Tetris känner de flesta till vid det här laget. För även om superklassikern var perfekt redan när det släpptes första gången har vi fått se det till varenda spelkonsol värd namnet. Puyo Puyo är förmodligen en färskare bekantskap för de flesta – men faktum är att även den serien har hängt med bra länge.

Konceptet är kanske inte lika ikoniskt som det i Tetris, men nog har Puyo Puyo stått förebild för en rad pusselspel genom åren. Färgglada klumpar faller från ovan, och det gäller kort och gott att kombinera dessa. Fyra röda slår ut varandra, och så vidare. Lätt som en plätt att komma in i, och precis som i fallet Tetris gäller det att tänka strategiskt för att varje drag ska ge så många kombinationer som möjligt.

Tetris

Puyo Puyo Tetris är precis vad det låter som – en kombination mellan Puyo Puyo och Tetris. De båda pusselspelen släpptes faktiskt i en fusion redan för några år sedan, men olyckligtvis hittade den versionen aldrig utanför Japan. Det råder nu Sega bot på, och passar samtidigt på att lansera hela paketet till Nintendos purfärska Switch.

Så hur fungerar då den här blandningen? Jodå, alldeles lysande. Trots att pusselspelen i grund och botten är relativt olika smälter de samman perfekt, och ger dessutom de klassiska uppläggen välbehövlig variation. Förutom att de båda titlarna underhåller på egen hand finns det spellägen där du måste alternera mellan Puyo Puyo och Tetris. Oftast i form av att spelplanen byter spel efter en viss tid, vilket gör att du hela tiden behöver hålla fokus för att inte begå ödesdigra misstag.

Tetris

Puyo Puyo Tetris är dessutom fullproppat med innehåll. Dels får vi ett matigt kampanjläge för den som vill spela själv (och som på ett pedagogiskt sätt lär ut grunderna), dels får vi mängder av spellägen att lira tillsammans med andra. Och det är här Puyo Puyo Tetris verkligen börjar skina. Oavsett om du spelar mot dina vänner i samma soffa eller utmanM3 rekommenderarar andra spelare över nätet fungerar det hur jäkla bra som helst.

Puyo Puyo Tetris är helt enkelt det perfekta pusselspelet till Nintendo Switch. Det släpps visserligen även till Playstation 4, men tack vare att du kan bära med dig Switch överallt gör det sig bäst till det formatet. Konceptet är nämligen så busenkelt att Puyo Puyo Tetris passar utmärkt att plocka upp under korta sessioner var du nu råkar befinna dig. Eller ja, det är väl en sanning med modifikation, för det är extremt svårt att slita sig. Timmarna rullar iväg och när du väl somnar med spelkonsolen på magen kommer du drömma om färgglada figurer och perfekta Tetris-rader.

Ring avgiftskliniken! Det här är rent och skärt knark.


Fakta: Puyo Puyo Tetris

Genre: Pussel
Format: Nintendo Switch, Playstation 4
Testat format: Nintendo Switch
Pris: 400 kronor

plus

Beroendeframkallande koncept.
Lysande flerspelarmöjligheter.
Mycket innehåll.

minus

Aningen högt pris.
Tramsig handling i story-läget.

Betyg 4 av 5