När actionfesten Bayonetta släpptes 2010 var det inte bara ett av det årets allra bästa actionspel, utan utgjorde även kulmen för den våg av extrema japanska actionspel vi fått mängder av sedan Devil May Cry gjorde braksuccé under Playstation 2-erans första år. Likheterna med just Devil May Cry var också slående – vilket visserligen var fullt logiskt med tanke på att regissören Hideki Kamiya låg bakom båda. Utvecklaren Platinum Games hade skruvat upp tempot ytterligare och fördjupat spelmekaniken ordentligt. 

Bayonetta

Så här sju år senare är det få spel i actiongenren som ens kommer i närheten av Bayonetta. Visst, handlingen är mest en axelryckning och nog blir de sexuella undertonerna snabbt tröttsamma – men spelmässigt är Bayonetta fortfarande snortajt och bjuder på lika storslagna som varierande strider. Precis som i Devil May Cry gäller det att ha tungan rätt i munnen precis hela tiden.

Å ena sidan är utmaningen skyhög, och spelet bestraffar hela tiden minsta lilla misstag. Å andra sidan är det också lätt att känna sig extremt duktig. Även innan du får grepp om spelmekaniken kommer enkla knappkombinationer att leda till spektakulära saker, och allt eftersom du avancerar lär du dig ännu fetare attacker. Här finns dessutom gott om svinstora bossar, som till en början verkar helt jäkla omöjliga att ta kål på, men som efter en hel del träning sakta kan börja nötas ned.

Bayonetta

Samtidigt börjar åren ta ut sin rätt. Redan när Bayonetta lanserades led det av en lite väl instabil bilduppdatering, särskilt om du försökte spela på Playstation 3. Pc-versionen av Bayonetta lyckas dock eliminera detta på ett helt förträffligt sett. Här snackar vi stabila 60 bilder per sekund, utan att du för den sakens skull

M3 rekommenderar

behöver sitta på en monster-pc (en fullt duglig speldator med några år på nacken räcker utmärkt). Dessutom finns stöd för 4k-upplösning, för den som har införskaffat sig en sådan skärm.

Med tanke på att pc-spelare inte är särskilt bortskämda med den här typen av spel är det en välkommen nyversion. På samma gång bör den stå som ett föredöme för andra utvecklare. Vi saknar ju tyvärr inte exempel på lata pc-konverteringar, som i många fall är ännu sämre än sina konsolförlagor. Den fällan går dock inte Platinum Games i – Bayonetta till pc är istället det ultimata sättet att uppleva ett av historiens allra främsta actionspel på.

Nu saknar vi bara en nyversion av den ännu bättre uppföljaren. Där hjälpte ju Nintendo till med finansiering, så förhoppningsvis ligger en Switch-konvertering inte allt för lång fram i tiden.


Fakta Bayonetta

Lansering: 11 april
Pris: 200 kronor
Genre: Action
Utvecklare: Platinum Games
Utgivare: Sega

plus

Tekniskt briljant nyversion.
Striderna.
Grymma bossar.

minus

Handlingen.
En del problem med kameran.

Betyg: 5 av 5