JBL Free X – enkla och prisvärda

Populära JBL fortsätter lansera produkter i en rasande fart och tillverkarens utbud av både högtalare och hörlurar är minst sagt imponerade. Så även idenna kategorin där JBL erbjuder två modeller: sportvarianten Endurance Peak samt Free X som får ses som mera allround i användningsområde. Det är den sistnämnda som vi testar här.

JBL Free X

Free X är ett par relativ enkla true wireless-hörlurar. De erbjuder en batteritid på upp till fyra timmar per laddning plus ytterligare 20 timmar (fem laddningar) från den medföljande laddningsdosan. Hörlurarna kommer med tre uppsättningar öronpluggar i olika storlekar samt så kallade gelhylsor i silikon för en säkrare passform, exempelvis under träning. Dessa gör emellertid att hörlurarna blir större och i vårt fall sitter de bättre utan dessa extrafodral.


Användarvänliga

Modellen är ipx5-klassad, vilket innebär att de är lämpande för användning i löpspåret eller på gymmet. De sitter fast och bekvämt men vid hastiga rörelser upplever vi att de tenderar att tappa greppet. Ett par fixerande vingar hade här varit välkomna.

På utsidan av vardera hörlur finns en multifunktionsknapp. Med den högra aktiverar du bluetooth, pausar och återupptar musikuppspelning samt svarar och avslutar samtal med. Med den vänstra byter du spår. Enkelt och logiskt, men här saknar vi ett volymreglage

JBL Free X

Free X låter riktigt bra med tanke på prislappen. Det är något vass i övre frekvensområdet, vilket blir framträdande och nästintill smärtsamt vid hög volym. Men ljudbilden är väldigt detaljerad och krispig under mer modesta volymnivåer.


Omdöme

JBL Free X är riktigt prisvärda och kompetenta hörlurar med ett brett användningsområde, och vi får både bra batteritid och ett enkelt handhavande. Vi saknar volymreglage och ett par krokar eller vingar för en säkrare passform vid sportaktiviteter. 


Fakta JBL Free X

Testad: Mars 2018
Färg: Svart
IP-certifiering: IPX5
Anslutning: Bluetooth 4.2
Batteritid: 4 timmar + 20 timmar (laddningsdosa) 
Dedikerad app: nej
Handsfree-funktion: Ja
Röststyrning: Ja
Medföljande tillbehör: tre uppsättningar silikonproppar och samt två par gelhylsor i olika storlekar, laddningskabel (micro-usb), laddningsdosa, manual.
Vikt (två hörlurar): 13 gram
Vikt laddningsdosa: 86 gram
Pris vid test: 1 199 kronor.
Pris nu: 1 190 kronor hos Kjell och Company.

plus

Batteritiden.
Bra allroundhörlurar.
Helt ok ljud.

minus

Saknar volymreglage.
Passform vid sportaktiviteter.

Betyg 7 av 10

JBL Free X Pris vid test: 1190 kr.

Bästa pris just nu: 999 kr