När Sony presenterade sin nya X-serie förra våren var det faktiskt Xperia XA som stod ut mest. Inte genom specar eller funktioner, utan tack vare en elegant och utstickande design. Den var slimmad, och hade rundade kanter som övergick i 2,5d-glas, och extra tunn skärmkant. Det sistnämnda gav den ett nära kantfritt intryck, långt innan Galaxy S8 tog den iden till nya nivåer.


Uppföljaren Xperia XA1 gör oss inte besvikna på den punkten. Den har i grunden samma stil som föregångaren, med några små detaljer som ändrats. Det viktigaste är dock kvar – långsmalt chassi med gedigen känsla och glasframsida med upphöjda kanter. Men nu är det avhugget upptill och nedtill, precis som på flaggskeppen Xperia XZS och XZ Premium.

Sony Xperia XA1
Sony Xperia XA1 är inte så kantfri som nya topplurarna Samsung Galaxy S8 eller LG G6, men i billigare prisklass hör den till en av de mer eleganta. 

Stiligt yttre, till en början

Faktum är att om vi bara håller i Xperia XA1 och inte slår på den känns den mer premium än den betydligt bättre och dyrare Xperia XZS. Ett par saker skvallrar dock om att det är mer budgetklass på XA1. Den har inte den stora på-knapp på sidan och som Sony har valt att placera fingeravtrycksläsaren i på sina lurar, och den har en extra liten högtalare i botten.


Påslagen är det fler saker som avslöjar att det inte är flaggskeppsklass, framför allt dess skärm i 720p-upplösning. Den är exakt fem tum stor, vilket gör att enskilda pixlar syns tydligt. För det mesta upplever vi bilden som skarp nog för allt vardagligt bruk. Den är också rejält ljusstark, vilket alltid är ett plus. Tyvärr är inte svärtan i panelen särskilt djup, ens när vi ställer ner ljusstyrkan en bit från max. Annars har vi inte mycket att klaga på här, vi får klara färger och överlag bra nyansering när vi tittar på foton.

Sony Xperia XA1
Sony Xperia XA1 kör usb typ c, vilket ger pluspoäng. Det är det fortfarande en del nya billigare mobiler som inte har anammat. Den rätt så mediokra högtalaren ger däremot minus.

Platt ljud från högtalare, bra från lurar

Ljudet är en annan femma. Xperia XZS imponerade med kraftfullt och fylligt stereoljud. Här får vi en liten högtalare i nedre hörnet, som låter både tunt, platt och vasst. Med lurar inpluggade klarar den sig bättre. Det är inte samma höga kvalitet som i Sonys topptelefoner, men XA1 gör inte bort sig, och ljudet är välbalanserat, rent och detaljerat. Från början är det lite platt, men med en bra equalizer i inställningsmenyn och ett smart surroundläge med flera olika profiler hittar vi snabbt inställningar som passar våra hörlurar.


Hörlurar får du dock fixa själv. Sony är en av få tillverkare som inte skickar med ett par in-ear-lurar med sina telefoner, vilket känns lite trist. Inte just för musiklyssnandet – den som tar det på allvar använder nog ändå sina egna favoritlurar – men många föredrar det för samtal, och då är en enkel och billig handsfree guld värd. 

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Sony Xperia XA1 G3121 Pris vid test: 2990 kr.

Bästa pris just nu: 1995 kr