Uppdaterad med ny prisuppgift 1/6 2017

Årets oled-lineup från LG är imponerande och det går inte att ta miste om att tillverkaren storsatsar på tekniken. B7-modellen är den enklare av de fem (!) nya modellerna, med en prislapp på "bara" 29 000 kronor. Förväntningarna är med andra ord på topp.

LG Oled55B7

Vi testar den nya modellen sida vid sida mot föregångaren i B6-serien, en tv som till det yttre är väldigt lik årets nya modell. LG B7:a är snyggt formgiven med en helt ny böjt fot. Precis som i föregångsmodellen är övre halvan av tv:n lövtunn medan den undre halvan är ganska stor, då den inhyser en hel del elektronik och ljudanläggningen. Vi gillar designen skarpt, men just det faktum att undre halvan av tv:n är så stor förtar lite av oled-känslan.

Amazon-knapp på fjärren

Fjärrkontrollen som LG skickar med känner vi igen sedan tidigare – bortsett från att den fått snabbknappar för Netflix och för Amazon Prime Video. Det är en greppvänlig plastfjärr med gyrobaserad muspekare, och den tar en stund att vänja sig vid. Web OS 3.5 driver tv:n och ett tryck på hemknappen blottar ett stort antal genvägar till olika tjänster i underkanten av tv:n. Två klick till krävs för att komma in i inställningsmenyerna, och här finns allt vi förväntar oss, och lite till.

Utbudet av 4k-innehåll i hdr växer sakta men säkert. Netflix erbjuder det, och även Amazon Prime som är en relativt ny tjänst för oss i Sverige (vilket märks då endast ett fåtal titlar erbjuder svenska undertexter). Andra appar som finns tillgängliga i den här tv:n är SF Anytime, Viaplay och SVT Play. Gränssnittet är snabbt och relativt enkelt att hitta runt i när du väl vant dig vid fjärrkontrollen.

Tv:n har ett antal olika förinställda bildlägen, och du kan givetvis anpassa bilden i detalj efter eget tycke och smak. Svärtan är extremt bra och när vi släcker ned rummet och tittar på mörka testbilder ser vi inte var tv-bilden börjar eller slutar. Detaljåtergivningen i mörka scener är aningen bättre än på fjolårets modell, och kontrasten som helhet upplever vi som ett snäpp vassare, främst tack vare lite bättre tryck i ljusa scener när vi tittar på 4k-innehåll i hdr. Det enda vi har att gnälla på bildmässigt är att vi ser lite brus/oskärpa i mörka partier, framför allt i rörelser.

Första tv:n med Atmos

LG:s nya Oled-tv ska vara den första med inbyggt stöd för Dolby Atmos, men ljudet är inte det starkaste kortet. Och våra testfilmer har bara Dolby True HD-ljud, och Dolby Atmos-avkodaren i tv:n stöder bara Dolby Digital Plus.

LG Oled55B7

En välkommen detalj som är viktig om du tänker spela spel på tv:n är att spel-inställningen ger väldigt lite input-lag. 21 ms säger LG (även i 4k-läge). Vi mätte upp det till 31 ms från hdmi-utgången på vår testdator, och vi störs inte alls av något fördröjning när vi spelar exempelvis Playstation 4. Den höga upplösningen i kombination med den fina kontrasten gör att den här tv:n gör spel full rättvisa, liksom stillbilder eller om du kopplar in en dator.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning