Samsung Galaxy Buds – hajpade lurar med vissa brister

I samband med lanseringen av Galaxy S10 visades även de nya true wireless-lurarna Galaxy Buds upp. En riktigt slimmad modell där AKG står bakom optimeringen ljudet.

Galaxy Buds

Tillsammans med hörlurarna kommer ett smidigt laddningsetui samt tre olika storlekar av både vingar och proppar i silikon för en optimal passform. Och här har vi inget att anmärka på. De är lätta (endast fem gram vardera) och de små men effektiva vingarna gör att hörlurarna sitter bergfast i örat. 

Enkel installation

På utsidan av vardera hörlur finns en pekplatta med vilka du styr alla funktioner. Ett tryck för att pausa och återuppta uppspelningen, två för att byta spår framåt eller svara eller avsluta samtal samt tre för att spela upp föregående spår. Vad ett längre tryck ska aktivera är anpassningsbart och det går att välja mellan att justera volym, röstkommando eller om musikvolymen ska reduceras rejält för att du ska kunna höra omgivande ljud. Smart och genomtänkt.

Efter att vi installerat appen Galaxy Wearables hittas hörlurarna direkt, därefter är redo för att användas. I appen får vi information om batterikapacitet och här finns även en del inställningsmöjligheter och en sökfunktion om du inte kan hitta dina hörlurar, som börjar pipa när funktionen aktiveras.

Här finns också en equalizer med fem fasta lägen: basförstärkning, mjukt, dynamiskt, diskantförstärkning samt ”radera”(?). Skillnaderna mellan dessa är tyvärr försumbar och något individuellt läge finns inte.

Galaxy Buds

I appen går det även att välja om omgivningsljud ska vara aktivt eller ej, ställa in styrkan på detta och om funktionen ska fokusera på röster eller något annat. Vi har stött på den här funktionen tidigare och i vissa fall är den riktigt bra och användbar. Här är skillnaden mellan aktivt och inaktivt läge knappt märkbar ens om du pausat uppspelningen. Lyssnar vi på musik är funktionen helt oanvändbar.

Med tanke på Samsungs förvärv av Harman Kardon och tillhörande varumärken blir det ljudmässigt lite av en antiklimax. Nu låter det inte dåligt på något sätt – basåtergivingen är balanserad och träffsäker, och diskanten är både detaljerad och luftig – men vi saknar viss dynamik i övre mellanregistret för att bli riktigt övertygade. Överlag är det ändå ett par riktigt välljudande hörlurar.

Omdöme

En på förhand spännande produkt som enligt oss inte når hela vägen fram. Snygga, behändiga till formatet och med riktigt bra batteritid men funktionsmässigt vill det inte riktigt lyfta. Dessutom är både equalizern och omgivningsljudfunktionen hafsverk som drar ned betyget.

Fakta Samsung Galaxy Buds

Testade: Mars 2019
Färg: Svart, vit
IP-certifiering: IPX2
Anslutning: Bluetooth 5.0'
Batteritid: 6 timmar + 7 timmar (laddningsdosa) 
Dedikerad app: Ja
Handsfree-funktion: Ja
Röststyrning: Ja
Medföljande tillbehör: tre uppsättningar silikonproppar och vingar i olika storlekar, laddningskabel (usb-c), laddningsdosa, manual.
Vikt (två hörlurar): 10gram
Vikt laddningsdosa: 40 gram
Övrigt: Laddningsetuiet kan laddas trådlöst, Ambient Sound-funktion
Pris vid test: 1 590 kronor.
Pris nu: 1 290 kronor hos Webhallen.

plus

Användarvänliga.
Smidigt format.
Stabil kommunikation.
Passform och komfort.
Hitta mina hörlurar-funktion.
Trådlös laddning från kompatibla enheter.

minus

Equalizern och Ambient Sound-funktionen.
Auto-pause fungerar sporadiskt.
Något högt pris.

Betyg 7 av 10

Samsung Galaxy Buds SM-R170 Pris vid test: 1559 kr.

Bästa pris just nu: 1279 kr