HP Z2 Mini är en sobert och stiligt utformad liten kompakt desktopdator med drygt två gånger två decimeters bas och som är knappt sex centimeter hög. Framtill sitter bara en diskret hp-logga och en av-/på-knapp. Locket upptill, som också går att öppna med en knapp på baksidan för underhåll, är i samma stil. Runt om hittar vi också metallglänsande galler som antingen är luftintag eller utblås för kylningen.

Mycket kraft i liten låda

Och kylning behöver den, för det här är en rejält kraftfull liten sak. Z2 Mini G3 är en så kallad workstation-dator. Det innebär att den är speciellt framtagen för de som har datorn som prestandakrävande jobbverktyg. Den har Xeon-processor istället för Core och stöd för eec-minnen – två saker som ger ökad stabilitet. Xeon har också bättre stöd för flera processorer, men Z2 Mini G3 är ett kompakt system med en Xeon, så det blir inte aktuellt här.

HP Z2 Mini G3 (1CC46EA)
HP Z2 Mini G3 är en elegant utformad liten låda.

Den Xeon som sitter i HP Z2 Mini G3 är en relativt beskedlig processor. Det finns både sex- och åttakärniga modeller, som de som vi hittar i exempelvis Mac Pro. Här är det en snäppet enklare på fyra kärnor. Den presterar i ungefär samma klass som en fyrkärnig Intel Core i7 för desktop, så för det mesta kan den ra sig igenom alla sorters krävande arbetsuppgifter.

Inte maxad men väl anpassad

HP Z2 Mini G3 har också Nvdias Quadro-grafik istället för Geforce. Det är mer optimerat för cad, professionell mediaproduktion och andra liknande tillämpningar, medan Geforce lämpar sig bäst för spel. Det innebär till exempel att vi får betydligt bättre resultat i program som använder Open GL än sådana som använder DirectX. Program som Auto CAD, Adobe Premiere Pro och Photoshop, populära teckningsprogrammet Art Rage och även enklare program som Google Sketchup har stor nytta av ett Quadro-kort.

Jobbar du professionellt med nämnda verktyg så kan det definitivt vara värt att välja just en workstation. Det innebär ökad pålitlighet och riktigt bra prestanda som du förlitar dig på varenda dag. Dessutom innebär köp av en workstation från en större tillverkare att du får extra bra garantier och rapp service om något skulle gå snett.

HP Z2 Mini G3 (1CC46EA)
Baktill hottar vi de flesta anslutningar. Ett par extra usb och en headsetutgång sitter på sidan.

Kortet i Z2 Mini G3 är inte det allra mest kraftfulla utan mer i mellanklass, men ger ändå många program en rejäl vitamininjektion. Det, tillsammans med 16 GB ddr4-minnen och en snabb ssd på 500 GB, gör att vi får en riktigt bra upplevelse för. Vill du ha mer mine är det givetvis uppgraderbart till 32 GB, och det finns en förberedd plats för en extra sata-disk i 2,5-tumsformat under huven.

För fler än bara cad-proffs

Även om du bara är hobbykreatör eller försöker lära dig 3d-program på egen hand så är det här en riktigt bra dator för ändamålet. Priset på 19 000 kronor inklusive moms är visserligen en rejäl slant, och du kan säkert få en lika kraftfull dator för en billigare peng. Men troligen inte i det här behändiga formatet.

Z2 Mini G3 går också att få med Core i7-processor, men de är inte så värst mycket billigare, så vi ser ingen större fördel med det. Men vill du spara ett par tusenlappar finns det alltså alternativ. Dessutom finns det modeller med Core i5 och bara Intel-grafik också.

HP Z2 Mini G3 (1CC46EA)
Men en prydlig liten dator kan man få ett prydligt litet skrivbord.

Trots rejäla prestanda i en slimmad kompakt datorlåda är kylningen behagligt tyst. Inte heller när vi pressar processorn med ett tungt renderingsjobb i över en timme ökar fläktljudet särskilt mycket.

Displayport för hela slanten

På baksidan är det första vi lägger märke till hela fyra displayportutgångar. Här kan du alltså koppla in fler skärmar än de flesta av oss har plats med på skrivbordet. För den som vill optimera sin arbetsplats finns det alltså goda möjligheter till det.

Förutom det hittar vi två usb 3-portar i typ-c-format och två av typ-a-format. Alla är usb 3 generation 1, det vill säga inte det senaste extremsnabba protokollet. Ytterligare två usb 3 typ-a sitter på ena sidan, tillsammans med ett kombinerat audio in- och hörlursuttag i 3,5 mm-format.

Baktill hittar vi givetvis ethernetport. Något wifi har inte Z2 Mini G3. Det kan möjligtvis bli opraktiskt i vissa lokaler, men å andra sidan är det lätt att skaffa en extern mottagare eller brygga om det skulle behövas.

Förutom datorn och en extern strömadapter får vi med mus och tangentbord på usb. Ingen av dem är direkt dåliga, men inte heller något som vi direkt känner tillför något mervärde. De flesta lär nog plugga in sina egna favoritmöss och tangentbord istället.

HP Z2 Mini G3 (1CC46EA)
Det går att uppgradera disk och minne. Extra disk är lätt att möntera in men minnet är bökigare att komma åt. Det är osäkert om du alls kan göra det själv eller måste låta HP ta hand om det. 
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

HP Z2 Mini G3 1CC46EA#UUW Pris vid test: 18990 kr.

Bästa pris just nu: 42078 kr