Testad produkt: JBL Tune 220 TWS
Pris: 990 kronor hos Webhallen.

I dagsläget tillhandahåller JBL hela sju olika helt trådlösa in ear-hörlurar, varav Tune 220 tillsammans med Live 300 är de senast lanserade.

Apples Airpods är omåttligt populära och detta märks inte minst när vi tittar på hur konkurrenterna väljer att formge sina nya modeller. Den säregna designen säljer uppenbarligen och vi har under det senaste året sett en uppsjö av kloner – Huaweis Freebuds 3 är ett av många exempel.

Enklare än Airpods

JBL vill så klart inte vara sämre och Tune 220 har just de där särpräglade ”stjälkarna” som gjorde Airpods så unika när de lanserades.

JBL Tune 220

Tune 220 är däremot ett par betydligt enklare hörlurar än Airpods och saknar exempelvis touchfunktion för att styra uppspelningen. I stället finns på vardera snäcka en liten fysisk knapp för ändamålet.

Ett tryck på den högra pausar eller återupptar uppspelningen, alternativt svarar på eller avslutar samtal. Ett snabbt dubbeltryck och telefonens röststyrningsfunktion aktiveras. Med knappen på vänster öronsnäcka byter du spår framåt eller bakåt (ett respektive två tryck). Möjlighet att justera volymstyrkan direkt på hörlurarna saknas med andra ord.

Enkel installation

Installationen är enkel, så fort hörlurarna tas ur det medföljande laddningsfodralet aktiveras bluetooth för sammankoppling med din smartphone.

Precis som Airpods saknar Tune 220 silikonproppar som trycks in i örongången och som oftast ger en bättre isolering och i förlängningen ett bättre ljud, framför allt när det gäller basåtergivning. Fördelen är att du hör mer av omgivningen när du inte spelar musik, något som kan vara att föredra i trafikerade och bullriga miljöer.

JBL Tune 220

Men JBL har lyckats med konststycket att kombinera det bästa av två världar, för när vi lyssnar på Tune 220 låter det riktigt bra och just med tanke på nämnda förutsättningar är det bra tryck i just basen.

Räckvidden är stabil. Vi kan utan problem röra oss i hela lägenheten utan några som helst tendenser till störningar. Batteritiden ligger på runt tre timmar per laddning och laddningsetuiet, som för övrigt är riktigt smidigt till formatet, rymmer kraft nog för ytterligare sexton timmars lyssning.


Omdöme

Är du ute efter ett alternativ till Apples populära Airpods är JBL Tune 220 klart intressanta. Enkelt handhavande, bra ljud och batteriprestandan räcker till och blir över.

Specifikationer

Modell: JBL Tune 220 TWS
Testad: januari 2020
Tillverkare: JBL
Färg: Svart, blå, rosa eller vit
IP-certifiering: Nej
Anslutning: Bluetooth 5.0
Batteritid: 3 timmar + 16 timmar (laddningsdosa) 
Dedikerad App: Nej
Röststyrning: Ja
Medföljande tillbehör: Laddningsfordral (micro-usb)
Vikt (två hörlurar): 10 gram
Vikt laddningsdosa: 47 gram
Rek pris vid test: 1 000 kronor
Pris: 990 kronor hos Webhallen.

plus

Relativt bra ljud
Batteritid
Logiska funktionsknappar

minus

Saknar volymreglage
Micro-usb för laddning
Uppenbar Airpods-wannabe formmässigt
Saknar IPX-klassning

Betyg: 3 av 5

JBL Tune 220TWS Pris vid test: 990 kr.

Bästa pris just nu: 739 kr