Det råder sannerligen starka ”nästa generations”-vindar på nätet och en av de hetaste snackisarna är vad Sony kokar ihop inför Playstation 5, uppföljaren till deras oerhört populära Playstation 4.

Uppdateringen (2020-06-15):

Så ser Playstation 5 ut

Under ett evenemang som sändes på Youtube sent på torsdag kväll visades en mängd Playstation 5-aktuella spel upp. Dessutom avslöjade Sony till sist det alla gått och undrat över: Hur kommer Playstation 5 att se ut? Svaret är en minst sagt svängig historia, med en design som går i svart och vitt och matchar den Dualsense-kontroll som avtäcktes redan i april. 

Playstation 5

Playstation 5 ser onekligen ut att trivas bäst på högkant, och konsolen kommer i två varianter. Den ena med en hederlig, optisk skivläsare och en "Digital Edition" som har en betydligt mer slimmad design. Vi kan än så länge inte säga någonting om priset på Playstation 5-modellerna, och hur det skiljer sig mellan dem. Förhoppningsvis berättar Sony mer om den saken inom kort. 

Playstation 5 översikt


Tidigare:

Bekräftat: Då släpps Playstation 5

Många har spänt gått och väntat på ett lanseringsdatum – nu har det äntligen kommit. Sony skriver i ett blogginlägg att Playstation 5 lanseras lagom till julhandeln 2020. I samma veva bekräftar man att namnet blir just Playstation 5 och ingenting annat.

Redan 2017 bekräftade Sony att PS5 var på gång, men det var först i april 2019 som företaget på allvar presenterade fler konkreta detaljer om PS5. Nedan samlar vi de trovärdigaste ryktena och spekulationer om nästa Sony-konsol.

Playstation 5
Läckt bild som påstås vara ett utvecklingskit för Playstation 5. Inte bekräftat av Sony själva.

PS5 – tekniska specifikationer

Den 18 mars gav Sony en närmare presentation av den hårdvara som kommer användas av Playstation 5. Konsolen kommer ha en egenbyggd AMD Zen 2-cpu med åtta fysiska kärnor och 16 trådar och kunna leverera en variabel frekvens upp till 3,5 GHz. Detta kan jämföras med Playstation 4 som har 1,6 Ghz.

GPU:n ligger på 10,28 teraflops, 36 CU och med en variabel frekvens upp till 2,33Ghz. Återigen går det att jämföra med Playstation 4 som har 1,84 teraflops och 18 CU upp till 800 Mhz för Playstation 4. Gpu-arkitekturen är en egenbyggd RDNA 2

Med "variabel frekvens" menas enkelt förklarat att både cpu och gpu justerar frekvensen beroende på vad för aktivitet som konsolen utför. Vilket bland annat gör att överbliven cpu kan skickas över gpu:n för att få ut lite mer prestanda. Gpu:n är därmed mindre än Xbox Series X sett till antalet teraflops men smidig och variabel på ett sätt som inte siffrorna ensamt påstås kunna visa.

Minnet är 16 GB gddr6/256-bit med en bandbredd på 448 GB/s och lagringen är en egenbyggd supersnabb 825 GB-ssd som går att utöka genom en NVMe ssd-slot. Skivspelaren är en 4k UHD Blu-ray-spelare.

Vill du ha en ordentligt djupdykning i hårdvaran och designfilosofin bakom den kan du se Mark Cernys fulla presentation här nedan:


Spel till Playstation 5

Den 11 juni visade Sony slutligen upp en drös titlar som vi kan se fram emot att spela på Playstation 5 i framtiden. Här är några av spelen som vi dreglar mest över:

Horizon 2: Forbidden West

Horizon: Zero Dawn är en av de största titlarna till Playstation 4, och uppföljaren är minst sagt efterlängtad. Aloy är tillbaka, den här gången reser hon över jordklotet för att bekämpa de mekaniska varelserna. Den här gången får vi se helt nya, skrämmande arter.

Spiderman: Miles Morales

Spiderman var en av våra favoritsuperhjältespel till Playstation 4, där vi svingade oss fram genom New York. I denna spin off får den populäre huvudpersonen från animerade Spiderman-spinoffen Into the Multiverse ta steget in i speluniversumet. Miles Morales fortsätter att ta sig an brott i Queens i en av PS5:s första titlar.

Gran Turismo 7

Det var länge sedan vi fick se en äkta uppföljare till det legendariska racingspelet Gran Turismo, men nu får vi ett riktigt spel i äkta GT-anda. Som vanligt får vi se fantastisk grafik, bilmodellerna vi älskar och köra på världens bästa banor. Som vi har väntat!

Ratchet and Clank: Rift apart

Dunderduon är tillbaka! Den här gången dock separerade av dimensioner som kollapsar. Mycket av spelet ser sig likt ut, med mindre precision och mer aktion i denna tredjepersonsskjutare. Nytt för den här gången är att Ratchet fått en gripklo och Clank numera är ännu mer verklighetstroget animerad med hjälp av ray tracing.

Sackboy: A big adventure

Sumo är tillbaka med fjärde spelet i Little Big Planet-serien. Det här är dock en spinoff, men av trailern att döma innehåller det här spelet allt vi tidigare älskat med LBP. Starka färger, klassisk plattformsgaming och såklart ett multiplayerläge.

Resident Evil 8: Village

Efter framgångsrika remakes av Resident Evil 2 och 3 har Capcom äntligen lättat lite på locket kring vad vi kan vänta oss av nästa regelrätta uppföljare i serien. Resident Evil Village utspelar sig av allt att döma i ett ensligt, snötäckt bergslandskap och påminner mycket om Resident Evil 7 sett till den fruktansvärt obehagliga stämningen och de...originella karaktärerna. Likt "sjuan" utspelar det sig också i första person, och vi får återigen stifta bekantskap med stackars Ethan Winters. Spelet osar Blair Witch lång väg och vi skymtar också varulvar i trailern. Lovande!

Här är andra spel som också visades upp under eventet:

 • GTA 5 Remastered
 • Project Athia
 • Stray
 • Returnal
 • Destruction Allstars
 • Kena: Bridge of Spirits
 • Goodbye Volcano High
 • Oddworld: Soulstorm
 • Ghostwire Tokyo
 • Jett
 • Godfall
 • Solar Ash
 • Hitman 3
 • Astro's Playroom
 • Little Devil Inside
 • NBA 2K21
 • Bugsnax
 • Demon's Souls Remastered
 • Deathloop
 • Pragmata


Bakåtkompatibilitet

Du som redan har ett digert bibliotek av Playstation-spel behöver inte starta om helt med PS5. Till skillnad från hoppet mellan Playstation 3 och 4 kommer du ha möjlighet att spela dina gamla spel på den Playstation 5, tack vare bakåtkompabiliteten. För ett tag sedan läckte även ett patent som i teorin även kan addera kompabilitet med resterande Playstation-generationer. Detta har däremot inte bekräftats av Sony själva.

Däremot har det varit oklart exakt hur stor bakåtkompabilitet som det handlar om. Detta i samband med att konsolarkitekten Mark Cerny under en presentation nämnde att konsolen kommer ha stöd för nästan alla av de hundra mest populära Playstation 4-spelen.

Sony har sedan dess sagt att "vi tror att den överväldigande majoriteten av de över 4000-spelen till Playstation 4 kommer att gå att spela på Playstation 5."

Vilka titlar som kan komma att utelämnas återstår alltså att se. Däremot har Sony förhoppningen att vissa av de äldre spelen kommer kunna köras i mer stabil bilduppdatering och bättre upplösning .

Andra funktioner

Strömning via molnet är inget nytt för Sony då de redan erbjuder tjänsten Playstation Now. I nuläget är det dessutom enda sättet att spela Playstation 3-titlar på en Playstation 4. Inför kommande generation har andra aktörer, som Google och Microsoft, visat upp sina egna satsningar och Sony vill inte vara sämre.

