Förhandsboka här: Från 4 990 kr hos Dustin Home.

Det råder sannerligen starka ”nästa generations”-vindar på nätet och en av de hetaste snackisarna är vad Sony kokar ihop inför Playstation 5, uppföljaren till deras oerhört populära Playstation 4.

Playstation 5 översikt


Uppdatering (2020-10-27):

Vi har fått in Playstation 5

Playstation 5 har anlänt till M3-redaktionen. Spelkonsolen släpps i Europa den 19 november, men vi och andra teknik- och spelsajter behöver naturligtvis ordentligt med tid på oss för att testa den. 
 
Playstation 5
 
Playstation 5
 
Playstation 5
 
Playstation 5
PS 5 bredvid PS 4.
 
Playstation 5
PS 5 bredvid PS 4.

Ovan har ni ett par bilder, mest som bevismaterial! Vår spelredaktör Raphael håller som bäst på att spela in en uppackningsfilm, så vi kommer snart att uppdatera artikeln med videoklipp och annat smått och gott.
 

Uppdatering (2020-10-17):

Sony förtydligar när de kommer lyssna på PS5-röstinspelningar

Efter rapporter om att Sony kommer låta PS5-användare spela in röstsamtal för att skvallra om en spelare bryter mot användarreglerna började flera användare oroa sig över att deras röstsamtal skulle övervakas.

Sony själva har nu förtydligat hur funktionen fungerar och säger att de aldrig kommer lyssna aktivt på användares röstsamtal, rapporterar The Verge.

Funktionen kommer bara användas för att anmäla trakasserier och kommer då spela in de fem senaste minuterna under ett röstsamtal varpå spelare kan skicka in ett upp till 40 sekunder långt ljudklipp för utvärdering till Sonys moderatorer.

Sony klargör också att de inte finns något sätt för användare att inte gå med på att bli inspelade av andra användare eftersom de vill att alla ska känna sig säkra.

Uppdatering (2020-10-15)

Så ser användargränssnittet ut till Playstation 5

Sony har nu bjudit på en första titt på hur användargränssnittet kommer se ut för Playstation 5. Den kommande konsolen kommer likt Playstation 3 och Playstation 4 fortfarande ha en hemskärm med en navigeringsrad där du kan välja mellan olika spel, appar och inställningar, med mera. Det nya upplägget tycks däremot vara mer minimalistiskt än tidigare och mer byggt kring öppna ytor.

När du befinner dig i ett spel navigerar du heller inte direkt tillbaka till hemskärmen utan hamnar först i ett kontrollcenter med olika alternativ som ett nyhetsflöde, en utvecklingsmätare och möjligheten att gå med i olika spelgrupper. Det blir ska också bli lättare att gå med i en chatt via notifikationer och dela bilder utan att behöva lämna spelet. Utvecklare kan nu också göra så bilder innehåller spoilervarningar för innehåll i spelet som dyker upp om bildens mottagare inte kommit lika långt.

En helt ny funktion ska vara “Activities” som låter spelare få en tidsuppskattning för hur lång tid det kommer ta för dem att köra igenom vissa delar av spelet. Funktionen kommer också kunna innehålla ledtrådar för hur du kommer vidare i spelet. Det oklart hur pass innehållet i Activities-funktionen kommer skilja sig åt mellan olika spel.

Du kan själv se Sonys fulla genomgång nedan.

Uppdatering (2020-10-15):

Därför är Playstation 5 så stor

Playstation 5 är en riktig bjässe till spelkonsol – avsevärt större än Playstation 4 Pro som i sin tur är större än ursprungliga Playstation 4 och betydligt större än Playstation 4 Slim.

Storleken har en naturlig förklaring, berättar Sonys Yasuhiro Otori i en intervju med Nikkei Xtech (via WCCF Tech).

Sonys designers och ingenjörer fastställde formen på konsolen för två år sedan och att chassit blivit så stor beror framför allt på den stora fläkten som behövs för att kyla den. Om Sony hade valt en design med två mindre fläktar hade hela konsolen kunnat bli mindre, men det hade lett till andra designproblem (och definitivt gjort den mer högljudd).

