Sonys första oled-tv med 4k heter A1 och erbjuds i två storleka: 65-tummaren KD-65A1 som vi har testat, och en 55-tummare med modellbeteckningen KD-55A1.

Smart-tv: Bästa 55-tummaren under 15 000 kronor just nu

Desigen på den nya A1-serien är minimalistisk och unik. Här finns nämligen inget bordsstativ, tv:n ställs upp som en gigantisk fotoram med ett vinklat stöd på baksidan, och den hamnar således direkt på tv-bänken. Riktigt läckert – och stabilt. Och anslutningarna sitter givetvis i "tavelstödet". Här hittar vi fyra hdmi-ingångar, tre usb-portar, optisk ljudutgång och nätverkskontakt för dig som inte vill använda wifi-uppkoppling.

sony kd-55a1
Sonys nya tv bjuder på väldigt speciell design.

Riktigt bra bild

Panelen i Sonys tv är tillverkad av LG, men när vi ställer upp A1 sida vid sida med LG:s nya B7-modell ser vi en viss skillnad. Båda tv-apparaterna bjuder på makalös svärta och riktigt imponerande kontrast. Vi upplev er Sonys tv en aning mer ljusstark, men ändå inte i klass med de starkast lysande led-tv-alternativen. Givetvis stöder Sony KD-65A1 hdr-standarden, både HDR 10 och Dolby Vision.

När vi tittar på detaljnivå och skärpa i svåra lågdagrar imponeras vi dock av Sonys nya tv. Rörelseskärpa är svårt att få till men när vi har justerat ned motion flow och justerat en del andra bildförvbättringsfunktioner får vi till riktigt skarp bild även i svåra scener med rörelser från våra blurayfilmer i 4k med hdr. Här finns också en hel del förinställda bildlägen, några ser bättre ut än andra, och även ett spelläge med minimal bildfördröjning (vi mätte upp input lag till cirka 34 ms).

Sonys tv är även bra på att hantera lägre upplösningar och den gör ett gott jobb med att skala upp 720p- och 1080p-innehåll.

sony kd-55a1
Längst ned i vänster hörn syns Sonyloggan lite diskret.