Det råder sannerligen starka ”nästa generations”-vindar på nätet och en av de hetaste snackisarna är vad Sony kokar ihop inför Playstation 5, uppföljaren till deras oerhört populära Playstation 4.

Bekräftat: Då släpps Playstation 5

Många har spänt gått och väntat på ett lanseringsdatum – nu har det äntligen kommit. Sony skriver i ett blogginlägg att Playstation 5 lanseras lagom till julhandeln 2020. I samma veva bekräftar man att namnet blir just Playstation 5 och ingenting annat. Bara ett drygt år kvar att vänta, alltså!

Redan 2017 bekräftade Sony att PS 5 var på gång, men det var först i april 2019 som företaget på allvar presenterade fler konkreta detaljer om PS5. Nedan samlar vi de trovärdigaste ryktena och spekulationer om nästa Sony-konsol.

Playstation 5 översikt

Playstation 5
Läckt bild som påstås vara ett utvecklingskit för Playstation 5. Inte bekräftat av Sony själva.

PS5 – tekniska specifikationer

Den 18 mars gav Sony en närmare presentation av den hårdvara som kommer användas av Playstation 5. Konsolen kommer ha en egenbyggd AMD Zen 2-cpu med åtta fysiska kärnor och 16 trådar och kunna leverera en variabel frekvens upp till 3,5 GHz. Detta kan jämföras med Playstation 4 som har 1,6 Ghz.

GPU:n ligger på 10,28 teraflops, 36 CU och med en variabel frekvens upp till 2,33Ghz. Återigen går det att jämföra med Playstation 4 som har 1,84 teraflops och 18 CU upp till 800 Mhz för Playstation 4. Gpu-arkitekturen är en egenbyggd RDNA 2

Med "variabel frekvens" menas enkelt förklarat att både cpu och gpu justerar frekvensen beroende på vad för aktivitet som konsolen utför. Vilket bland annat gör att överbliven cpu kan skickas över gpu:n för att få ut lite mer prestanda. Gpu:n är därmed mindre än Xbox Series X sett till antalet teraflops men smidig och variabel på ett sätt som inte siffrorna ensamt påstås kunna visa.

Minnet är 16 GB gddr6/256-bit med en bandbredd på 448 GB/s och lagringen är en egenbyggd supersnabb 825 GB-ssd som går att utöka genom en NVMe ssd-slot. Skivspelaren är en 4k UHD Blu-ray-spelare.

Vill du ha en ordentligt djupdykning i hårdvaran och designfilosofin bakom den kan du se Mark Cernys fulla presentation här nedan:


Spel till nya Playstation

Hittills finns inte ett enda spel utannonserat för Playstation 5. Med tanke på att Sony valde att inte närvara vid årets E3-mässa kan vi ana att deras olika studios jobbar för fullt på nya upplevelser för den nya konsolen. Det finns även indikeringar på att kommande storspel som är planerade för Playstation 4, exempelvis Death Stranding och Ghost of Tsushima, även är tänkta att släppas i versioner för Playstation 5.

Spel Playstation 5
Samurajäventyret Ghost of Tsushima till Playstation 4 kan vara ett av spelen som även får en Playstation 5-version.

Ett rykte som florerar vilt på nätet är att nästa generations Grand Theft Auto kommer att släppas i samband med den nya konsolen. Om det är sant eller inte får vi förhoppningsvis reda på ju närmare vi kommer ett lanseringsdatum för Playstation 5.

Du som redan har ett digert bibliotek av Playstation-spel behöver inte starta om helt med PS5. Till skillnad från hoppet mellan Playstation 3 och 4 kommer du ha möjlighet att spela dina gamla spel på den Playstation 5, tack vare bakåtkompabiliteten. För ett tag sedan läckte även ett patent som i teorin även kan addera kompabilitet med resterande Playstation-generationer. Detta har däremot inte bekräftats av Sony själva.

Däremot har det varit oklart exakt hur stor bakåtkompabilitet som det handlar om. Detta i samband med att konsolarkitekten Mark Cerny under en presentation nämnde att konsolen kommer ha stöd för nästan alla av de hundra mest populära Playstation 4-spelen.

Sony har sedan dess sagt att "vi tror att den överväldigande majoriteten av de över 4000-spelen till Playstation 4 kommer att gå att spela på Playstation 5."

Vilka titlar som kan komma att utelämnas återstår alltså att se. Däremot har Sony förhoppningen att vissa av de äldre spelen kommer kunna köras i mer stabil bilduppdatering och bättre upplösning .

Andra funktioner

Strömning via molnet är inget nytt för Sony då de redan erbjuder tjänsten Playstation Now. I nuläget är det dessutom enda sättet att spela Playstation 3-titlar på en Playstation 4. Inför kommande generation har andra aktörer, som Google och Microsoft, visat upp sina egna satsningar och Sony vill inte vara sämre.

Det intressanta i sammanhanget är att de ändå valt att samarbeta med huvudkonkurrenten Microsoft inför framtiden. Tillsammans ska företagen ”utforska framtida lösningar inom Microsoft Azure-systemet som ska gynna respektive företags egna spelsatsningar över molnet”.

För dig som redan äger en Playstation VR har Sony också meddelat att enheten är fullt kompatibel med Playstation 5. Ytterligare detaljer om vilka fördelar det innebär saknas, men räkna med utökad prestanda i spelen. Några planer för en helt ny version av Playstation VR finns inte i dagsläget.