Yasuhiro Otori förklarar att Playstation 5:s huvudprocessor är väldigt snabb men också väldigt liten, vilket gör att den behöver avleda mycket värme från den lilla ytan. Det är därför Sony har tagit fram lösningen med flytande metall mellan processor och kylfläns.


Uppdatering (2020-10-10)

Sony listar spelen som inte fungerar med Playstation 5

Den 19 november släpps Playstation 5 i Sverige och samtidigt får vi även se en lång rad nya spel.

Föredrar du att spela dina gamla Playstation 4-spel har Sony nu låtit meddela att de allra flesta kommer att kunna spelas på den nya konsolen. Totalt är det endast tio spel som inte fungerar, närmare bestämt dessa:
 

 • DWVR
 • Afro Samurai 2 Revenge of Kuma Volume One
 • TT Isle of Man – Ride on the Edge 2
 • Just Deal With It
 • Shadow Complex Remastered
 • Robinson: The Journey
 • We Sing
 • Hitman Go: Definitive Edition
 • Shadwen
 • Joe’s Diner

Vill du veta mer om bakåtkompatibiliteten kan du besöka Playstations supportsida.


Uppdatering (2020-10-07)

Sony plockar isär en Playstation 5 - visar hela innanmätet

Sony har nu släppt en ny video där Yasuhiro Ootori, från företagets hårdvarudesignavdelningen, plockar isär företagets nya konsol och visar upp innehållet i den.

Ootori konstaterar att Playstation 5 är 104mm bred, 390mm hög och 260mm djup, vilket innebär att den är större än Playstation 4 samtidigt som detta innebär att konsolen också är kraftfullare och tystare.

På dess framsida syns en usb-c-port och en usb-a port medan baksidan har två usb-a-portar, lan-port, hdmi-uttag och strömport.

Två rader på framsida används för ventilering medan hela baksidan används för utströmning av varmluft. Båda konsolens vita paneler går att lyfta av utan verktyg och undertill går det att se fläkten på 120 mm och fickor som används för att fånga in damm. För att utöka konsolens lagring finns ett M.2-gränssnitt med PCIe 4.0-stöd installerat.

Under detta, i konsolens själva innanmäte, går det sedan först att hitta ultra HD Blu-ray-enheten som är helt klädd i metall och har två lager med isolering för att dra ner på ljud och vibrationer, ett wifi-6-modem och en bluetooth 5.1-antenn.

Lagret efter innehåller AMD Ryzen Zen 2-processorn med åtta kärnor och 16 trådar som kan köras i upp till 3,5 GHz samt AMD Radeon RDNA-2 GPU:n som kan köras i upp till 2,23 GHz och upp till 10,3 TFLOPS. Minnet på 16GB består av åtta stycken GDDR6 för en maximal bandbredd på 448 GB per sekund. För lagring använder konsolen en ssd på 825 GB med egen ssd-kontroll som hantera läshastigheten så att den kan nå upp till 5,5 GB per sekund.

Playstation 5:s SoC, eller integrerade krets, har en väldigt hög klockhastighet vilket enligt Yasuhiro Ootori leder till en hög värmeproduktion som krävde att Sony behövde öka prestandan för värmeledaren som är placerad mellan kretsen och kylflänsen och som använder sig av flytande metall.

Själva kylflänsen använder sig likt för Playstation 3 och Playstation 4 av en heatpipe men som tack vare dess form ska presterar på samma nivå som en ångkammare. Slutligen visar Yasuhiro Ootori upp nätaggregatet på 350W.

Sony uppmanar framtida Playstation 5-ägare att själva inte plocka sönder sina konsoler eftersom detta innebär en skaderisk och att garantin slutar att gälla.

Uppdatering (2020-09-16):

Pris och lanseringsdatum klart

Under onsdagskvällen har Sony slutligen offentliggjort när Playstation 5 släpps, och vad priset landar på. Såväl "flaggskeppskonsolen" med skivläsare som den utan, Digital Edition, släpps den 19 november i Sverige. Priset landar på klart överkomliga 499 euro respektive 399 euro.

