Intelligenta true wireless: Hörlurar som förstärker din hörsel

True wireless-hörlurar är fortfarande en relativt ny produktkategori och det går inte en vecka utan att vi får förfrågningar om att testa nya modeller i segmentet. Många stoltserar med att just deras modell är bäst och har en del unika funktioner, det kan vara allt från att de är vattentäta till att de har en inbyggd pulsmätare. IQ buds från Nuheara är inget undantag och här är det främst ljudförstärkning i olika nivåer beroende på vilken miljö du befinner dig i som är säljargumentet för dagen. En förenklad hörapparat, typ.

Nuheara IQbuds

Hörlurarna levereras tillsammans med ett riktigt snyggt laddningsfodral i svart hårdplast som ligger bra i både handen och i fickan. På framsidan finns fyra ledlampor varav två av dem lyser grönt om hörlurarna är fulladdade eller rött om de håller på att laddas. Samma fyra dioder talar dessutom om hur mycket kräm det finns kvar i laddningsfodralet (100 till 25 procent). Batteritid ligger på runt fyra timmar om du lyssnar på musik eller hela åtta timmar om de enbart använder hörlurarna som ” hörapparat”. Med laddningsfodralet kan du ladda upp hörlurarna tre gånger vilket betyder ytterligare 12 timmars musik eller 24 timmars ljudförstärkning.

Läs även: Jämförande test av bästa true wireless-hörlurar

Bra app med många inställningsmöjligheter

Passformen är givetvis en kritisk del när det gäller in ear-hörlurar och till IQ buds kommer ett gäng med silikonproppar, både runda och ovala – och det är enkelt för oss att få dem att sitta riktigt bra. Även installationsförloppet är enkelt och sker med hjälp av den dedikerade appen i ett steg-för-steg-förlopp. Något stöd för nfc finns inte men det känns inte heller nödvändigt i detta fallet. Appen i sig är en ganska avancerad historia och här väljer bland annat vilka profiler du vill använda.

Det finns sju olika lägen, alla med olika egenskaper. I exempelvis restaurant-läget förstärks röster medan bakgrundsbrus reduceras. I läget driving fokuserar tekniken på att reducera däckljud som läcker in i kupén. Samtliga lägen går att anpassa med mer eller mindre insläpp av ljud utifrån, allmänt eller med fokusering på röstförstärkning, samt om du vill ha mer eller mindre basåtergivning eller diskant i ljudåtergivningen från uppspelningsenheten.

Nuheara IQbuds

Just ljudförstärkningen utifrån, oavsett om det är konversationer eller omgivning rent allmänt, är ruskigt effektiv. Fågelkvitter du annars skulle höra svagt i bakgrunden kan förstärkas rejält. Brusreduceringen imponerar även den och det går att få det relativt tyst om det är det som önskas även om den inte når upp till de bästa vi testat. 

Ljudet omkring dig förstärks

Tekniken kallas sinc (Super Intelligent Noise Cancellation) där mikronerna kan förstärka ljudet runt omkring dig baserat på vilket läge du valt som favoriter (upp till fyra lägen) och som ändras genom att trycka fingret mot den högra snäckan. Genom att trcyka snabbt på samma sida växlar du mellan att stänga ute ljud helt eller inte.

Hörselförstärkningen är spännande med hur användbar är den egentligen i vardagen för normalanvändaren? Har du ställt in funktionen max kan ett plötsligt ljud utifrån bli en riktigt obehaglig upplevelse som chockar hörselgången rejält. Huruvida det är skadlig eller inte låter vi vara osagt men vågar man verkligen chansa här? 

Nuheara IQbuds

På den vänstra snäckan pausar eller återupptar du musikuppspelningen eller svarar på ett samtal genom ett snabbt tryck, för att avvisa samtalet trycker du lite längre. Ett dubbeltryck aktiverar Siri/Google Now (gäller även den högra snäckan). Byta spår eller justera volymen går inte att göra direkt på hörlurarna vilket är riktigt synd. Detta får du styra från din smartphone.

Annars är ljudåtergivningen riktigt bra när vi lyssnar på musik utan någon som helst tendens till distorsion och hörlurarna hanterar basåtergivningen med bravur. Viss avsaknad av dynamik kan skönjas i nedre delen av mellanregistret men i gengäld levereras en angenäm krispighet och närvaro i de övre frekvensomfånget som tilltalar oss mycket – tills vi drar på ordentligt med volym. Då brister det och blir näst intill en obehagligt upplevelse.

Hörlurarna dras även med en hel del kommunikationsproblem och kopplingen till vår smartphone bryts titt som tätt. Enligt manualen ska du helst ha telefonen i bröstfickehöjd för att det ska lira problemfritt men vem vill begränsa sitt användande så pass mycket?  

Omdöme

Nuheara IQ Buds är en spännande produkt med hörselförstärkningen i åtanke även om de givetvis inte kan ersätta hörapparater. Brusreduceringen är godkänd, inte mer, och priset är högt med tanke på konkurrensen. Är det främst det främst högklassig musikåtergivning du är ute efter finns betydligt bättre alternativ.

Fakta Nuheara IQBuds

Tillverkare: Nuheara
Testad: maj 2018
Typ: True Wireless-hörlurar
Anslutningar: Bluetooth 4.2
Frekvensomfång: Ingen uppgift
Batteritid: Upp till 4 timmar per laddning (8 timmar enbart ljudförstärkning). Upp till 12/24 timmar med laddningsdosa
Vikt: 8 gram styck, laddningsdosa 72 gram
Pris: 2 990 kronor.

plus

Enkelt handhavande.
Bra och genomtänkt app.
Röstförstärkning.
Passform.

minus

Dyra.
Medelmåttig brusreducering.
Går ej att reglera volym liksom att byta spår direkt på hörlurarna.
Sammankopplingen bryts titt som tätt.

Betyg 5 av 10