Hama Disc True Wireless – budgetalternativ når inte ända fram

True wireless behöver inte kosta skjortan. Klarar du dig utan avancerade funktioner och nöjer dig med något enklare hörlurar som enbart spelar upp vad uppspelningsenheten matar dem med finns faktiskt en hel del budgetalternativ. Som Hama Disc True Wireless, som finns i lager hos bland andra Ginza och Liontech.

Hama Disc

Och nu snackar vi verkligen grundläggande funktioner. Hörlurarna är helt omärkta och kommer i svart. Storleksmässigt finns inte mycket att orda om, de tillhör testets allra minsta och levereras tillsammans med ett laddningsfordral, stort som en snusdosa. Av någon anledning har den inget täckande lock utan hörlurarna ligger helt oskyddade under laddning vilket gör att det finns risk för att de lossnar. De sitter förvisso fast med magneter men lösningen känns långt ifrån genomtänkt.

För att para ihop dem med en uppspelningsenhet trycker du in multifunktionsknappen på vardera hörlurar under cirka fem sekunder och aktiverar på så sätt bluetooth. Samma knappar används därefter på liknande sätt för att stänga och slå på enheterna.

Få funktioner

Knapparna fyller ytterligare några få funktioner. Genom ett snabbt tryck pausar eller återupptas uppspelningen och om du blir uppringd svarar och avslutar du samtal med samma manöver. Genom två snabba tryck ringer du upp senast slagna nummer eller avvisar ett inkommande samtal. Det går alltså inte att reglera volym eller byta spår utan detta får du styra från din telefon.

Hama Disc

Passformen är sådär. Förvisso ingår det tre uppsättningar silikonproppar i olika storlekar, men oavsett vilken vi väljer glappar det en del, framför allt när vi rör på oss. Sittande på en buss eller liknande fungerar det bättre även om känslan av att de sakta ”kryper” utåt är påtaglig även då.

Batteritiden ligger på runt tre timmar vid lyssning per laddning, något längre om de används enbart som headset. Med laddningsdosan kan du ladda upp hörlurarna fullt två gånger, vilket alltså ger totalt nio timmar.

Ljudmässigt låter Hama Disc faktiskt över förväntan med tanke på priset. Ett luftigt och krispigt övre mellanregister ackompanjerat av en välbalanserad basåtergivning ger ett övervägande gott intryck, även om det är en bra bit kvar till ett riktigt bra ljud.


Omdöme

Hama Disc är ett par enkla hörlurar med en attraktiv prislapp men som innebär en hel del kompromisser. Få funktioner kan styras via knapparna på hörlurarna och passformen är inte optimal. De saknar helt ip-klassning så huruvida de klarar av svett eller annan fukt är svårt att avgöra.


Fakta Hama Disc True Wireless

Testad: Mars 2019
Färg: Svart
IP-klassad: Nej
Anslutning: Bluetooth 4.2
Batteritid: 3 timmar + 6 timmar (laddningsdosa) 
Dedikerad app: Nej
Röststyrning: Nej
Medföljande tillbehör: Tre uppsättningar silikonproppar i olika storlekar, laddningskabel (micro-usb), manual (ej på svenska)
Vikt (två hörlurar): 10 gram
Vikt laddningsdosa: 47 gram
Pris vid test: 699 kronor.
Pris nu: 737 kronor hos Ginza.

plus

Prisvärda.
Godkänt ljud.

minus

Få funktioner.
Passform.
Öppen laddningsdosa.
Trist design.

Betyg 5 av 10

Hama Disc True Wireless

Bästa pris just nu: 737 kr