Vi har i skrivande stund inte sett några uppgifter om exakt svenskt pris för någon av konsolerna.

Konkurrenten Microsoft har redan offentliggjort vad nästa generations Xbox kommer att kosta. För flaggskeppet Xbox Series X får du betala 5 695 kronor, medan den billigare Xbox Series S kommer att kosta 3 595 kronor. Microsofts spelkonsoler släpps den 10 november, så det är minst sagt upplagt för ett hejdundrande konsolkrig framöver!


Uppdatering (2020-06-15):

Så ser Playstation 5 ut

Under ett evenemang som sändes på Youtube sent på torsdag kväll visades en mängd Playstation 5-aktuella spel upp. Dessutom avslöjade Sony till sist det alla gått och undrat över: Hur kommer Playstation 5 att se ut? Svaret är en minst sagt svängig historia, med en design som går i svart och vitt och matchar den Dualsense-kontroll som avtäcktes redan i april. 
 
Playstation 5

Playstation 5 ser onekligen ut att trivas bäst på högkant, och konsolen kommer i två varianter. Den ena med en hederlig, optisk skivläsare och en "Digital Edition" som har en betydligt mer slimmad design. Vi kan än så länge inte säga någonting om priset på Playstation 5-modellerna, och hur det skiljer sig mellan dem. Förhoppningsvis berättar Sony mer om den saken inom kort.

Uppdatering (2020-09-20)

Nya bilder avslöjar – så stor är egentligen Playstation 5

ps5 stor
Foto: NCC

Nu har de första bilderna på Playstation 5 ute i verkligheten dykt upp via Taiwans nationella kommunikationsmyndighet, NCC, rapporterar The Verge.

Bilderna visar att Sonys kommande konsol är fysiskt stor. För att inte säga jättestor. Totalt är den 39 centimeter lång, 26 centimeter djup och 10,4 centimeter tjock.

Något som gör den betydligt större än Xbox Series X och rentav större än Playstation 3, vilket innebär att det är den förmodligen största hemmakonsolen någonsin. Detta oavsett om det är versionen med eller utan skivläsare.
 


PS5 – tekniska specifikationer

Den 18 mars gav Sony en närmare presentation av den hårdvara som kommer användas av Playstation 5. Konsolen kommer ha en egenbyggd AMD Zen 2-cpu med åtta fysiska kärnor och 16 trådar och kunna leverera en variabel frekvens upp till 3,5 GHz. Detta kan jämföras med Playstation 4 som har 1,6 Ghz.

GPU:n ligger på 10,28 teraflops, 36 CU och med en variabel frekvens upp till 2,33Ghz. Återigen går det att jämföra med Playstation 4 som har 1,84 teraflops och 18 CU upp till 800 Mhz för Playstation 4. Gpu-arkitekturen är en egenbyggd RDNA 2

Med "variabel frekvens" menas enkelt förklarat att både cpu och gpu justerar frekvensen beroende på vad för aktivitet som konsolen utför. Vilket bland annat gör att överbliven cpu kan skickas över gpu:n för att få ut lite mer prestanda. Gpu:n är därmed mindre än Xbox Series X sett till antalet teraflops men smidig och variabel på ett sätt som inte siffrorna ensamt påstås kunna visa.

Minnet är 16 GB gddr6/256-bit med en bandbredd på 448 GB/s och lagringen är en egenbyggd supersnabb 825 GB-ssd som går att utöka genom en NVMe ssd-slot. Skivspelaren är en 4k UHD Blu-ray-spelare.

Vill du ha en ordentligt djupdykning i hårdvaran och designfilosofin bakom den kan du se Mark Cernys fulla presentation här nedan:


Spel till Playstation 5

Sony har gett oss flera smakprov på vilka spel som väntar runt hörnet på den nya konsolen. Här är några av titlarna som vi dreglar mest över:

Horizon 2: Forbidden West

Horizon: Zero Dawn är en av de största titlarna till Playstation 4, och uppföljaren är minst sagt efterlängtad. Aloy är tillbaka, den här gången reser hon över jordklotet för att bekämpa de mekaniska varelserna. Den här gången får vi se helt nya, skrämmande arter.

