Det privata rymdföretaget Spacex har planer på att ge världen internet via satellit. Detta meddelade Spacex statliga satellitchef Patricia Cooper under en session vid amerikanska Senate Commerce Commitee, rapporterar Ars technica

Missa inte: Spacex - vi har hittat flera möjliga landningsplatser på Mars

Tanken är att Spacex mellan 2019 och 2024 ska skicka upp 4425 stycken bredbandsstsatelliter med företagets återanvändningsbara Falcon 9-raket.

Satellit-internet har tidigare haft stora problem med fördröjning och begränsade datahastigheter. Något som Spacex säger att de tänker lösa genom specialbyggda satelliter som ska färdas i låg omloppsbana runt Jorden.

Satelliterna kommer att driva omkring i 83 olika höjdlager mellan 1 110 km och 1 325 km över marken och kräva markkontroller för att fungera. Men därmed kommer också satelliterna ha en betydligt kortare omloppsbana än andra satelliter, som istället kan ha en höjd på 35 400 km. Detta väntas resultera i en signalfördröjning på enbart 25 och 35 millisekunder vilket är ungefär detsamma som för ett genomsnittligt fibersystem.

Spacex uppmanar nu den amerikanska regeringen att skattereglera satellituppskjutningar och att inkludera satellitteknologi i framtida lagstiftning och finansering för bredbandsinfrastruktur.