Det intressanta i sammanhanget är att de ändå valt att samarbeta med huvudkonkurrenten Microsoft inför framtiden. Tillsammans ska företagen ”utforska framtida lösningar inom Microsoft Azure-systemet som ska gynna respektive företags egna spelsatsningar över molnet”.

För dig som redan äger en Playstation VR har Sony också meddelat att enheten är fullt kompatibel med Playstation 5. Ytterligare detaljer om vilka fördelar det innebär saknas, men räkna med utökad prestanda i spelen. Några planer för en helt ny version av Playstation VR finns inte i dagsläget.

Sony kan jobba på en egen röststyrd ai-assistent till sina Playstation-konsoler. Detta enligt ett nytt patent som upptäckts av Twitter-användaren Daniel Ahmad.

Enligt Daniel Ahmads tweet ska AI-assistenten Playstation Assist kunna svara på frågor från spelaren för att ge hjälp i spelet. Exempelvis kan du fråga “var finns närmaste hälsopack” varpå assistenten pekar ut det på spelets karta.

Sony själva har inte kommenterat spekulationerna om Playstation Assist.

Uppdatering 2020-06-16: Helt nytt gränssnitt
Matt Laclaurin, gränssnittschef för Playstation, har avslöjat att gränssnittet i operativsystemet på Playstation 5 (utanför spelen) har gjorts om från grunden, rapporterar TSA.

Förutom ett nytt formspråk har utvecklarna gått igenom hela arkitekturen för att snabba upp och effektivisera systemet, med målet att allt du gör ska kunna mätas i millisekunder, skriver Matt Maclaurin i en konversation på Linkedin (av alla ställen). Någon bild på härligheten har däremot inte släppts.

Playstation 5 är utrustad med en specialdesignad ssd som kan läsa data med 5 500 megabyte per sekund och har extremt korta svarstider, så Sonys utvecklare har betydligt mer svängrum än på Playstation 4 med sin magnetiska hårddisk.

Sony går här en helt annan väg än Microsoft, som har valt att behålla gränssnittet från Xbox One i Series X.


Dualsense

Nya handkontroller till PS 5 – Dualsense

En ny generations spelkonsol kräver så klart en ny handkontroll, och nu har Sony avslöjat hur handkontrollen till Playstation 5 blir.

För första gången sedan Sony släppte Dualshock-handkontrollen som ett fristående tillbehör till ursprungliga Playstation har handkontrollen bytt namn. PS5-tillbehöret ska heta Dualsense.

Den grundläggande designen är bibehållen, med de dubbla analoga spakarna närmast tummarna, och Playstations välbekanta knapplayout. Formen har justerats en aning och den mest uppenbara skillnaden är kontrasterande färger (mörkgrått och vitt) – men de stora nyheterna finns på insidan.

Namnet ”sense” kommer sig av att handkontrollen har haptisk återkoppling, som spelutvecklare kan använda för att till exempel återge känslan av att köra genom lervälling, skriver Sony. Även avtryckarknapparna L2 och R2 har fått variabel ”spänstighet” så att du ska kunna känna hur du spänner en bilbåge eller liknande.

Sony har även byggt in mikrofoner i handkontrollen så att spelare som inte har headset ändå kan vara med i röstchatten.

Horizon Zero Dawn PS5
Foto: SonyAtt spänna pilbågar kommer aldrig mer att bli sig likt. Här i Horizon: Zero Dawn, succéspelet från 2017.

Den andra nyheten är något Sony kallar "adaptiva avtryckare". Det handlar om L2/R2-knapparna, som spelutvecklare ska kunna justera känsligheten på för att återskapa trovärdiga scenarion kring saker som att gasa med bilar eller spänna pilbågar. Kombinerat med den haptiska feedbacken lovar Sony en helt ny upplevelse när det kommer till handkontrollerna.


Playstation 5 Pro

Istället för att vänta ett år eller två och släppa en uppgraderad Pro-modell av Playstation 5 kommer Sony släppa den redan från början som ett premiumalternativ till vanliga Playstation 5.

Det påstår japanska journalisten Zenji Nishikawa, som säger att Sony-chefer har sett ett stort intresse bland spelare för en topputrustad modell och vill ge kunderna ”vad de vill ha” redan från start, skriver Wccftech.

Tyvärr har Zenji Nishikawa inga uppgifter om hur hårdvaran i Pro-modellen kan skilja sig från den vanliga. Mer lagringsutrymme kan vi nog räkna med, men om det även blir snabbare processor/grafikkort eller något annat återstår att se.

Pris och lansering

Playstation 5 kan komma att bli dyr. Sony ska just nu hålla på att kämpa med prissättningen för konsolen som förväntas kosta runt 450 dollar bara att tillverka rapporterar Bloomberg.

Detta kan jämföras med Playstation 4 som uppskattas ha kostat omkring 381 dollar att tillverka och 399 dollar när den väl släpptes i butik i USA under november 2013.

Spelföretag säljer ofta konsoler till låg eller ingen vinst och tjänar istället pengar på mjukvaruförsäljning och onlinetjänster. Mängden sålda enheter är därför inte lika viktigt för ett spelkonsolföretag som antalet aktiva spelare.

Anledningen bakom det höjda priset ska vara att det är dålig tillgång på vissa hårdvarudelar i form DRAM och NAND-flashminne som också flera smartphonetillverkare är ute efter.

Sony brukar vanligen bestämma konsolpriset under februari för att därefter tillverka konsolen under våren så att den är redo att släppas till julen. Men den här gången har Sony dragit ut på processen enligt källor till Bloomberg.

Sony själva har valt att inte kommentera uppgifterna.

Bloomberg rapporterar också att Sony planerar för en begränsad tillgång på Playstation 5-konsoler under det första året.

Förändringen ska inte bero på coronaviruset, som ska ha påverkat den tänkta marknadsföringen men inte produktionen av konsolen.

Istället är det mycket riktigt för att konsolen väntas ha ett högt pris vid lansering på grund av den dåliga tillgången på vissa hårdvarudelar. Sony väntas ha mellan fem till sex miljoner konsoler redo fram till slutet av mars 2021, vilket kan jämföras med Playstation 4 som sålde 7,5 miljoner konsoler under sina två första kvartal.

Playstation 5 är däremot fortfarande planerad att släppas mot slutet av 2020 likt tidigare. 

ps5 boxart

Sony har nu i ett nytt blogginlägg givit ett första smakprov på hur den nya omslagsdesignen kommer att se ut för spelen till Playstation 5.

Omslagen, som i inlägget exemplifieras med kommande Spider-Man Miles Morales, får en design som på många sätt påminner starkt om den till Playstation 4.

Den stora skillnaden är att de blå plastfodralen nu får sällskap av accentfärger i vitt och svart som för tankarna till designen för själva Playstation 5-konsolen.

Devkit

Ett foto har läckt från en anonym utvecklare och visar ett Playstation 5 Devkit, den version av spelkonsolen som skickas ut till utvecklare så att dessa kan ta fram spel i tid till lanseringen av Playstation 5 mot slutet av 2020.

Designen på den stämmer med tidigare läckta illustrationer från registreringar i Brasilien och Japan, skriver Gizmodo. Illustrationerna har lockat till många spekulationer om den märkliga V-formen, och det nya fotot bekräftar den.

En anonym utvecklare har tipsat Gizmodo att Sony skickade ut de här utvecklarversionerna i somras och att de har kodnamnet Prospero. Tidigare läckor från AMD har påstått att Ariel och Gonzalo är kodnamn på chipp som utvecklas för konsolen. Alla tre namnen kommer från Shakespeares Stormen.

Tom Warren på The Verge skriver att V-formen på utvecklarversionen delvis är till för att göra det lätt att placera flera konsoler i en trave och dels för att förbättra kylningen.

Sony PlayStation 5 Pris vid test: 9999 kr.

Bästa pris just nu: 9990 kr