I ett samarbete med innovationscentret Epicenter, som slog upp dörrarna 2015, har SJ nu börjat testa chipp som operarats in i handen som tågbiljett. Tekniken som används är närfältskommunikation, eller nfc, och finns redan i dag i "blippkort" av många slag – bland annat som tågbiljetter.

Sj nfc chipp
Foto: SJ

På Epicenter kan frivilliga medlemmar sedan en tid tillbaka operera in ett nfc-chip i handen. Det är detta chip som nu börjar viseras av konduktörerna ombord på SJ:s tåg. I dagsläget består "testpatrullen" av affärsresenärer, som alltså behöver vara kopplade till SJ:s prio-medlemskap.

– Några av SJ:s affärsresenärer på Epicenter hörde av sig och efterfrågade möjligheten att använda chippen för tågresan. Ganska snart insåg vi att det var genomförbart med lite utveckling av våra mobila plattformar. Nu står vi här några veckor senare och ska inleda testet vilket känns fantastiskt kul, säger Lina Edström på SJ:s företagsförsäljning, i ett pressmeddelande.

Till Expressen säger SJ:s kommunikationschef, Stephan Ray, att mellan 1 500-2 000 svenskar har modifierat sina kroppar med ett nfc-chip. 

Det här behöver du för att resa med chippbiljetten:

  • SJ Prio-medlemskap.
  • NFC-chippimplantat.
  • Smartphone med Android som operativsystem och öppen NFC-funktion för att kunna skriva in sitt SJ Prio-nummer i chippet.
  • Biljett kopplad till SJ Prio-medlemskapet. Chippbiljetten gäller enbart resor med SJ-tåg och så länge testperioden pågår behöver du även din vanliga biljett.