I likhet med den svenskutvecklade klockan Kronaby kombinerar Nokias två klockor analogt och digitalt (dock till ett bra mycket lägre pris). Funktionsmässigt befinner de sig någonstans mellan ett vanligt armbandsur och ett träningsarmband i stil med Tomtom Touch. Några smartklockor handlar det alltså inte om, även om Nokia Steel HR är utrustad med en liten display.

Nokias klockor är snarare tänkta att vara ett par klassiska stilrena armbandsur som ansluter till din smartphone via bluetooth och som med den tillhörande appen hjälper dig att förbättra din hälsa. Och som sådana fungerar de utmärkt!

Enkel men motiverande

Nokia Activité Steel är den simplare av de två klockorna. Förutom de analoga tim- och minutvisarna har den bara en liten sekundär urtavla med en gradering från 0 till 100 procent. Denna visar hur långt man har kommit med sitt dagliga stegmål, ett stegmål som man ställer in i appen. Når man upp till 100 procent hoppar visaren tillbaka till 0 och börjar helt enkelt om igen.

Att installera Nokia Activité Steel är superenkelt. Vi laddar bara ned appen, lägger till en ny enhet och väljer sedan typ av enhet. Efter några snabba inställningar som stegmål och önskad väckningstid är vi igång och ger oss ut på stan för att promenera.

Witings Activité Steel.
Witings Activité Steel.

Nokia Activité Steel har som sagt bara en enda funktion på urtavlan, men som träningsmotiverare fungerar den förvånansvärt bra. Att se den lilla visaren sakta röra sig upp mot 100 procent under dagen får oss att pressa oss lite extra och promenera hem istället för att hoppa på bussen som vanligt.

Det är förstås inget särskilt avancerat träningsarmband, men tillsammans med funktionen som mäter och analyserar vår sömn och viktkurvorna (kan fås i appen om du har en Nokia-våg kopplad till sitt konto) är det en light-variant som verkligen inspirerar och motiverar till att börja leva ett hälsosammare liv.

Den enda lilla nackdelen vi hittar är att Nokia Activité Steel inte har ett uppladdningsbart batteri. Å andra sidan räcker batteriet i upp till åtta månader innan det behöver bytas.

Nästan som ett träningsarmband

Storasyskonet Nokia Steel HR är i stort sett identisk med Activité Steel, men är också utrustad med en liten rund oled-display och en knapp på sidan av klockan. Genom att trycka på knappen bläddrar vi fram information om datum och tid, puls, antal steg, distans som vi avverkat under dagen och vilken tid alarmet är inställt på. Vi kan också, genom att hålla knappen intryckt,* starta eller stoppa ett träningspass.

Withings Steel HR.
Withings Steel HR.

Denna lilla display gör Withings Steel HR mer lik ett klassiskt träningsarmband. Den information som går att få fram är visserligen intressant, men denna extra funktion är tyvärr inte utan brister. Att bläddra med knappen är lite otympligt, men framför allt är displayen för liten och för otydlig. Det är svårt att se informationen rent allmänt och i starkt soljus är det helt omöjligt. Ett litet plus dock för de notifikationer om mejl med mera som kan visas.

Witings Activité Steel, Withings Steel HR
Appen är både tydlig och pedagogisk.

Gemensamt för de båda klockorna är den mycket genomtänkta och pedagogiska appen. Här samlas på ett lättöverskådligt sätt all data och info och vi hittar snabbt och enkelt statistik om stegmål, träning, sömn och (eftersom vi har en våg ansluten) vikt. Appen är verkligen ett föredöme i tydlighet och pedagogiskt gränssnitt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Withings Activité Steel HR 36mm Pris vid test: 1789 kr.

Bästa pris just nu: 3397 kr