För ganska exakt fyra år sedan lanserades Lego City Undercover exklusivt till Wii U. Tyvärr gick det inte särskilt bra försäljningsmässigt för varken spelet eller Wii U, så lagom till att Nintendos förra konsol tog sina sista andetag utannonserades Lego City Undercover till Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och PC. Men hur väl står sig äventyret i dag?

Lego

Med mer kräm under huven

Trots att Lego City Undercover har fyra år på nacken, och att det nu är betydligt starkare maskiner som målar upp Legovärlden, har det inte hänt överdrivet mycket. Upplösningen är högre, en rad mer eller mindre märkbara grafiska effekter har lagts till och laddningstiderna är betydligt kortare (men fortfarande irriterande långa). Dessutom har bilduppdateringen ökat från 30 till 60, men underligt nog endast i inomhusområden. Ute i den öppna staden får vi nöja oss med 30 bilder per sekund, vilket leder till sämre flyt och en trögare kontroll.

Något som däremot inte har förbättrats är avståndet som vissa föremål syns på skärmen. Även om det inte stör spelandet nämnvärt ser det riktigt taffligt ut när föremål och karaktärer ploppar upp några få meter framför spelaren.

Att Lego City Undercover är ett av ytterst få nya spel som inte får någon teknisk förbättring på Playstation 4 Pro är ytterligare ett bevis på vilken halvmesyr konverteringen är. Vi kunde väl åtminstone ha fått en ökning av bilduppdateringen utomhus?

Lego

Lego City Undercover (2013, Repris)

Rent innehållsmässigt är Lego City Undercover precis samma spel som tidigare. Några nya kläder, fordon eller uppdrag syns inte till och sidosysslorna är desamma som förr. Det som en gång var ett någorlunda nyskapande tillskott till de stagnerade Lego-spelen känns nu oväntat trött och gammalt. Med spel som Lego Marvel Super Heroes, The Lego Movie Videogame och inte minst Lego Dimensions har utvecklarna TT Games spunnit vidare på och förbättrat de inslag som introducerades i Lego City Undercover för fyra år sedan.

Den enda egentliga nyheten i den här nyversionen är möjligheten för två spelare att ta sig an äventyret på delad skärm. I vanlig ordning är det alltid roligare att härja runt med en vän vid sin sida, men samarbetsläget är intryckt helt utan finess och det finns inga passager eller pussel som är anpassade för två spelare. Det går inte ens att hoppa in två personer i samma bil. Självklart tar inte heller handling och mellansekvenser någon som helst hänsyn till att det är två personer som innehar huvudrollerna.

Grand Theft Lego

Själva äventyret är uppbyggt som en barnvänlig variant av sandlådespel, ungefär som Grand Theft Auto Junior – med en stor touch av danska byggklossar. Stadens gator är fyllda med Legogubbar, Legobilar och mängder av förstörbara föremål som ofta kan byggas ihop till något annat. Förutom föremål skapade av Lego är staden även fylld med mer realistiska byggnader och miljöer som ger världen ett semirealistiskt utseende. Det är inget som stör spelupplevelsen nämnvärt, men visst hade det varit kul om allt hade varit uppbyggt av Lego.

Till skillnad från i stort sett alla andra Lego-spel baseras Lego City Undercover inte på någon officiell utomstående licens som exempelvis Star Wars. Å ena sidan är det trist att inga kända filmscener och karaktärer dyker upp, å andra sidan är berättelsen friare och det skojas om allt från Titanic till Die Hard. Tyvärr är humorn oerhört ojämn och lustiga filmreferenser blandas med barnslig prutt-humor. Även om Lego-spelen är riktade till barn i första hand lyckas de andra titlarna bättre med att bjuda på skämt som både barn och vuxna kan skratta åt.

Ett mer lyckat inslag är att bilar faller samman på ett Lego-realistiskt sätt; efter ett par kollisioner kan tak, motorhuv, dörrar och så vidare ramla av ditt fordon. Efter att ha dundrat in i en personbil med en stor lastbil får den stackars bilisten köra iväg med endast en bottenplatta och fyra hjul. En ganska enkel detalj som ändå höjer inlevelsen ordentligt.

Lego

En garderob full med yrken

Även om en stor del av äventyret utspelar sig i den fria staden väntar flera uppdrag i mer begränsade områden som är anpassade till plattformshoppande och pusslande. Det leder visserligen till att många uppdrag inte erbjuder någon som helst frihet, men det skapar en välbehövlig variation till det ganska repetitiva rännandet fram och tillbaka i staden.

Likt övriga Lego-spel är spelvärlden fylld med passager och blockeringar som kräver en speciell egenskap för att passera. I de andra spelen sköts det genom karaktärsbyten, något som inte fungerar här eftersom det bara finns en huvudperson. Lösningen är ett kostymsystem där huvudpersonen byter ”yrke” med ett enkelt knapptryck. Som polis kan han använda en änterhake, som tjuv en kofot och som gruvarbetare en hacka. Ett rätt ologiskt men ändå välfungerande system. Inledningsvis är det dock ruskigt irriterande att konstant stöta på blockerade passager som inte kan öppnas förrän en viss kostym är upplåst. Precis som vanligt när det kommer till Lego-spelen med andra ord.

Kul men föråldrat

När allt är sagt och gjort är Lego City Undercover lika välgjort idag som det var 2013 – på gott och ont. Även om äventyret fortfarande roar har det hänt en del i spelvärlden sedan originalreleasen och det som var någorlunda nyskapande då känns ganska trött i dag. Inte minst de inslag som har förfinats i flera andra Lego-spel. Den nytillkomna samarbetsfunktionen gör äventyret lite roligare, men funktionen är intryckt helt utan finess och anpassning.

Utan finess och anpassning är för övrigt en ganska bra sammanfattning av hela konverteringen från Wii U till dagens spelkonsoler. Även om det är positivt att fler får chansen att spela Lego City Undercover är det riktigt snålt att vi efter fyra år inte får något mer än grundläggande grafiska förbättringar.


Fakta: Lego City Undercover

Format: Playstation 4, Wii U, Xbox One, Nintendo Switch, Microsoft Windows
Testat format: Xbox One
Lansering: Ute nu
Pris: 600 kronor
Genre: Action

plus

Stor stad fylld med underhållande sysslor och uppdrag
Bilar och föremål går sönder på ett passande sätt
Flera roliga filmreferenser

minus

Få förbättringar sedan originalreleasen
Klent samarbetsläge
Humorn spretar åt alla möjliga håll
Föråldrad spelmekanik

Betyg: 3 av 5