Det var lite mer än ett halvår sedan som Tesla presenterade sitt nya projekt för att ersätta sina kunders tak med solpaneler designade att se ut precis som vanliga takplattor. Och efter månader av flörtande har företaget nu äntligen börjat ta emot förhandsbeställningar för soltaken på sin hemsida.

Missa inte: El-genererande glas kan göra skyskrapor till solceller

Den mest återkommande frågan har på förhand förstås varit hur mycket soltaken kommer att kosta. Svaret på det visar sig vara något komplicerat då priset beror på en rad olika faktorer. Tesla menar även att du också bör räkna på hur mycket pengar du kommer spara på din elräkning. Det finns alltså inte något svar som kommer gälla för alla.

För ändamålet har Tesla därför tagit fram en kalkylator som, i alla fall för amerikanska adresser, beräknar kostnaden efter parametrar som hur stort ditt hem är, vad taket kostar att installera, hur mycket pengar du förväntas spara, hur stor andel av din el som kommer vara solenergi, kostnaden för att ta bort ditt gamla tak och så vidare.

En svensk förhandsbeställning kostar i vilket fall 8 800 kronor, och soltaken kommer att börja installeras med start nästa år.