Sennheiser Momentum True Wireless – lyxig känsla och högklassigt ljud

Sennheiser Momentum True Wireless:

Även Sennheiser har tagit steget in i världen av helt trådlösa in ear-hörlurar, ett par år efter de flesta av konkurrenterna. De riktigt snygga och stilrena hörlurarna kommer tillsammans med ett minst lika läckert laddningsetui som är insvept i ett grått, lite grövre, tyg. Sett enbart till formfaktor och design är kombinationen en av de mest intressanta på marknaden just nu. Men för att vara en bra produkt överlag krävs mer än ett snyggt yttre, något vi allt för ofta blir påminda om.

Bra passform

Momentum True Wireless kommer med fyra uppsättningar silikonpluggar i olika storlekar och stoppas in i öronen med en skruvrörelse för bästa passform. Och de sitter faktiskt riktigt bra i örat trots att det saknas fixerande vingar som stöd. För att sammankoppla hörlurarna med din smartphone aktiveras bluetooth-funktionen genom att du trycker fingrarna mot båda enheternas kontaktytor i några sekunder, medan den dedikerade appen skannar av omgivningen och hittar hörlurarna direkt.

Några fysiska knappar eller reglage finns inte utan alla funktioner styrs genom att du trycker lätt med fingret på utsidan av antingen den vänstra eller den högra hörluren. Den högra styr handsfree-funktioner, om ljud utifrån ska släppas igenom eller inte, röststyrning samt volymökning. Den vänstra kontrollerar det som har med uppspelning av musik att göra, såsom spårbyte, pause/play samt volymsänkning. Det är logiskt, och det går snabbt att lära sig alla kommandon.

Sennheiser Momentum True Wireless:

Den tillhörande appen är enkel och överskådlig. Här ser du hur mycket kräm som är kvar i batteriet och om det finns något uppdatering för mjukvaran att ladda ner – antingen automatiskt eller enbart när du är uppkopplad mot ett trådlöst nätverk. Här finns även en steglös equalizer där du drar markören till önskad inställning.

Den känns däremot inte helt logiskt och det är med viss svårighet vi lyckas få till en optimal ljudinställning. Här skulle en traditionell flerstegad variant med reglage för de olika frekvenserna vara att fördra, eller åtminstone finnas som alternativ. Några förinställda lägen finns inte heller och det går inte ens att spara olika konfigurationer.

Mer glädjande, och kanske viktigast, är ljudet som hörlurarna levererar. Ni som känner till Sennheiser sedan tidigare vet att tillverkaren sällan kompromissar med prestanda och det gäller även här. Det låter välbalanserat över hela registret, från en krispig och träffsäker diskant till ett detaljrikt mellanregister, luftigt ackompanjerat av en perfekt avvägd basåtergivning.     
   

Omdöme

Momentum True Wireless visar sig vara värda att vänta på och då främst med tanke på ljudet, som är riktigt bra. Funktionsmässigt finns här det mesta du kan förvänta dig av ett par moderna trådlösa hörlurar. Att genom ett snabbt tryck på ena snäckan kunna förstärka och släppa in omgivande ljud, med eller utan musik på, är i vissa lägen riktigt användbart. Dessutom är batteritiden på fyra timmar per laddning klart godkänt. En mer logisk equalizer hade varit önskvärd, precis som en mer human prislapp.

Specifikationer

Modell: Momentum True
Testad: Mars 2019 
Tillverkare: Sennheiser
Färg: Silver
IP-certifiering: IPX4
Anslutning: Bluetooth 5.0 (inkl. aptX, aptX Low Latency och Apple AAC)
Batteritid: 4 timmar + 8 timmar (laddningsdosa) 
Dedikerad app: Ja
Handsfree-funktion: Ja
Röststyrning: Ja
Medföljande tillbehör: Fyra uppsättningar silikonproppar i olika storlekar, laddningskabel (usb-c), manual.
Vikt (två hörlurar): 14 gram
Vikt laddningsdosa: 57 gram
Pris vid test: 2 990 kronor.
Pris nu: 1 890 kronor hos Webhallen.

plus

Välbalanserat ljud och ett brett frekvensomfång.
Snygg design.
Användarvänliga.
Bra passform.

minus

Dyra.
Svårinställd equalizer.

Betyg: 4 av 5

Sennheiser Momentum True Wireless Pris vid test: 2990 kr.

Bästa pris just nu: 1990 kr

Prisjakt I samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste Helt trådlösa in-ear-hörlurar just nu