Sony kan jobba på en egen röststyrd ai-assistent till sina Playstation-konsoler. Detta enligt ett nytt patent som upptäckts av Twitter-användaren Daniel Ahmad.

Enligt Daniel Ahmads tweet ska AI-assistenten Playstation Assist kunna svara på frågor från spelaren för att ge hjälp i spelet. Exempelvis kan du fråga “var finns närmaste hälsopack” varpå assistenten pekar ut det på spelets karta.

Sony själva har inte kommenterat spekulationerna om Playstation Assist.


Nya handkontroller till PS 5

ps5 handkontrollpatent
Foto: Sony/JPO

En ny patentansökan gjord av Sony till det japanska patentverket visar hur den kommande handkontrollen till Playstation 5 kan se ut.

Att döma av bilderna i ansökan är mycket bekant från Playstation 4-handkontrollen om än med några skillnader. Ljuset från framsidan av kontrollen tycks ha tagits bort och partiet med hörlursingången mellan styrspakarna verkar ha utökats med ytterligare ingångar och vad som eventuellt skulle kunna vara en mikrofon.

Hur pass bilderna kommer stämma överens med Playstation 5-kontrollens slutgiltliga utseende återstår att se.

Sony har tidigare lättat lite på locket gällande nästa generations Playstation-handkontroller. Främst talar man om två stora nyheter.

En av dem är att man kastar ut den nu åldrande rumble-funktionen till förmån för haptisk feedback, som ska ge mycket mer nyanserade stötar och vibrationer för att återspegla det som händer i spelet. "Att krocka med en bil ska kännas annorlunda än att tacklas i fotboll", skriver Sony, och tillägger att vi till och med kommer att få olika feedback på saker som att springa över gräs eller vada i lera.

Horizon Zero Dawn PS5
Foto: SonyAtt spänna pilbågar kommer aldrig mer att bli sig likt. Här i Horizon: Zero Dawn, succéspelet från 2017.

Den andra nyheten är något Sony kallar "adaptiva avtryckare". Det handlar om L2/R2-knapparna, som spelutvecklare ska kunna justera känsligheten på för att återskapa trovärdiga scenarion kring saker som att gasa med bilar eller spänna pilbågar. Kombinerat med den haptiska feedbacken lovar Sony en helt ny upplevelse när det kommer till handkontrollerna.


Playstation 5 Pro

Istället för att vänta ett år eller två och släppa en uppgraderad Pro-modell av Playstation 5 kommer Sony släppa den redan från början som ett premiumalternativ till vanliga Playstation 5.

Det påstår japanska journalisten Zenji Nishikawa, som säger att Sony-chefer har sett ett stort intresse bland spelare för en topputrustad modell och vill ge kunderna ”vad de vill ha” redan från start, skriver Wccftech.

Tyvärr har Zenji Nishikawa inga uppgifter om hur hårdvaran i Pro-modellen kan skilja sig från den vanliga. Mer lagringsutrymme kan vi nog räkna med, men om det även blir snabbare processor/grafikkort eller något annat återstår att se.


Och med PS5-datumet bekräftat är det upplagt för en klassisk konsolstrid. Microsofts Xbox Project Scarlett siktar nämligen på samma lanseringsfönster, varför vi går en extremt intressant och spelintensiv period till mötes om ett drygt år.


Pris

Playstation 5 kan komma att bli dyr. Sony ska just nu hålla på att kämpa med prissättningen för konsolen som förväntas kosta runt 450 dollar bara att tillverka rapporterar Bloomberg.

Detta kan jämföras med Playstation 4 som uppskattas ha kostat omkring 381 dollar att tillverka och 399 dollar när den väl släpptes i butik i USA under november 2013.

Spelföretag säljer ofta konsoler till låg eller ingen vinst och tjänar istället pengar på mjukvaruförsäljning och onlinetjänster. Mängden sålda enheter är därför inte lika viktigt för ett spelkonsolföretag som antalet aktiva spelare.

Anledningen bakom det höjda priset ska vara att det är dålig tillgång på vissa hårdvarudelar i form DRAM och NAND-flashminne som också flera smartphonetillverkare är ute efter.

Sony brukar vanligen bestämma konsolpriset under februari för att därefter tillverka konsolen under våren så att den är redo att släppas till julen. Men den här gången har Sony dragit ut på processen enligt källor till Bloomberg.

Sony själva har valt att inte kommentera uppgifterna.

Devkit

Ett foto har läckt från en anonym utvecklare och visar ett Playstation 5 Devkit, den version av spelkonsolen som skickas ut till utvecklare så att dessa kan ta fram spel i tid till lanseringen av Playstation 5 mot slutet av 2020.

Designen på den stämmer med tidigare läckta illustrationer från registreringar i Brasilien och Japan, skriver Gizmodo. Illustrationerna har lockat till många spekulationer om den märkliga V-formen, och det nya fotot bekräftar den.

En anonym utvecklare har tipsat Gizmodo att Sony skickade ut de här utvecklarversionerna i somras och att de har kodnamnet Prospero. Tidigare läckor från AMD har påstått att Ariel och Gonzalo är kodnamn på chipp som utvecklas för konsolen. Alla tre namnen kommer från Shakespeares Stormen.

Tom Warren på The Verge skriver att V-formen på utvecklarversionen delvis är till för att göra det lätt att placera flera konsoler i en trave och dels för att förbättra kylningen.

Sony PlayStation 5 Pris vid test: 9999 kr.

Bästa pris just nu: 9990 kr