Som IDG tidigare rapporterat är det nu helt klart med ett avskaffande av roamingkostnaderna inom EU. Från och med den 15 juni ska det kosta lika mycket att surfa i hemmet som på resande fot, och operatörerna arbetar nu febrilt med att justera sina abonnemang och erbjudanden inför ändringen.

Från och med i dag slår Telia på fri roaming utomlands för sina nya, dyrare abonnemang. En ökning på 30 kronor är det som gäller enligt Expressens Dina Pengar, och här kan du se den kompletta prislistan. De som redan sitter på ett Telia-abonnemang ska inte drabbas av några prishöjningar, men kommer att kunna surfa utan roamingpåslag ute i Europa precis som nya kunder.

Samtidigt väljer operatören att utöka datapotten och surfpotten för de större (från 20GB data/mån) abonnemangen med 50 procent, rapporterar Dina Pengar. Det kraftigt ifrågasatta erbjudandet om Fri Surf börjar även gälla i EU- samt vissa EES-länder, och tills vidare också i avhoppande Storbritannien.

Konkurrenten Telenor slopade roamingavgifterna (med vissa begränsningar) redan förra året i och med lanseringen av abonnemanget Frihet. Detta uppges nu göras om så att inga hastighetsbegränsningar längre gäller. Hur andra aktörer som Tre och Tele2 kommer omforma sitt erbjudande inför det stundande avskaffandet av roamingkostnader är i dagsläget inte klart, men de måste presentera sina planer innan de nya reglerna träder i kraft den 15 juni.