Spiderman: Miles Morales

Spiderman var en av våra favoritsuperhjältespel till Playstation 4, där vi svingade oss fram genom New York. I denna spin off får den populäre huvudpersonen från animerade Spiderman-spinoffen Into the Multiverse ta steget in i speluniversumet. Miles Morales fortsätter att ta sig an brott i Queens i en av PS5:s första titlar.

Gran Turismo 7

Det var länge sedan vi fick se en äkta uppföljare till det legendariska racingspelet Gran Turismo, men nu får vi ett riktigt spel i äkta GT-anda. Som vanligt får vi se fantastisk grafik, bilmodellerna vi älskar och köra på världens bästa banor. Som vi har väntat!

Ratchet and Clank: Rift apart

Dunderduon är tillbaka! Den här gången dock separerade av dimensioner som kollapsar. Mycket av spelet ser sig likt ut, med mindre precision och mer aktion i denna tredjepersonsskjutare. Nytt för den här gången är att Ratchet fått en gripklo och Clank numera är ännu mer verklighetstroget animerad med hjälp av ray tracing.

Sackboy: A big adventure

Sumo är tillbaka med fjärde spelet i Little Big Planet-serien. Det här är dock en spinoff, men av trailern att döma innehåller det här spelet allt vi tidigare älskat med LBP. Starka färger, klassisk plattformsgaming och såklart ett multiplayerläge.

Resident Evil 8: Village

Efter framgångsrika remakes av Resident Evil 2 och 3 har Capcom äntligen lättat lite på locket kring vad vi kan vänta oss av nästa regelrätta uppföljare i serien. Resident Evil Village utspelar sig av allt att döma i ett ensligt, snötäckt bergslandskap och påminner mycket om Resident Evil 7 sett till den fruktansvärt obehagliga stämningen och de...originella karaktärerna. Likt "sjuan" utspelar det sig också i första person, och vi får återigen stifta bekantskap med stackars Ethan Winters. Spelet osar Blair Witch lång väg och vi skymtar också varulvar i trailern. Lovande!

Hogwarts Legacy

Det var inte igår vi fick stifta bekantskap med Harry Potter i spelvärlden! Snart är det dock dags igen – Avalanche Studios jobbar nämligen på ett äventyrsspel som utspelas på den anrika trollkarlsskolan, fast långt tidigare än Harry Potter själv gick där. Hogwarts Legacy är enligt utvecklarna ett open world-spel som går ut på att tackla mörka krafter som hotar att förgöra hela trollkarlsvärlden. Släpps 2021.

Här är andra spel som också är i görningen:
 
 • GTA 5 Remastered
 • Project Athia
 • Stray
 • Returnal
 • Destruction Allstars
 • Kena: Bridge of Spirits
 • Goodbye Volcano High
 • Oddworld: Soulstorm
 • Ghostwire Tokyo
 • Jett
 • Godfall
 • Solar Ash
 • Hitman 3
 • Astro's Playroom
 • Little Devil Inside
 • NBA 2K21
 • Bugsnax
 • Demon's Souls Remastered
 • Deathloop
 • Pragmata


Bakåtkompatibilitet

Du som redan har ett digert bibliotek av Playstation-spel behöver inte starta om helt med PS5. Till skillnad från hoppet mellan Playstation 3 och 4 kommer du ha möjlighet att spela dina gamla spel på den Playstation 5, tack vare bakåtkompabiliteten. För ett tag sedan läckte även ett patent som i teorin även kan addera kompabilitet med resterande Playstation-generationer. Detta har däremot inte bekräftats av Sony själva.

Däremot har det varit oklart exakt hur stor bakåtkompabilitet som det handlar om. Detta i samband med att konsolarkitekten Mark Cerny under en presentation nämnde att konsolen kommer ha stöd för nästan alla av de hundra mest populära Playstation 4-spelen.

