Testat spel: Mario Kart 8 Deluxe
Lägst pris: 499 kronor hos Amazon Sverige

När Nintendo Switch släpptes handlade allt om The Legend of Zelda: Breath of The Wild, men sakta men säkert har nya spel börjat ramla in. Näst på tur att matas in i Nintendos nya konsol är Mario Kart 8 Deluxe.

Missa inte: Här är bästa spelen till Nintendo Switch just nu

Till att börja med är den här utgåvan av Mario Kart 8 inte ett helt nytt spel. Namnet säger allt du behöver veta och även om vi hellre hade velat sätta tänderna i Mario Kart 9, är den här superutgåvan väl värd att investera i, tack vare flera förändringar och nytt innehåll.

mario

En av de största sakerna är inte spelet i sig, utan hur du kan spela det på Switch. I tv-läget är det i stort sett samma sak som innan, men den portabla versionen innebär att du kan ta med dig Mario Kart 8 var du än är. Av den anledningen känns Mario Kart DS och Mario Kart 7 äntligen överflödiga. När det kommer till skrivbordsläge regerar Mario Kart 8 Deluxe. Även om skärmen är en aningen liten, är det ett klockrent spel att ställa upp och spela med konsolens Joy-cons.

Fantastiskt stationärt, underbart bärbart

Switch kan som bekant koppla upp sig trådlöst mot andra konsoler, vilket innebär att du kan spela med upp till åtta personer på fyra enheter – både i tv-läget och i skrivbordsläge. Om du ansluter via LAN (vilket kräver ethernet-adapter) går det att spela upp till 12 personer. Det är ganska klurigt att spela med enbart Joy-cons så kostnaden för de specialframtagna styrhjulen (199 kronor för ett par) är värt det, även om du inte är världens största fan av gyrostyrning.

Innan vi djupdyker i nyheterna vill vi poängtera att du inte behöver lägga ner tid på att låsa upp banor, karaktärer eller spellägen – allt finns tillgängligt från första stund. Det går dock att låsa upp fler fordon, hjul och så vidare.

mario

Det här innebär att Mario Mario 8 Deluxe erbjuder 42 karaktärer och 48 banor som du kan testa direkt. Spelet inkluderar all DLC-material som släpptes till Wii U, så som fyra extra cuper (16 banor), nya karaktärer och fler fordon. Dessutom får vi Dry Bones, Bowser Jr., King Boo och Inklings från Splatoon. Det finns dessutom nya vapen och mycket mer. 

 • Snabbare Time Trial (200cc)
 • Nya vapen: Boo och fjäder
 • Dubbla vapen
 • Dubbla prylboxar
 • Smart styrning
 • Automatisk hastighetsökning
 • Ny nivå på mini-turbo (rosa)
 • Gul nedräkningsmätare för vissa vapen (exempelvis Golden Mushroom)
 • Blåa skal syns på minikartan
 • Battle-läge
 • U-sväng


Äntligen ett vettigt Battle-läge

Men den största förändringen med Mario Kart 8 Deluxe är Battle-läget. Att vi tvingades kriga på racingbanor i Wii U-versionen var tveklöst det vi var mest besvikna över, och ett beslut från Nintendo som vi fortfarande inte begriper oss på. Speciellt med tanke på alla legendariska bataljer vi upplevde på Nintendo 64. Lyckligtvis fixar Mario Kart 8 Deluxe den här missen med inte mindre än fem fantastiska Battle-lägen att välja mellan och åtta arenor att spela dem på, bland annat älskade Balloon Battle.

Det skulle ta alldeles för lång tid att gå igenom var och en, och vi håller oss till att säga att samtliga är fantastiska på olika sätt och kommer att passa de flesta sätten att spela. Vissa fungerar helt enkelt bättre på vissa arenor, och det är särskilt Renegade Roundup- och Shine Thief-lägena som är värda att testa. Många av dessa kan spelas antingen i lag eller på ensam med massvis med kontroll över inställningar. Exempelvis går det utmärkt att styra över hur vapen och fordon ska tillåtas.

Och om vi tillåter oss att klaga lite så är det att man inte kan välja strider fyra mot fyra – speciellt om du vill att mänskliga spelare ska möta datorstyrda i lägen som just Renegade Roundup.

mario

Som tidigare nämnt är en av de två nya vapnen i spelet fjädern och den finns enbart i Battle Mode. Med fjädern kan du hoppa över objekt eller spelare och det krävs lite färdighet för att få kläm på den. Men när du väl gör det, är den fantastisk. En annan användbar funktion är u-svängen som verkligen skiner i Mario Kart 8 Deluxes. Känslan är som att handbromsa på is. Allt som krävs är att dra bromsen i botten och svänga.

Racingen kommer med små förändringar

Vanlig racing bjuder inte på lika många nyheter, men det finns ändå några saker att nämna. Till att börja med kan du numera hålla två föremål samtidigt (dock inte byta mellan dem som i Double Dash). Det andra nya föremålet vid sidan av fjädern är spöket Boo, som i vanlig ordning kan stjäla ett föremål från en annan spelare helt slumpmässigt och som dessutom gör dig genomskinlig och därmed osårbar. Vi känner dock att spelaren längst fram borde vara begränsad till ett vapen då de stundtals är lite väl skyddade.

Vidare finns det också en tredje nivå av mini-turbo. Är du duktig på att drifta kan du få en rosa boost och fara iväg som en raket. Och är du inte ens nära att drifta har Nintendo lagt till ett par funktioner även för dig. Det kan vara frustrerande att spela mot erfarna förare så smart styrning och automatisk hastighetsökning hjälper nybörjare från att flyga av banan. En antenn bak på din bil lyser upp när du kan använda den.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning