För en dryg månad sedan rapporterade vi om att Elsäkerhetsverket inlett en omfattande granskning av potentiellt farliga usb-laddare. Nu har myndigheten nosat upp 14 produkter vars brister möts med åtgärder, antingen via tvång eller på frivillig väg. 

Laddare
Foto: Elsäkerhetsverket

Åtta av de granskade laddarna har belagts med tvingande säljstopp och kommer att återkallas från försäljarna. Här återfinns modeller från exempelvis Beeyo och BTY, och laddarna har fram tills nu sålts hos återförsäljare som Cdon, Fyndiq och Cableworld. Ytterligare sex laddare har återkallats frivilligt av tillverkarna.

Stort test: Så livsfarlig är din billiga piratladdare

– Vi är förvånade över att det är så många brister men också allvarlighetsgraden på bristerna. Sex av laddarna har inget isolationsavstånd alls mer än lacken på ledarna. Risken att få en elchock av dessa laddare är överhängande och förenat med livsfara, säger Mikael Carlson vid Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande.

Ytterligare 46 laddare ska nu granskas av myndigheten. De risker som köpare av osäkra usb-laddare utsätter sig för inkluderar bland annat allvarliga elchocker och brand, så kolla in Elsäkerhetsverkets lista här!