Sony har sedan dess sagt att "vi tror att den överväldigande majoriteten av de över 4000-spelen till Playstation 4 kommer att gå att spela på Playstation 5."

Vilka titlar som kan komma att utelämnas återstår alltså att se. Däremot har Sony förhoppningen att vissa av de äldre spelen kommer kunna köras i mer stabil bilduppdatering och bättre upplösning .

Andra funktioner

Strömning via molnet är inget nytt för Sony då de redan erbjuder tjänsten Playstation Now. I nuläget är det dessutom enda sättet att spela Playstation 3-titlar på en Playstation 4. Inför kommande generation har andra aktörer, som Google och Microsoft, visat upp sina egna satsningar och Sony vill inte vara sämre.

Det intressanta i sammanhanget är att de ändå valt att samarbeta med huvudkonkurrenten Microsoft inför framtiden. Tillsammans ska företagen ”utforska framtida lösningar inom Microsoft Azure-systemet som ska gynna respektive företags egna spelsatsningar över molnet”.

För dig som redan äger en Playstation VR har Sony också meddelat att enheten är fullt kompatibel med Playstation 5. Ytterligare detaljer om vilka fördelar det innebär saknas, men räkna med utökad prestanda i spelen. Några planer för en helt ny version av Playstation VR finns inte i dagsläget.

Sony kan jobba på en egen röststyrd ai-assistent till sina Playstation-konsoler. Detta enligt ett nytt patent som upptäckts av Twitter-användaren Daniel Ahmad.

Enligt Daniel Ahmads tweet ska AI-assistenten Playstation Assist kunna svara på frågor från spelaren för att ge hjälp i spelet. Exempelvis kan du fråga “var finns närmaste hälsopack” varpå assistenten pekar ut det på spelets karta.

Sony själva har inte kommenterat spekulationerna om Playstation Assist.

Uppdatering 2020-06-16: Helt nytt gränssnitt
Matt Laclaurin, gränssnittschef för Playstation, har avslöjat att gränssnittet i operativsystemet på Playstation 5 (utanför spelen) har gjorts om från grunden, rapporterar TSA.

Förutom ett nytt formspråk har utvecklarna gått igenom hela arkitekturen för att snabba upp och effektivisera systemet, med målet att allt du gör ska kunna mätas i millisekunder, skriver Matt Maclaurin i en konversation på Linkedin (av alla ställen). Någon bild på härligheten har däremot inte släppts.

Playstation 5 är utrustad med en specialdesignad ssd som kan läsa data med 5 500 megabyte per sekund och har extremt korta svarstider, så Sonys utvecklare har betydligt mer svängrum än på Playstation 4 med sin magnetiska hårddisk.

Sony går här en helt annan väg än Microsoft, som har valt att behålla gränssnittet från Xbox One i Series X.


Dualsense

Nya handkontroller till PS 5 – Dualsense

En ny generations spelkonsol kräver så klart en ny handkontroll, och nu har Sony avslöjat hur handkontrollen till Playstation 5 blir.

För första gången sedan Sony släppte Dualshock-handkontrollen som ett fristående tillbehör till ursprungliga Playstation har handkontrollen bytt namn. PS5-tillbehöret ska heta Dualsense.

Den grundläggande designen är bibehållen, med de dubbla analoga spakarna närmast tummarna, och Playstations välbekanta knapplayout. Formen har justerats en aning och den mest uppenbara skillnaden är kontrasterande färger (mörkgrått och vitt) – men de stora nyheterna finns på insidan.

Namnet ”sense” kommer sig av att handkontrollen har haptisk återkoppling, som spelutvecklare kan använda för att till exempel återge känslan av att köra genom lervälling, skriver Sony. Även avtryckarknapparna L2 och R2 har fått variabel ”spänstighet” så att du ska kunna känna hur du spänner en bilbåge eller liknande.

Sony har även byggt in mikrofoner i handkontrollen så att spelare som inte har headset ändå kan vara med i röstchatten.

Horizon Zero Dawn PS5
Foto: SonyAtt spänna pilbågar kommer aldrig mer att bli sig likt. Här i Horizon: Zero Dawn, succéspelet från 2017.

Den andra nyheten är något Sony kallar "adaptiva avtryckare". Det handlar om L2/R2-knapparna, som spelutvecklare ska kunna justera känsligheten på för att återskapa trovärdiga scenarion kring saker som att gasa med bilar eller spänna pilbågar. Kombinerat med den haptiska feedbacken lovar Sony en helt ny upplevelse när det kommer till handkontrollerna.

Uppdatering 2020-08-03: Playstation 4-handkontroller kommer inte fungera med Playstation 5-spel

Den som hade hoppats på att spara några hundralappar och använda sina Playstation 4-kontroller även till nästa Sony-konsol får tänka om.

Sony har nu i ett nytt blogginlägg skrivit vilka Playstation 4-kontroller och tillbehör som kommer gå att använda även till Playstation 5. Listan inkluderar produkter som Playstation Move och olika racingrattar, arkadstickor och trådlösa headset.

Playstation Dualshock 4-handkontrollerna kommer däremot bara att gå att använda med bakåtkompatibla Playstation 4-spel och inte Playstation 5-spel. Dessa kommer istället kräva att spelaren använder sig av den nya Dualsense-handkontrollen.


Pris och lansering

Under onsdagskvällen den 16 september har Sony slutligen offentliggjort när Playstation 5 släpps, och vad priset landar på. Såväl "flaggskeppskonsolen" med skivläsare som den utan, Digital Edition, släpps den 19 november i Sverige. Priset landar på klart överkomliga 499,99 euro respektive 399,99 euro.

ps5 boxart

Sony har i ett blogginlägg givit ett första smakprov på hur den nya omslagsdesignen kommer att se ut för spelen till Playstation 5.

Omslagen, som i inlägget exemplifieras med kommande Spider-Man Miles Morales, får en design som på många sätt påminner starkt om den till Playstation 4.

Den stora skillnaden är att de blå plastfodralen nu får sällskap av accentfärger i vitt och svart som för tankarna till designen för själva Playstation 5-konsolen.

Uppdatering (2020-07-15)

Uppgifter: Stort sug efter Playstation 5 – då ökar Sony produktionen

Enligt japansk media så ska Sony beställt åtminstone 50 procent fler Playstation 5-konsoler än vad som ursprungligen var planerat för 2020, rapporterar The Verge.

Det totala antalet konsoler som finns tillgängliga under 2020 kan därför ligga på så mycket som 10 miljoner. 

Tidigare uppgifter pekade istället på att Sony skulle släppa ett mer begränsat antal Playstation 5-konsoler med anledning av de skulle vara dyrare och därför förväntades sälja mindre i början.

Det nya beslutet sägs bero på en kraftigt ökad efterfrågan efter tv-spelskonsoler i samband att folk stannar hemma på grund av coronaviruset. 

Devkit

Ett foto har läckt från en anonym utvecklare och visar ett Playstation 5 Devkit, den version av spelkonsolen som skickas ut till utvecklare så att dessa kan ta fram spel i tid till lanseringen av Playstation 5 mot slutet av 2020.

Designen på den stämmer med tidigare läckta illustrationer från registreringar i Brasilien och Japan, skriver Gizmodo. Illustrationerna har lockat till många spekulationer om den märkliga V-formen, och det nya fotot bekräftar den.

En anonym utvecklare har tipsat Gizmodo att Sony skickade ut de här utvecklarversionerna i somras och att de har kodnamnet Prospero. Tidigare läckor från AMD har påstått att Ariel och Gonzalo är kodnamn på chipp som utvecklas för konsolen. Alla tre namnen kommer från Shakespeares Stormen.

Tom Warren på The Verge skriver att V-formen på utvecklarversionen delvis är till för att göra det lätt att placera flera konsoler i en trave och dels för att förbättra kylningen.

Förhandsboka här: Från 4 990 kr hos Dustin Home.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Sony PlayStation 5 Pris vid test: 9999 kr.

Bästa pris just nu: 5990 kr