Sony hade ett lite förvirrande 2016. Först dumpade de sin flaggskeppserie Xperia Z och satsade på nya Xperia X, som var både mellanklass (XA), nästan premium (X) och premium (X Performance). Till hösten återuppstod sedan Xperia Z, i form av Xperia XZ, samt en ny Compact-modell.

Rörigt? Håll i er, nu blir det värre. I vintras presenterade Sony Xperia XA1, XA1 Ultra, XZS och XZ Premium. XA1 och XA1 Ultra är en normalstor och en phabletstor uppföljare till XA. XZS är en uppföljare och uppgradering av XZ. XZ Premium är samma sak, fast med ännu fler nyheter.

Xperia XZs
Xperia XZs, bästa Sonymobilen just nu, men inte länge till.

Det dröjer några veckor till innan XZ Premium kommer, så under tiden har vi testat Xperia XZS, som kommer vara den nya toppmodellen… i ungefär en månad.

Vi återkommer givetvis med en recension av XZ Premium. Under tiden kan ni läsa vårat första intryck och hands on-test här.

Nygammalt yttre

Det är i själva verket rätt så liten skillnad på Xperia XZS och Xperia XZ. Vi får samma yttermått och chassi, en mix av aluminium, plastkompositer och Gorilla Glass med enkel, greppvänlig form men inte direkt någon inspirerande design. En del påtagliga skarvar i bygget gör att vi inte heller får den där riktiga lyxkänslan.

Utöver det erbjuder XZS både god ergonomi och fin konstruktion. Mobilen är greppvänlig med rundade långsidor och matta lena ytor. Här sitter som vanligt Sonys lite udda knappuppsättning – på-knapp med inbyggd fingeravtrycksläsare på ena sidan, volymknappar nedtill på samma sida och en separat kameraknapp. Telefonen är vattentätt med ip65 och ip68-klassning. Vissa butiken listar den också som stöttålig, men det hittar vi ingen bekräftelse på från Sony själva. 

Xperia XZs
De två andra färgvalen. Blå, här med ett skärmskydd och stöd som finns att köpa som tillbehör, samt silvergrå.

Den nya luren finns i tre färger: gråsvart, silver och silvergrå med blå nyans. Vårt testexemplar var den svarta. Vi upptäckte efter ett par dagars användande att baksidan har en tendens att samla smuts och fläckar, men den är också lätt att putsa ren.

Och nygammalt inre

Det mesta är som sagt väldigt bekant. XZS har samma 1080p-panel som XZ. Det innebär bra ljusstyrka och fina klara färger, speciellt i foton och video med Sonys bildförbättringsfunktion Xreality. Men det börjar kännas lite medelmåttigt när konkurrenterna sticker ut med nya format, extra skärmyta, 1440p-upplösning och hdr-stöd i sina senaste modeller.

En sak som imponerar är de inbyggda stereohögtalarna som ger både detaljerad ljudbild och överraskande tryck. Xperia-lurar hör till de bättre ljudmässigt för musik i hörlurar. Däremot verkar det inte som om några lurar ingår, och inte heller någon snabbladdare för batteriet. Det känns lite snålt.

Det är också samma processor som i XZ, alltså Snapdragon 820. Det ger en beskedlig maxprestanda jämfört med de flesta av konkurrenternas toppmodeller just nu. För nio av tio saker du använder en smartphone till gör det ingen som helst skillnad, men det innebär att du riskerar att gå i ett prestandadatak i framtida mer krävande applikationer. Nytt är däremot att Xperia XZS har fått mer arbetsminne, 4 GB mot tidigare 3 GB.

Xperia XZs
Xperia XZs har samma avhuggna kanter som Xperia XZ. Snyggt? Det får du avgöra.

Batteriet en besvikelse

En sak som var en besvikelse i Xperia XZ var batteritiden. Det går tyvärr igen i nya modellen, som bara klarar av drygt sex timmars driftstid vid aktivt surfande eller uppspelning av film. För att inte tala om aktivt filmande och fotande, som alltid drar extra ström ström.

Systemet i Xperia XZs är Android 7.1 med Sonys egna avskalade gränssnitt, som utseendemässigt påminner mer om Android 6. Vi får en handfull egna extra appar och funktioner samt en färgglad inställningsmeny. Här uppskattar vi bland annat många möjligheter att ställa in både ljud- och bildupplevelsen. Men en del annat tar bara mest upp plats.