Google Home är nu sex månader gammal, och Google fortsätter förse högtalaren med nya funktioner. Under onsdagens I/O-konferens i Mountain View, nära San Francisco i Kalifornien lanserade företaget en rad uppdateringar som ska göra högtalaren personligare – och lättare att använda hands-free. 

Home
Google I/O I Mountain View, USA.

Rishi Chandra, ansvarig för Googles produkter för hemmet, visade upp funktioner som på vissa sätt går om Amazon Echo flera steg – och på andra fronter mest bara försöker hinna ikapp Echo. Här är de viktigaste nyheterna för högtalaren. 

Gratis hands free-samtal

”Ett telefonsamtal är fortfarande det enklaste sättet att kommunicera med andra,” sa Rishi Chandra under konferensen. Därför kommer Home-användare i USA och Kanada kunna ringa gratis samtal över både det fasta och mobila telefonnätet. Gratis, dessutom.

Användare ber bara sin högtalare att ringa ett nummer, och Home sköter resten. Vi kan dessutom välja mellan att använda vårt mobilnummer som ”avsändare,” eller ett dolt nummer via Googles servrar. Uppdateringen rullas ut till hösten.

I brist på skärm – nu kan högtalaren skicka information till en tv

Så här långt har Home bara kunnat presentera information genom sin högtalare, men snart ska högtalaren kunna skicka svar på våra frågor genom en bild till en tv i närheten, om den är utrustad med en Chromecast. 

Home

Information såsom dagens väder och vad som står på kalendern idag kan vara bra att få presenterat visuellt, något som Google nu tar fasta på.

Läs mer: Echo kommer med skärm – här är  Amazon Echo Show

Proaktiv assistans som tänker åt dig

Google Homes nya proaktiva assistent ska kunna tänka åt oss och förvarna oss när problem uppstår, detta genom att kolla igenom vår kalender och ”annan personlig data”.

Om Home upptäcker ett problem, kanske en krock i kalendern eller en trafikolycka på vår väg till jobbet, kommer högtalaren lysa upp och på så vis visa att den vill oss något. När vi då säger ”Hey Google, what’s up?” så berättar den vilket problem den har upptäckt.

Google angav inte hur Home vet om vi befinner oss i närheten, men en gissning är att den håller koll vår telefons plats.

Fler musiktjänster

Home ska få fler möjligheter att spela upp musik. Soundcloud, Deezer och Spotifys gratistjänst för musik är tre exempel. 

Stöd för bluetooth

Alla Home-högtalare, även redan existerande, får stöd för blåtand för att kunna strömma till exempel musik direkt från en IOS- eller Android-enhet. 

Home

Stöd för HBO Now

Google Home kan redan idag strömma material från Netflix, Youtube och Google Foton till en tv. Nu ska fler tjänster läggas till den listan, däribland HBO Now.

Google Home blir (mer) global

Idag finns Home i USA och Storbritannien, men nu ska Home bli mer världsvan än så. Från och med denna sommar ska produkten lanseras i Kanada, Tyskland, Frankrike, Australien och Japan. Kring den svenska marknaden är det dock (som vanligt) fortsatt knäpptyst.

Amazon Echo eller Google Home?

Amazon Echo har en rad egna tjänster och inte minst bättre koppling till smarta hemmet-produkter än Google Home. Men på andra håll har Google Home ett försprång, inte minst inom artificiell intelligens och den proaktiva assistansen. Tävligen mellan de två högtalargiganterna är långt ifrån över.