Det råder sannerligen starka ”nästa generations”-vindar på nätet och en av de hetaste snackisarna är vad Sony kokar ihop inför uppföljaren till deras oerhört populära Playstation 4. Redan 2017 bekräftade Sony att Playstation 5 var på gång, men det var först i april 2019 som företaget på allvar presenterade fler konkreta detaljer om PS5.

Playstation 5 översikt

Playstation 5
Läckt bild som påstås vara ett utvecklingskit för Playstation 5. Inte bekräftat av Sony själva.

PS5 – tekniska specifikationer

Inte helt oväntat blir Playstation 5 ett riktigt kraftpaket vad gäller prestanda. I en intervju med publikationen Wired avslöjade Playstation-arkitekten Marc Cerny att den nya Playstation 5-konsolen kommer att ha en processor på åtta kärnor, byggd med 7 nanometersteknik. Grafikkretsen kommer i sin tur vara baserad på AMD:s Radeon Navi och ha fullt stöd för ray tracing-rendering.

Läs även: Bästa spelen till Playstation 4

Nästa Playstation kommer även vara utrustad med en ssd istället för de sedvanliga hårddiskarna som sitter i dagens konsoler. Som exempel på fördelarna har Sony demonstrerat Marvel’s Spider-man. Två versioner kördes sida vid sida, den ena på en Playstation 4 Pro och den andra på ett utvecklingskit för Playstation 5. Det som tog nuvarande Playstation 15 sekunder att ladda klarade den nya konsolen på imponerande 0,8 sekunder.

Utöver detta kan vi också förvänta oss fullt stöd för 4k och 120hz, med chanser att även nå 8k i framtiden. En annan aspekt Sony slår på hårt denna gång är ljud. Med det nya chippet som sitter i konsolen kommer användarna få en helt ny upplevelse av 3D-ljud, betydligt mer avancerat än i tidigare konsoler enligt Cerny.

Läs även: Allt om GTA 6 

Spelen

Hittills finns inte ett enda spel utannonserat för Playstation 5. Med tanke på att Sony valde att inte närvara vid årets E3-mässa kan vi ana att deras olika studios jobbar för fullt på nya upplevelser för den nya konsolen. Det finns även indikeringar på att kommande storspel som är planerade för Playstation 4, exempelvis Death Stranding och Ghost of Tsushima, även är tänkta att släppas i versioner för Playstation 5.

Spel Playstation 5
Samurajäventyret Ghost of Tsushima till Playstation 4 kan vara ett av spelen som även får en Playstation 5-version.

Ett rykte som florerar vilt på nätet är att nästa generations Grand Theft Auto kommer att släppas i samband med den nya konsolen. Om det är sant eller inte får vi förhoppningsvis reda på ju närmare vi kommer ett lanseringsdatum för Playstation 5.

Du som redan har ett digert bibliotek av Playstation-spel behöver inte starta om helt med PS5. Till skillnad från hoppet mellan Playstation 3 och 4 kommer du ha möjlighet att spela dina gamla spel på den Playstation 5, tack vare bakåtkompabiliteten. För ett tag sedan läckte även ett patent som i teorin även kan addera kompabilitet med resterande Playstation-generationer. Detta har däremot inte bekräftats av Sony själva.

Andra funktioner

Strömning via molnet är inget nytt för Sony då de redan erbjuder tjänsten Playstation Now. I nuläget är det dessutom enda sättet att spela Playstation 3-titlar på en Playstation 4. Inför kommande generation har andra aktörer, som Google och Microsoft, visat upp sina egna satsningar och Sony vill inte vara sämre. Det intressanta i sammanhanget är att de ändå valt att samarbeta med huvudkonkurrenten Microsoft inför framtiden. Tillsammans ska företagen ”utforska framtida lösningar inom Microsoft Azure-systemet som ska gynna respektive företags egna spelsatsningar över molnet”.

För dig som redan äger en Playstation VR har Sony också meddelat att enheten är fullt kompatibel med Playstation 5. Ytterligare detaljer om vilka fördelar det innebär saknas, men räkna med utökad prestanda i spelen. Några planer för en helt ny version av Playstation VR finns inte i dagsläget.

Lansering

Sony har varken bekräftat eller dementerat att Playstation 5 kommer att lanseras 2020. Analytiker menar dock att en lansering då är att vänta.

Pris

Inget pris är avslöjat, men det lär hamna på allt mellan 399 amerikanska dollar (cirka 3 800 kronor) och uppåt. Sony själva har kommenterat priset med att det kommer att vara ”värt det i förhållande till det som konsolen erbjuder rent funktions- och prestandamässigt”.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Sony PlayStation 5

Bästa pris just nu: 9999 kr