Apple Airpods: Låter ok – och sitter kvar i öronen

Apple Airpods

Apple Airpods är det mest kända exemplet på true wireless-hörlurar, och när de lanserades undrade många om det inte skulle vara lätt att tappa bort en lur som är helt trådlös. Oron har gjort att det redan finns ett antal tredjepartstillbehör som ska minska risken för att så sker.

När det gäller snäckor som ska in i örat är utformningen viktig, inte bara för isolering och ett bra ljud utan även för en säker och fast passform. I vårt fall visar det sig att hörlurarna sitter fast riktigt bra och det spelar ingen roll om vi springer, hoppar, dansar, cyklar eller hänger upp och ner. En annan fråga är om det inte gör ont i öronen efter ett tag, men efter att ha använt Airpods under en hel dag varken skaver det eller gör ont. Bra!

Ljudmässigt prestarar Airpods riktigt bra för att vara ett par vanliga släta snäckor och inte ett par "riktiga" in ear-hörlurar med isolerande silikonproppar som i nio fall av tio ger en bättre isolering och i förlängningen ett bättre ljud, främst då när det kommer till basåtergivningen. Mellanregistret är här både detaljerat och inspirerande och diskanten är tydlig och klar utan att för den sakens skull kännas vass. Basen däremot lämnar däremot en del att önska och saknar både tyngd och djup. För att använda sig av röstsamtal behövs naturligtvis en inbyggd mikrofon och denna är placerad i den vita ”stjälken”. Även här är får ljudet godkänt, även om det finns en viss tendens till en eko-effekt.

Airpods är framför allt gjorda för Iphone och andra Apple-produkter, och det är så vi har testat dem. De fungerar dock även som ett par ”vanliga” bluetooth-hörlurar, vilket gör att de går att använda även med exempelvis en Android. I detta läge får man dock inte samma möjligheter att styra lurarna, eftersom detta sker via Apples röststyrda assistent Siri.

Airpods har fullt stöd för Apple Music, men använder du dig av någon annan musiktjänst fungerar bara vissa funktioner. Till exempel kan vi justera volymen och byta spår i Spotify, men vi kan inte använda Siri för att spela upp samma låt igen. Överlag är Siri alldeles för långsamt och bristfälligt för att utgöra ett fullgott alternativ till de traditionella knapparna.

En fiffig funktion är att det räcker med att du tar ut den ena hörluren ur örat för att ljudet ska pausas. När du sedan stoppar in den i örat igen startas uppspelningen automatiskt. Tyvärr strular det emellanåt.

Den medföljande laddaren fungerar även som förvaringsdosa, och när du inte använder dina hörlurar är det bara att placera dem i denna. Är du nyfiken på hur mycket batteritid som finns kvar öppnar du locket på dosan. Då får du nämligen ett meddelande på din Iphone om hur lång tid som återstår av laddningen.

 
Apple Airpods

Tillverkare: Apple
Frekvensomfång:Uppgift saknas.
Batteritid:Cirka 5 timmar + 24 timmar (laddningsdosa).
Anslutningar:Bluetooth.
Handsfreefunktion:Ja.
Tillhörande app: Styrs via Siri.
Övrigt:Saknas.
Pris: 1 899 kronor hos 24.se.

Läs mer här!

plus

Komfortabla
Ok ljud (mellanregister samt diskant)

minus

Krångligt att använda sig av Siri.
Bristfälligt stöd för Spotify.
Båsåtergivningen

Betyg 6 av 10

Apple AirPods Pris vid test: 1759 kr.

Bästa pris just nu: 1499 kr