Testad produkt: Airpods Pro
Pris: 2 968 kronor hos CDON.

Detta test av Airpods Pro kommer från MacWorld.se.

Airpods Pro: Apple gör trådlöst lite enklare

Apples första Airpods har varit inget mindre än en dundersuccé, och inte för att Apple uppfann kategorin true wireless-hörlurar, utan för att Apple gjorde hörlurarna enklare att använda än konkurrenternas.

Apple har gjort trådlösa hörlurar nästan lika enkla att använda som trådbundna hörlurar. Den första parkopplingsprocessen, som du bara behöver göra en gång, består av att du öppnar locket, väntar någon sekund, trycker på en knapp – och så är det klart.

Hörlurarna vet när de inte är i ditt öra längre, och pausar då musiken. Ljudet är tillräckligt bra för att de flesta ska vara nöjda, och fodralet är tillräckligt litet för att passa i en ficka.

Med Airpods Pro har Apple justerat designen en aning, förbättrat ljudkvaliteten en hel del och lagt till aktiv brusreducering.

Test av Airpods Pro
Foto: Apple

Snyggare design

Själva hörlurarna ser i grunden likadana ut, med samma blanka, vita plast. Skaften har dock blivit kortare, vilket också får dem att se lite mindre knäppa ut när de sitter i öronen. Dessutom bidrar det till en bättre viktbalans, som tillsammans med örontopparna gör att de sitter ytterligare lite bättre i öronen.

Det senare är också den mest uppenbara skillnaden med Airpods Pro. Silikontopparna isolerar mer ljud från omvärlden och förbättrar basresponsen i det du lyssnar på.

För dig som har haft svårt att få Airpods att sitta kvar – Airpods Pro kan mycket väl vara lösningen. Pro-modellen lyckas med kombinationen att vara lätta och väldigt bekväma i öronen, samtidigt som de sitter kvar även vid ett hårdare träningspass. Sätt dem på plats i öronen – och glöm bort dem. Det är inte många hörlurar som klarar det senare, att vara så bekväma att de glöms bort.

Nya sätt att kontrollera hörlurararna

Airpods Pro har också fått nya kontroller för att styra de viktigaste funktionerna. Istället för att lätt ”slå” på hörlurarna som med vanliga Airpods, finns nu en tryckkänslig, markerad yta på vardera hörlur. Funktionen härmar precis de kontroller som finns på de trådade hörlurarna Earpods: ett tryck pausar eller spelar, alternativt svarar på ett samtal. Två tryck hoppar framåt ett steg, tre snabba tryck hoppar ett steg bakåt.

Ett långt tryck aktiverar transparent läge, alternativt brusreducering, och Siri aktiveras med att säga ”Hej Siri”. Precis som tidigare kan kontrollerna ändras efter personlig smak, om du exempelvis vill att Siri ska aktiveras med ett långt tryck istället.

Bättre ljud

Ljudkvaliteten har utan tvekan förbättrats i Airpods Pro, men ”Pro” betyder i det här fallet inte alls att proffsmusiker eller producenter kan nöja sig med bara ett par Airpods.

Det här är absolut inte de mest välljudande trådlösa hörlurar du kan köpa. Airpods Pro är ”Pro” enbart i den meningen att det är den bästa version av Airpods som Apple erbjuder.

Men visst låter de bra, fullt tillräckligt bra. Ganska mycket bättre än vanliga Airpods till och med. Silikontopparna hjälper till att blockera ljud utifrån och skapa bättre bas, och framför allt behöver Apple inte lika mycket kompensera ljudbilden för den löst sittande designen i vanliga Airpods, som prioriterade mellanregistret och lite grann suddade ut de högsta frekvenserna.

Aktiv brusreducering

Brusreduceringen är den största enskilda nyheten i Airpods Pro, men inte heller här är Apple först ut. Sony har redan ett par true wireless-lurar med brusreducering, men med tanke på hur populära Airpods är finns det nu en stor potential att ”den stora massan” upptäcker fördelen med aktiv brusreducering.

Airpods Pro gör ett alldeles utmärkt jobb i att blockera omvärldens brus och oljud. Bäst blockerar hörlurarna frekvent ljud, som en diskmaskin som brummar i bakgrunden, ljudet från ett flygplan, trafikbuller eller tåg. Svårare är det med mindre regelbundet ljud som barnskrik eller vissa typer av verktyg.

Ett par bra over ear-lurar kommer i de flesta fall göra ett bättre jobb med att stänga ute även dessa typer av ljud på grund av sin fysiska omslutning av örat, men för att vara in ear-hörlurar gör Airpods Pro väldigt bra ifrån sig här.

De bästa all round-hörlurarna

Precis som med vanliga Airpods är Airpods Pro enklare att parkoppla och använda än andra hörlurar och de har ett litet laddningsskal som är ett rent nöje att använda. Uppkopplingen är solid och de pausar automatiskt uppspelningen när du tar ut en eller båda hörlurarna ur öronen. Det är helt enkelt de mest bekymmersfria trådlösa hörlurar en Iphone-användare kan köpa.

Airpods Pro har allt det som gör Airpods bra, men här är det ännu lite bättre. De är mer komfortabla för de flesta, de sitter kvar i öronen längre, de låter bättre, har bra aktiv brusreducering och ett transparent läge som är alldeles lysande.

Det enda Apple inte förbättrade var batteritiden, som fortfarande är okej men inte mer. Hörlurarna ger ungefär fem timmars lyssning utan brusreducering, en halvtimme kortare med. Med ett fulladdat laddningsskal erbjuds totalt 24 timmar, och det kan sedan laddas upp antingen med sladd till lightning-kontakten, eller trådlöst. En snabbladdning på fem minuter av själva hörlurarna ger en timmes extra lyssningstid.

Omdöme

Bra köpApple tar sin toksuccé Airpods och förbättrar komfort, passform och ljudkvalitet, samtidigt som man lägger till aktiv brusreducering och ett transparent läge. Även om ljudkvaliteten hade kunnat vara ännu lite bättre för denna prislapp är det här inget annat än ett givet val för Iphone-användaren.

Läs fullständigt test av Airpods Pro på MacWorld.se

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.

Specifikationer

Testad: November 2019.
Funktion: Helt trådlösa ”true wireless” hörlurar från Apple.
Kommunikation: Bluetooth 5.0.
Mer information: Apple.
Rek pris: 3 195 kronor.
Pris: 2 968 kronor hos CDON.

plus

Lysande passform och komfort.
Kompakt, trådlöst laddningsskal.
Bra aktiv brusreducering.

minus

Ljudet bara godkänt sett till prislappen.
Batteritiden inte bäst i klassen.

Betyg: 5 av 5

Apple AirPods Pro Pris vid test: 2900 kr.

Bästa pris just nu: 2290 kr

Prisjakt I samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste Helt trådlösa in-ear-hörlurar just nu