Så fort någon i min närhet säger 4g-abonnemang får jag en bitter smak i munnen. Visst surfar jag mobilt, men jag avskyr att behöva hålla koll på hur mycket data jag förbrukar.

Om jag idag vill se en enda film på Netflix i optimal kvalitet över 4g får jag köpa till data för 299 kronor. Det är mer pengar än om jag köper filmen på blu-ray.

Du minns säkert när 4g kom, och marknadsfördes som framtidens trådlösa alternativ till fiber. Även om den faktiska hastigheten aldrig kom i närheten av den teoretiska (som operatörerna givetvis pratade om) imponerades jag över hur smidigt mobilt bredband var. Både på resande fot och i hemmet som alternativ till adsl, vilket var det bästa som fanns att tillgå i mitt villakvarter på den tiden. Genom telefonkabeln kom jag som bäst upp till 6-7 Mbit/s medan jag via 4g-modemet hemma fick ut närmare 30 Mbit/s. Känslan när jag sa upp adsl-abonnemanget var härligt. Jag tog ett steg in i framtiden.

Men det blev kortlivat.

Det tog inte lång tid innan den ena operatören efter den andra smög in datatak i sina abonnemang, och resten är historia. Om jag idag vill se en enda film på Netflix i optimal kvalitet över 4g får jag köpa till data för 299 kronor efter att jag nått taket på mitt abonnemang. Det är mer pengar än om jag köper filmen på blu-ray. Helt sjukt!

Ungefär samtidigt som streamingtjänsterna började med hd-upplösning fick jag åter teckna adsl-abonnemang, innan jag till sist fick fiber indraget. Gissningsvis tjänar operatörerna fina pengar på det här samtidigt som vi måste guida dig som läsare till hur du ställer ned kvaliteten på Netflix och stoppar automatiska uppdateringar till datorn och mobilen. För att inte åka på en datachock innan månaden är slut.

Jag tycker att det är väldigt konstigt att inte branschen förutsåg det här redan när man byggde upp infrastrukturen i 4g:s begynnelse. Att film och andra bandbreddskrävande tjänster skulle öka var ganska uppenbart. Att vi måste planera surfandet när vi inte har tillgång till kabelansluten uppkoppling 2017 är inte okej.

Läs mer: Så blir 5g – och därför bör du vara exalterad