bara tio minuters laddning. Den medföljande laddnings- och förvaringsdosan (340 mAh) har kapacitet nog att ladda upp lurarna fullt en gång och således förlänga speltiden till den dubbla.

Superkänsliga touchkontroller

Båda kåporna är utrustade med touchkontroller med samma funktioner, så det spelar ingen roll vilken av dem du använder. Genom att trycka en gång pausar/startar du uppspelning, två gånger byter spår framåt (samt ta emot eller avsluta ett samtal), tre tapp för föregående spår och så vidare. Du får ingen feedback tillbaka i fingret och känsligheten är lite väl hög. För att höja eller sänka volym sveper du med fingret uppåt eller neråt på touchplattan och detta kommando förväxlas nästan ständigt med att pausa/starta uppspelningen. Riktigt irriterande.

Det interna lagringsutrymmet kan fyllas med musik och detta gör du på två sätt: antingen genom usb eller via bluetooth. Usb är det snabbaste och smidigaste sättet – framför allt eftersom du kan markera flera spår samtidigt. Bluetooth-funktionen som sådan är dock suverän om du inte vill ha med dig telefonen i löpspåret men ändå ha möjlighet att lyssna på musik. Du kan även skapa olika spellistor med musik lagrad i lurarna.

Samsung IconX (2018)

En annan nyhet är den inbyggda personliga tränaren. Genom att hålla in touchkontrollen på valfri snäcka kommer du till en meny – därefter väljer du bara Start workout. Du får under passet uppmuntrande tillrop, förslag på tempoökningar och information om hur lång tid du hållit igång. Det finns även en automatisk träningslogg med tidtagning, hastighet, kaloriförbränning och stegräknare och som lagrar all data till dess du har kontakt med din telefon igen. Icon X är även kompatibel med appen Samsungs Health så du kan även administrera all träning genom denna.

Värt att nämna är att den uppdaterade versionen av Iconx saknar pulsmätare, något föregångaren var utrustad med och anledningen är enkel: i och med den förbättrade batterikapaciteten har Samsung tvingats kompromissa. Dessutom tycker man att den inbyggda accelerometern och stegräknaren är fullt tillräckligt för att räkna ut hastighet, sträcka och kaloriförbränning.

Ljudkvaliteten är helt okej, och överlag låter det anständigt över hela registret. Här får vi bra basåtergivning (förutsatt att du hittat rätt bland silikonpluggarna som ska sluta tätt) och ett både luftigt och detaljerat ljud i mellanregister och diskant. I läget Ambience släpps omgivande ljud igenom, perfekt i stadsmiljö eller om du hamnar i en konversation.

Omdöme

Iconx är fortfarande ett av de nättaste paren true wireless-lurar och nu har batterikapaciteten förbättrats rejält. Har du ingen Samsung-telefon missar du tillverkarens egna röststyrningsfunktion Bixby men det känns försumbart. Det inbyggda minnet, smarta träningsfunktioner och ett i sammanhanget riktigt bra ljud gör nya Iconx till en av årets bästa produkter i segmentet.


M3 rekommenderar

Fakta Samsung Gear Iconx (2018)

Mer InfoSamsung
Typ: True wireless-lurar
Anslutning: Bluetooth 4.2
Batteri: Enhet 82mAh / laddningsdosa: 340mAh
Batteritid: Upp till sju timmar per laddning
Frekvensåtergivning: Ingen uppgift
Vikt: 8 gram styck, laddningsdosa: 54,5 gram.
Pris: 2 290 kronor hos CDON.

plus

Komfort och passform
Träningsfunktioner
Batteritid

minus

Svårhanterliga touchkontroller
Priset 

Betyg 9 av 10

Samsung Gear IconX SM-R150 Pris vid test: 1293 kr.

Bästa pris just nu: 1930 kr