Svenska marknaden släpar efter

Lyckligtvis lär vi även på standardfronten slippa tänka så mycket själva framöver. I takt med att fler och fler jättar ger sig in på marknaden lär styrenheterna som kontrollerar ditt smarta hem stödja fler standarder samtidigt. Faktum är att dagens enheter vanligtvis klarar av att prata med de flesta aktuella standarder, åtminstone om du köper annat än det absolut billigaste.

– Alla vill vara kompatibla med de stora jättarna, så du kommer med stor sannolikhet att få systemen att fungera med dina prylar oavsett vilka standarder de använder. De som tillverkar styrenheterna kommer att knyta ihop flera protokoll så att du inte ska behöva ha en app för dina lampor och en annan app för att dra ned dina rullgardiner. Framöver behöver du inte bry dig om vilken teknik som ligger bakom.

Google Home
Google Home lyser fortfarande med sin frånvaro i Sverige.

Det händer alltså stora saker med det smarta hemmet för tillfället, men än så länge får vi i Sverige tålmodigt vänta på de mest spännande nyheterna. Både Amazon Echo och Google Home lyser med sin frånvaro på våra breddgrader, och ingen vet riktigt när de hittar hit. De går visserligen att importera, men då får vi klara oss med engelska menyer och med funktioner som kanske inte alltid är tillgängliga för oss i Sverige.

Men förhoppningsvis blir det bättre framöver.

– Sverige är en liten marknad globalt sett, men ser vi per capita har vi en hög försäljning av smarta hemmet-prylar. Och ju fler stora aktörer som satsar på smarta hem, desto bättre är det. De driver på marknaden, vilket gör att produkterna kommer hit snabbare. Det är jag helt övertygad om, säger Erik Freiholtz.