Viktigt att hålla koll på standarder

Men innan vi omfamnar framtidens uppkopplade tillvaro behöver vi nämna de olika standarderna som finns. För att ett smart hem ska fungera utan krångel och utan mängder av enskilda appar behöver du nämligen en styrenhet, som pratar med dina uppkopplade prylar. Varje enskild pryl arbetar i sin tur efter särskilda standarder för att kunna kommunicera med ditt nätverk.

En av de största standarderna i dagsläget är Z-Wave, utöver det har vi bland annat 433 mhz och Zigbee. Det viktiga här är att styrenheten som pratar med dina prylar fungerar med de standarder som finns men också att den är framtidssäkrad – det vill säga att det finns stöd för kommande standarder.

För att göra det hela aningen krångligare använder tillverkarna olika standarder för sina produkter. Ikea har valt en lösning baserat på Zigbee, som visserligen är något begränsad i dagsläget men som framöver lär fungera med fler och fler produkter. Philips satsar på en mer öppen lösning, vilket gör att deras Philips Hue kan prata med väldigt många produkter.

På andra sidan hittar vi Apple och deras Homekit – som bara arbetar optimalt mot andra Homekit-kompatibla produkter – och där det i grunden krävs en Apple-enhet som Ipad eller Apple TV för att det ska fungera på bästa sätt.

Apple

För dig som konsument finns det både för- och nackdelar med att så många aktörer trängs på marknaden. Det positiva är så klart att urvalet är enormt, och att produkterna bara blir bättre och bättre. Samtidigt gäller det att ha koll på vad du ska göra och vilka behov du kan tänkas ha i framtiden. Eftersom allt inte är kompatibelt riskerar du i värsta fall att bli ståendes med en styrenhet som inte alls är särskilt framtidssäker.

– Det handlar om att göra ett informerat köp, och kolla upp vad du behöver för att slippa problem framöver. Framför allt är det bäst att köpa produkter du vet fungerar med varandra, men det gäller även att fundera på vilken ambitionsnivå du har med ditt smarta hem, säger Erik Freiholtz.

Andra lösningar är på väg

På horisonten hittar vi dessutom ytterligare en standard: Thread. Riktlinjerna för den är på väg att sättas upp redan i slutet av detta året.

– Fördelen med Thread är att det är ett helt öppet protokoll. Det är visserligen även Z-Wave till stora delar numera, men inte i samma grad som Thread. Tröskeln för att börja utveckla Z-Wave-produkter är hög och sannolikt kommer det att vara lite enklare att börja utveckla produkter baserat på Thread. Detta leder förhoppningsvis till att fler små aktörer kommer ta fram produkter baserade på Thread. Med fler aktörer på marknaden lär priserna pressas.

– När Thread väl introduceras kommer det garanterat ha hänt saker med Z-Wave och Zigbee också. Företagen bakom dem utvecklar hela tiden tekniken.