Sony WF-1000XM3: Imponerar på alla plan

Sony WF-1000XM3

Segmentet med de så kallade true wireless-hörlurarna är numera etablerat och var och varannan tillverkare kan erbjuda en eller flera modeller. Inom samma kategori är det däremot fortfarande ovanligt med aktiv brusreducering och här får Sony ses som en av de stora pionjärerna. När Sony WF-1000X lanserades för ett par år sedan var de snudd på revolutionerande och nu är efterföljaren till senaste generationen av hörlurarna här.


Bra batteritid

WF-1000XM3 levereras i något som kan vara det snyggaste laddningsetuiet vi stött på genom åren. Det är däremot knappast det smidigaste fodralet – det tar rejält med plats i fickan. Förklaringen är det inbyggda batteriet, som har kapacitet att leverera tre fulla laddningar till hörlurarna som i tidigare generation klarade tre timmars användande, och som nu mäktar med det dubbla. Skulle du behöva snabbladda hörlurarna får du 90 minuter efter bara 10 minuter i laddningsetuiet.

Om laddningsfodralet är snyggt är själva hörlurarna minst lika lyckade rent designmässigt. Vi gillar den matta ytan och på utsidan vardera snäckan finns en tydligt markerad touchkontroll. De är förvisso relativt stora och väl på plats sticker de ut en bra bit från öronen, vilket kanske inte är tilltalande för alla.

Sony WF-1000XM3

De ser nästan ut att kunna falla ut vilken sekund som helst, men de sitter faktiskt ovanligt fast och bra för att helt sakna en i örat fixerande vinge eller båge. Totalt sju par proppar i olika storlekar medföljer och sannolikheten att du kommer att hitta en perfekt passande uppsättning för just dina öron är hög.

Saknar inte längre volymkontroll

Touchkontrollerna på vardera sida är anpassningsbara och kan tilldelas olika funktioner. Antingen väljer du att här att styra uppspelningsfunktioner (pausa/återuppta uppspelningen genom ett tryck, eller två tryck för att byta spår framåt samt tre snabba för att backa), hanteringen av omgivningsljud och brusreducering eller att aktivera röststyrningsfunktionen, Google Assistent alternativt Siri.

Du kan välja samma funktion på båda snäckorna eller en av dessa på vänster respektive höger sida. När vi testade hörlurarna första gången saknades möjligheten att reglera volymen via hörlurarnas sensorer, vilket var ett stort minus. Glädjade nog släpptes nyligen en firmware-uppatering som innebär att du nu kan välja till även den funktionen. En annan nyhet är att du i appen nu även kan se laddningsdosans batterinivå.  

Sony WF-1000XM3

App som har det mesta

Sonys tillhörande app är i vanlig ordning riktigt kompetent och är densamma som till övriga medlemmar i X-familjen, och det är en hel del att gå igenom innan du bemästrar den fullständigt.

Här finns en equalizer där du kan anpassa uppspelningsljudet, alternativt välja något av de 12 förinställda lägena. Du kan välja om uppspelningen ska pausas när hörlurarna tas av och om de ska stängas av automatiskt när de inte används (efter fem minuter) samt på vilket språk noteringar och röstguidningen ska presenteras. I vanlig ordning finns inte svenska att välja på så i vårt fall får det bli engelska.

I appen kan du även välja om hörlurarna automatiskt ska anpassa sig efter omgivningen och din aktivitet, och som därefter justerar inställningarna för omgivningsljudet för att passa den nuvarande situationen så bra som möjligt. Det går även att manuellt välja om du sitter, promenerar, springer eller transporteras i ett fordon av något slag. Skulle det inte passa kan du med ett reglage justera den aktiva brusreduceringen i hela 20 steg. Denna inställning gäller sedan löpande när du använder touchkontrollen på hörlurarna.

Effektiv Brusreducering

Brusreduceringen i sig är ruskigt effektiv. Den når inte upp till samma nivå som over ear-syskonen, men nästintill – vilket är ett riktigt bra betyg. Här slipper du dessutom de stora omslutande kåporna och huvudbygeln, vilka ofta är i vägen när man vill ta sig en tupplur, exempelvis i flygstolen. Den enda gången mungiporna pekar nedåt är vid vindbyar och blåst. Den utstickande designen gör hörlurarna och deras mikrofoner vindkänsliga och bruset hörs rejält och förtar en hel del av lyssnarupplevelsen.

Ljudmässigt levererar Sony i vanlig ordning och man har lyckats riktigt bra med framför allt basåtergivingen, något som inte är det lättaste i segmentet med tanke på de små 6-millimeters-elementen. Överlag är återgivningen både engagerande och dynamisk, även med brusreduceringen aktiverad.

När det gäller handsfree-samtal är det både upp och ner – då mottagningen är bra är samtalsljudet kanon. För dig alltså, mottagaren hör istället en något metallisk röst och mikrofonerna förstärker omgivande ljud (trafik, vind etcetera) obarmhärtigt. Det krävs en med andra ord lugn och skyddad plats för att samtalet ska flyta på någorlunda.

Omdöme

M3 rekommenderar

WF-1000XM3 är ett par riktigt läckra true wireless-hörlurar som inte bara ståtar med aktiv brusreducering i särklass utan som även levererar ljudmässigt. Vi gillar anpassningsmöjligheterna gällande omgivningsljudet och att batterierna klarar hela sex timmars uppspelning på en laddning.

Utan tvekan några av de bästa hörlurarna du kan lägga pengarna på inom kategorin i dagsläget. Det enda smolket i bägaren är att de saknar skydd mot både fukt och damm...  

Specifikationer

Modell: WF-1000XM3
Testad: Augusti 2019
Tillverkare: Sony
Anslutning: Bluetooth 5.0 (AAC och SBC-stöd)
IP-certifiering: Nej
Batteritid: Upp till 6 + 18 timmar med aktiv NC
Frekvensåtergivning: 20Hz – 20 kHz
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 8,5 x 2 gram
Rek. pris: 2 590 kronor
Pris: 1 966 kronor hos Telenor.

plus

Effektiv brusreducering.
Bra app med massor av inställningsmöjligheter.
Riktigt bra ljud.
Batteritid.
Bra räckvidd, stabil kommunikation.
Numera går det även att justera volymstyrkan via hörlurarnas kontrollenhet.

minus

Pris.
Känsliga mot vindbrus.
Handsfree-ljud (för mottagaren).
Varken damm- eller vattentäta.

Betyg: 5 av 5

Sony WF-1000XM3 Pris vid test: 1878 kr.

Bästa pris just nu: 1790 kr