Optona NuForce BE Free8: Bra ljud till attraktivt pris

Många av er känner säkert igen varumärket Optoma och förknippar det kanske främst med projektorer, oftast med bra kvalitet för hemmabioentusiasten. Så är det även för oss, men faktum är att Optoma har en hel del spännande alster i sin produktportfölj. Hörlurar, till exempel, och flertalet även trådlösa. Dessutom ett par så kallade true wireless-proppar som nyligen sett dagens ljus och som väntas till den svenska handeln inom kort.

Optoma NuForce BE Free8

Lurarna lystrar till namnet BE Free8 och ger ett ganska billigt intryck vid en första anblick; glansig hårdplast med räfflor i nederkant och med tanke på att modellen saknar vingar för en bättre fixering i örat ställer vi oss tveksamma till passformen. Fem par silikonproppar i olika storlek medföljer visserligen, men erfarenheten säger oss att ofta krävs mer än så för att de ska sitta fast, speciellt vid hastiga rörelser. Vi hade fel denna gång. Dessa sitter minsann, och de 11 gram lätta lurarna är riktigt bekväma även under längre lyssningar.

Enkelt handhavande med låttåtkomliga knappar

På vardera snäcka hittar vi en funktionsknapp, placerad på ovansidan. Den är liten, men väl utmejslad och svarar direkt med en lagom känslighet. Knappen på den högra fyller ingen egentlig funktion förutom för aktivering och avstängning. Det är på den på motsatt sida som sköter de få funktioner som finns: vid avlyssning pausar och återupptar du uppspelningen med ett tryck. Trycker du snabbt två gånger byter du spår framåt. Vid inkommande samtal svarar du, liksom avslutar, med ett tryck. Håll in knappen och du aktiverar Siri eller Google Assistent (även Bixby om du har en Samsung). Enkelt så det förslår alltså, men samtidigt saknar vi spårbyte bakåt samt kontroller för volym.

Optoma NuForce BE Free8

Sammankopplingen sker via en traditionell aktivering (håll in vänster knapp 4 sekunder) med bluetooth. Sök sedan upp enheten i din smartphone och saken är klar. Höger snäcka kopplas automatiskt ihop med den vänstra. Den tystnar även så fort du tar ut den vänstra ur örat – perfekt om du snabbt behöver lyssna till omgivningen eller vill säga några ord till en förbipasserande men inte pausa uppspelningen. Batteritiden är riktigt bra, upp till fyra timmar på en laddning och totalt upp till 16 timmar med laddningsdosan (tre laddningar).

Med tanke på det relativt låga priset hade vi inga större förhoppningar när det gäller ljudet, men Optoma övertygar över hela registret. Hörlurarna stöder både aptx och aac och de levererar en klar och luftig ljudbild med bra tryck i den nedre delen av registret. Vi märker inte av någon som helst distorsion och det går att dra på duktigt utan att det brister.

Omdöme

Med tanke på det förmånliga priset så är BE Free8 ett intressant alternativ till de mer namnkunniga modellerna på marknaden. Visst saknas en del funktioner, men ljudmässigt hittar vi inga svagheter.

plus

Fast och bekväm passform.
Bra ljud.
Riktigt bra pris

minus

Saknar en del funktioner.
Silikonpluggarna har en tendens att fastna i laddningsdosan.

Fakta Optoma NuForce BE Free8

Testad: December 2017
Vad:True wireless-lurar.
Testad:December 2017.
Tillverkare:Optoma.
Pris:Cirka 1 000 kronor.
Anslutning:Bluetooth 4.1.
Batteritid:Upp till fyra timmar per laddning (plus tolv med laddningsdosa).
Frekvensåtergivning:20Hz – 20kHz.
Vikt:11 gram styck.
Övrigt:IPX5-klassade.
Pris vid test: 990 kronor.
Pris nu: Från 2 319 kronor hos Prisjakt.
Läs mer:optoma.no/audioproduct/be-free8

Betyg 7 av 10

Optoma NuForce BE Free8 Pris vid test: 2222 kr.

Bästa pris just nu: 2384 kr