Playstation 4 fick sig ett prestandalyft i och med PS4 Pro, men nu har ryktena om en regelrätt uppföljare börjat florera ordentligt. Playstation 5 ska tydligen, precis som föregångaren, använda sig av hårdvara från AMD. Det är teknikspekulanterna Semiaccurate.com som först kommit över informationen (och då dessa hade rätt om specifikationerna för Playstation 4, Xbox One och Nintendo Switch, har de relativt hög trovärdighet).

Läs också: Här är de 30 bästa spelen till Playstation 4

Ryktena består i att apu:n, som ska vara framtagen enbart för den här konsolen, ska vara 8-kärnig och bygga på Zen-arkitekturen. Grafiken ska drivas av den kommade Navi-arkitekturen (uppföljaren till Vega) och även den vara specialutvecklad för konsolen. Vad som spär på intresset ytterligare är att konsolen kanske släpps redan i år. Enligt en sammanfattning av Semiaccurates rapport framgår det att ett stort antal utvecklingsenheter redan har skickats ut till utvecklare. Samtidigt talas det även om ett mer integrerat stöd för vr redan från start.

ps5-2018

Inget är bekräftat av Sony än, så fram tills dess är rådet att ta det hela, hur smaskigt det än låter, med en nypa salt.

Missa inte! Far Cry 5 – Grymt underhållande action i välbekant förpackning


Tidigare uppdaterad: 2017-06-25

Det skulle ske förr eller senare. Playstation 4 fyller fyra år i november, och med undantag för uppdateringen Playstation 4 Pro, börjar hårdvaran bli till åren. Nu skriver Push Square att en Playstation 5 är på väg. Sony har bekräftat konsolen, men den kan komma att dröja.

ps5

Det är i en intervju med tyska sajten Golem.de som amerikanska Playstation-chefen Shawn Layden ska ha sagt att de kommer släppa en ny konsol lagom till nästa generation. Informationen ska ha kommit i samband med att företaget fick frågan om Playstation 4 Pro får exklusiva spel.

Stor lista: Här är de 24 bästa spelen till Playstation 4

Han berättade så är inte fallet, utan samtliga spel som kommer till Playstation 4 Pro även kommer att fungera på vanliga Playstation 4. Däremot kommer Sony hålla fast vid den väl beprövade modellen där konsoler avlöser varandra i så kallade "generationsskiften". En Playstation 5 kommer därmed att släppas, förr eller senare.

Han ville heller inte yppa någon information om den kommande konsolen, när den släpps och vilka specifikationer som kommer att rymmas under huden. Det spekuleras i 2019, men oavsett vad är den under utveckling.

Uppdaterad: 2017-05-02:

Damian Thong, analytiker på Macquarie Capital Securities, menar att Sony startar nästa generations spelkonsoler med Playstation 5 redan nästa år. Det rapporterar Wall Street Journal.

Vad som gör det här så intressant är att Damian Thong var tidigt ute med att förutspå PS4 Slim och PS4 Pro – två konsoler som släpptes förra hösten.

Missa inte: Allt vi vet om Microsofts superkonsol – Xbox One X

Nyheten kommer efter att Sony, under sin senaste redovisning, meddelat att de skeppat hela 60 miljoner Playstation 4.

Damian Thong säger att han ”förväntar sig” att Playstation 5 finns i handeln innan slutet av 2018, och att detaljer kan komma att avslöjas redan under årets E3. I konsolkriget skulle detta kunna ge Sony en klar fördel mot Microsoft som sagt att Xbox One Scorpio släpps i år.