Från och med den 8 juni kommer Telias abonnemang för mobilt bredband inte längre att fungera för utlandssurf. Det har operatören meddelat till sina påverkade kunder via ett brevutskick. Som plåster på såren ska mobilt bredband-kundernas inhemska surfmängd öka.

Så här står det bland annat i brevet:
"Den förändring som sker för ditt mobila bredband är att tjänsten Fri roaming i Norden & Baltikum samt andra eventuella roamingstjänster avslutas. Det innebär att du från och med detta datum enbart kan använda ditt abonnemang inom Sverige"

Telia brev

Unlimited: Tele2:s nya giv inför slopandet av roamingavgifterna

Inför avskaffandet av roamingavgifterna den 15 juni har Telia redan offentliggjort sin nya giv, som förutom fri EU-surf medför högre mobilabonnemangskostnader för den som väljer att teckna nytt – men också en utökad surfmängd.

Telia går inte ut med hur många kunder som berörs av utlandsstoppet för mobilt bredband, men bekräftar till Expressen att de inte kommer att sänka priset för tjänsten.

Mikael Lindkvist: Så blåste operatörerna oss på 4g

Operatörerna har möjlighet att själva välja om de ska tillåta utlandssurf på sina mobila bredband eller inte. Telia har alltså valt att ta bort den möjligheten för sina kunder, men har inte kommunicerat den exakta anledningen.

– För mobilt bredband har vi valt att abonnemangen inte går att roama på och då går de enbart att använda i Sverige. Du kan inte köpa till roaming eller aktivera roaming i efterhand. Det bryter mot regleringen och skulle också motverka regleringens syfte som är att vi operatörer inte ska profitera på roaming, säger Mattias Hartmann på Telia till Expressen.