Senaste uppdateringen (2019-05-21):

Snabbare laddningstider i Playstation 5

Sony har på sistone avslöjat en hel del detaljer om Playstation 5, den nya spelkonsolen som troligtvis kommer att lanseras nästa år.

Bland annat vet vi nu att Playstation 5 kommer att vara utrustad med en åttakärnig AMD-processor, ha stöd för 8k-upplösning, 3d-audio och använda sig av ssd-enheter för lagring. Dessutom blir det bakåtkompatibilitet med vissa titlar för Playstation 4.

Nu rapporterar The Verge att vi dessutom får se betydligt kortare laddningstider. Till exempel förkortas tiden det tar att gå till nästa nivå i spelet Spider-Man från åtta sekunder till en sekund. Samtidigt kommer hanteringen av dynamiska kartor att förbättras, något som också förbättrar spelupplevelsen.

Avslutningsvis kommer blu ray-läsaren att finnas kvar även i Playstation 5, detta trots en storsatsning på det så kallade molnet.


Tidigare (2019-04-26):

Playstation 5 släpps inte förrän nästa år som tidigast

Sitter du och väntar på Playstation 5 kan du få vänta ett bra tag till, rapporterar Engadget.

Enligt ett uttalande från Sony Interactive Entertainment (SIE) finns det inga som helst planer på att lansera en ny Playstation under det kommande räkenskapsåret, vilket innebär att en lansering som tidigast kan ske i april 2020. Enligt bedömare är det emellertid mer troligt att säljstarten sker 2021 eller 2022.

Sedan tidigare står det klart att Sony inte tänker medverka på sommarens E3-mässa i Los Angeles, något som innebär att det troligtvis blir mer fokus på konkurrenter som Microsoft och Nintendo.


Tidigare (2019-04-17):

Sony avslöjar tekniska detaljer

I en intervju med Wired har Sony till slut gett oss en liten försmak av vad som väntar i Playstation 5. Och det handlar inte om fluffiga marknadsföringstermer utan hårda specar.

Playstation 5 kommer vara bakåtkompatibel med Playstation 4, men är i övrigt en helt ny hårdvaruplattform. Processorn är en specialversion av AMD:s Ryzen med åtta kärnor och byggd med 7-nanometersprocess. Grafikkretsen baseras på AMD:s Radeon Navi. Det innebär att den blir den första spelkonsolen med stöd för ray tracing-rendering.

Konsolen kommer stödja 8k-upplösning för de lyckligt lottade spelare som har råd med en sådan. 3d-ljud är en annan nyhet, och den nya processorn har en specialutvecklad modul för att hantera det.

En annan nyhet är att hårddisken har fått stryka på foten och ersatts av en ssd. Och det handlar inte om någon enkel sata-baserad ssd som hjälper konsolen att starta och ladda banor lite snabbare. I ett demo för Wired visar Sony hur den kortar laddtider i Spider-Man med 95 procent, och Sony säger att den är ”snabbare än någon ssd i en dator”. Hur stor den kommer vara och hur det påverkar priset återstår att se.

Sony avslöjar också att Playstation 4 inte kommer släppas i år, och att spel kommer släppas för båda konsolerna under en period för att göra generationsbytet mindre abrupt.


Tidigare uppdaterad: 2018-04-06

Tidiga rykten om prestandan

Playstation 4 fick sig ett prestandalyft i och med PS4 Pro, men nu har ryktena om en regelrätt uppföljare börjat florera ordentligt. Playstation 5 ska tydligen, precis som föregångaren, använda sig av hårdvara från AMD. Det är teknikspekulanterna Semiaccurate.com som först kommit över informationen (och då dessa hade rätt om specifikationerna för Playstation 4, Xbox One och Nintendo Switch, har de relativt hög trovärdighet).

Läs också: Här är de 30 bästa spelen till Playstation 4

Ryktena består i att apu:n, som ska vara framtagen enbart för den här konsolen, ska vara 8-kärnig och bygga på Zen-arkitekturen. Grafiken ska drivas av den kommade Navi-arkitekturen (uppföljaren till Vega) och även den vara specialutvecklad för konsolen. Vad som spär på intresset ytterligare är att konsolen kanske släpps redan i år. Enligt en sammanfattning av Semiaccurates rapport framgår det att ett stort antal utvecklingsenheter redan har skickats ut till utvecklare. Samtidigt talas det även om ett mer integrerat stöd för vr redan från start.

ps5-2018

Inget är bekräftat av Sony än, så fram tills dess är rådet att ta det hela, hur smaskigt det än låter, med en nypa salt.

Missa inte! Far Cry 5 – Grymt underhållande action i välbekant förpackning


Tidigare uppdaterad: 2017-06-25

Bekräftat: Playstation 5 under utveckling

Det skulle ske förr eller senare. Playstation 4 fyller fyra år i november, och med undantag för uppdateringen Playstation 4 Pro, börjar hårdvaran bli till åren. Nu skriver Push Square att en Playstation 5 är på väg. Sony har bekräftat konsolen, men den kan komma att dröja.

ps5

Det är i en intervju med tyska sajten Golem.de som amerikanska Playstation-chefen Shawn Layden ska ha sagt att de kommer släppa en ny konsol lagom till nästa generation. Informationen ska ha kommit i samband med att företaget fick frågan om Playstation 4 Pro får exklusiva spel.

Stor lista: Här är de 24 bästa spelen till Playstation 4

Han berättade så är inte fallet, utan samtliga spel som kommer till Playstation 4 Pro även kommer att fungera på vanliga Playstation 4. Däremot kommer Sony hålla fast vid den väl beprövade modellen där konsoler avlöser varandra i så kallade "generationsskiften". En Playstation 5 kommer därmed att släppas, förr eller senare.

Han ville heller inte yppa någon information om den kommande konsolen, när den släpps och vilka specifikationer som kommer att rymmas under huden. Det spekuleras i 2019, men oavsett vad är den under utveckling.


Uppdaterad: 2017-05-02:

"Playstation 5 släpps 2018"

Damian Thong, analytiker på Macquarie Capital Securities, menar att Sony startar nästa generations spelkonsoler med Playstation 5 redan nästa år. Det rapporterar Wall Street Journal.

Vad som gör det här så intressant är att Damian Thong var tidigt ute med att förutspå PS4 Slim och PS4 Pro – två konsoler som släpptes förra hösten.

Missa inte: Allt vi vet om Microsofts superkonsol – Xbox One X

Nyheten kommer efter att Sony, under sin senaste redovisning, meddelat att de skeppat hela 60 miljoner Playstation 4.

Damian Thong säger att han ”förväntar sig” att Playstation 5 finns i handeln innan slutet av 2018, och att detaljer kan komma att avslöjas redan under årets E3. I konsolkriget skulle detta kunna ge Sony en klar fördel mot Microsoft som sagt att Xbox One Scorpio släpps i år.

Köp här: Från 4 990 kr hos Dustin Home.