Innan varje ny version av Android officiellt rullas ut brukar Google gå in i en testperiod och ta sina mest dedikerade användare till hjälp för att eliminera buggar och finslipa systemet. Detta gör att du kan få tillgång till Android O flera veckor (eller månader) i förväg – och det är mycket enkelt att delta.

Allt du behöver är ett Google-konto och någon av telefonerna Nexus 5X eller 6P. Eller en Pixel, för all del, men dessa säljs inte i Sverige.

Innan du laddar ned: Observera att det kan finnas stabilitetsproblem med versionen du är på väg att ladda ned – för oss började exempelvis Facebooks Messenger-app krascha konstant efter uppdateringen.

Så skaffar du Android O till din Nexus-telefon:

Android O

1. Surfa in på android.com/beta och säkerställ att din telefon finns listad som berättigad enhet för Androids betaprogram. Välj Registera enhet.

2. Du kommer nu att få en uppdatering skickad till din telefon, tillsammans med information och varningar om vad det innebär att installera en betaversion av Android O. Se till att ha telefonen uppkopplad mot ett wifi-nätverk – uppdateringen är 1GB stor – och välj sedan Ladda ned.

3. Efter att Android O laddats ned till din telefon kommer den att startas om. När detta är gjort är du officiellt medlem av Googles testpatrull för det kommande mobiloperativet.


En av nyheterna i Android O är så kallat bild-i-bild-läge, som låter dig minimera exempelvis en Youtube-video till ett av de nedre hörnen medan du pysslar med annat på telefonen. På så sätt slipper du "tappa tråden" om du får för dig att använda en annan app, men ändå vill kunna komma tillbaka till videon snabbt och smidigt.

I betaversionen av Android O är det inte helt självklart hur man gör för att få läget att fungera, så det tipsar vi om här.

Prova bild-i-bild-läget:

Android O

1. Gå till telefonens inställningsmeny och välj System > Inställningar för systemgränssnitt > Navigeringsfält.

2. Nu kan du exempelvis välja Knapptyp för extra höger och sedan markera valet Tangentkod.

3. Välj sedan Höger tangentkod och skriv in siffrorna 171. Sedan kan du välja vilken ikon du vill visa längst ned i högerkanten. Om du nu gjort allting rätt bör det dyka upp en ny ikon (cirkel i vårt fall) längst ned till höger på din Nexus-telefons skärm.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning