Oavsett om du nöjer dig med lampor som slås på samtidigt som du öppnar ytterdörren, eller om du går hela vägen med solcellsladdare på hustaket, uppkopplade vitvaror och avancerade larmsystem har möjligheterna till att göra hemmet smartare aldrig varit större än nu. Man skulle kunna kalla det för nästa stora steg i teknikbranschen, och något som nästlar sig in överallt. Numera utrustas allt från termostaten till övervakningskameran, högtalarna och tv-apparaten med avancerad teknik.

Stor guide: Så skapar du ett smart hem från grunden

Erik Freiholtz har arbetat med området i olika former sedan millennieskiftet, och har kopplat upp det mesta som går att koppla upp i sitt hem. Dessutom driver han sedan flera år tillbaka webbutiken M.nu, som specialiserat sig på just det smarta hemmet. När vi träffar honom förklarar han att området har utvecklats i raketfart den senaste tiden. Det som för bara några år sedan främst lockade till sig teknikentusiaster har på allvar börjat hitta ut till den breda massan.

Erik
Erik Freiholtz har lång erfarenhet av det smarta hemmet.

– När Raspberry Pi dök upp runt 2012 blev det en stor grej för oss. För några hundralappar kunde du göra saker som det tidigare krävdes en dyr dator för. När vi såg att efterfrågan fanns breddade vi oss snabbt till att även börja satsa på styrenheter som inte var Raspberry Pi. Efter det exploderade intresset, säger Erik Freiholtz.

Köpguide: Bästa tipsen när du ska köpa hemlarm

Enklare att koppla upp sig

Som ett självklart led i att allt fler får upp ögonen för området lägger teknikjättarna mer och mer resurser på det smarta hemmet. Och precis alla vill vara med på tåget. Google släppte förra året sin Google Home och Apple har satsat på sitt Homekit länge nu. Bland övriga syns exempelvis giganterna Amazon, Philips och Ikea.

Det råder kort och gott fullt krig om utrymmet i det smarta hemmet. Resultatet är att det numera är betydligt mindre avancerat att koppla upp prylarna.

Missa inte: Här är framtidens supersmarta bostadshus – utrustat med allt i teknikväg

– Om du skulle frågat mig för några år sedan hade jag svarat att du behövt sätta dig in i en hel del för att bygga ett smart hem, men i dag har det blivit så mycket enklare. Visst, om vill du göra avancerade saker behöver du mer kunskap, men om du väljer du en av de enklare plattformarna är du igång inom tio minuter med de första smarta prylarna, säger Erik Freiholtz.

Så vad är det då du vill koppla upp framöver? Det enkla svaret: förmodligen det mesta som går. Det kan handla om praktiska saker som att din mobil meddelar var i lägenheten du befinner dig. När du går in i vardagsrummet tänds dina favoritlampor och musiken flyttas till vardagsrummets högtalare istället.

Läs även: Athom Homey: Vi testar klotet som styr allt i ditt smarta hem

Och om du kliver upp mitt i natten, lagom sömndrucken, vill du förmodligen inte att belysningen ska gå igång med full kraft. Lamporna har då lärt sig att enbart lysa med tio procent styrka. På samma sätt blir det möjligt att själv välja hur varje enskilt rum fungerar. Där dina barn sover vill du kanske att rullgardinerna ska gå ned klockan 18 varje kväll, medan samma rutin ska se helt annorlunda ut i ditt eget sovrum. Du kommer att kunna ställa in hur varje uttag i ditt hem ska fungera vid varje given tidpunkt.

Valmöjligheterna blir kort och gott stora, vilket underlättar praktiska och mer vardagliga saker.

– Värme kommer att styras helt autonomt utifrån beteendemönster. Exempelvis sänks värmen automatiskt när ingen är hemma. Och i takt med att fler skaffar elbilar och installerar solceller på sina villor kommer det fler funktioner för att styra även elanvändning på ett smart sätt, säger Erik Freiholtz.

Läs även: Athom Homey: Vi testar klotet som styr allt i ditt smarta hem