League of Legends, eller LoL som det brukar förkortas, är idag ett av världens största onlinespel. LoL är även ett av de mest nybörjarvänliga spelen på marknaden, det är gratis och det behövs inga kraftfulla maskiner eller annan utrustning för att starta.

Henning Eklund, expertkommentator och journalist inom e-sport, ger sina tips för hur du kan bli ett av proffsen i League of Legends.

Läs mer: Så mycket tjänar svenska e-sportproffsen

Henning Eklund, e-sportkommentator.
Henning Eklund, e-sportkommentator.

1. Kolla på proffsen

Med ett spel som LoL finns det en uppsjö av experter som delar med sig av sina tips i spelet och streamar live.

– Det gäller väl egentligen om du ska bli bra på något över huvud taget. Kolla på de som är bäst. Om du ska lära dig att laga mat så kan du ju börja med ett recept från någon som är duktig. Det finns väldigt många resurser på nätet, du kan kolla på streams och listor på nätet.

På Twitch tipsar Henning om spelaren The Valkrin.

– Han är en sådan som förklarar ganska grundligt och brukar svara på frågor.

En sida som är bra för den som vill utvecklas är Probuilds.net. Här finns allt du behöver veta om olika karaktärer och spelare. Du kan till exempel söka på en karaktär och se hur proffsen har spelat med den, vad de har byggt för items, vad de har för runor och masters, och så vidare.

Läs mer: Så kommer du igång med Twitch

2. Bemästra några få karaktärer

Det finns 140 olika karaktärer, som fyller väldigt olika roller och gör väldigt olika saker. Fokusera på en eller ett par stycken och lär dig dem riktigt bra istället för att försöka bli bra på allihop.

Börja med de lätta karaktärerna. Till exempel de karaktärer som är lätta att sikta med.

– Annie är ett typiskt exempel på en sån karaktär, tipsar Henning.

3. Skaffa ett lag – scouta andra spelare

I League of Legends möts två lag i matcherna. Om du spelar själv matchas du ihop med andra spelare som utgör ditt lag, men om du vill kan du såklart hitta spelare som du fungerar bra med som du sedan kan spela tillsammans med. Du behöver inte ha vänner IRL som spelar för att skaffa dig ett eget lag, det går bra att leta upp andra spelare som du har ett bra samarbete med i spelet. Efter matchen kan du sedan ”adda” dem som kontakt i spelet.

– Det blir en helt annan dimension än att spela solo. Det är mycket roligare.
Om du letar efter andra spelare att starta ett lag med och känner att engelskan är lite rostig tipsar Henning om Facebooksidan League of Legends Sverige för att hitta andra, svenskspråkiga spelare.

4. Kommunicera effektivt

När du väl har hittat ditt lag gäller det att hitta rätt strategier för att kunna spela så bra som möjligt tillsammans.

– När det är skarpt läge, med mycket på gång, funkar det inte att alla pratar samtidigt i munnen på varandra. Man måste ha bestämt vem som pratar när och vem som har koll på vad. Ha det bestämt från början så att ni inte bestämmer det under matchen.

5. Dela upp ansvarsområden

Det som gör LoL så roligt är att spelet går ut på flera olika områden, inte bara att utplåna motståndarna. Henning berättar att för att maximera lagspelandet gäller det att dela upp de olika aspekterna mellan de olika spelarna.

– Som exempel på de saker man kan dela upp mellan sig är till exempel någon som har koll på wards, och någon som säger var man ska lägga sina abilities, någon annan säger var man ska gå på kartan och vilket torn man ska ta ner.