Vad är Wish för något?

Wish är en shoppingtjänst som kopplar samman dig med en rad olika butiker. Det är alltså inte någon egen återförsäljare, utan snarare en slags förmedlare som listar mängder av produkter från återförsäljare över hela världen. Wish finns både som webbsajt och som app för IOS och Android.

Wish

Vad kan jag köpa från Wish och hur kommer jag igång?

Här finns flera olika kategorier att välja mellan – allt från kläder till bluetooth-högtalare, mobilskal och sladdar. Det finns hela tiden mängder av produkter till rabatterat pris och flera av dessa rabatter är tidsbegränsade.

Läs även: Allt du behöver veta när du handlar från Amazon

För att komma igång med Wish behöver du skapa ett konto. Så snart det är gjort är det bara att börja använda tjänsten.

Wish

Obs! Som bilden ovan visar bör du också ta informationen om prissänkningar med en nypa salt. Det är förmodligen inte rimligt att en klocka för 210 kronor en gång i tiden har kostat 10 000 kronor.

Vad bör jag tänka på innan jag handlar?

Det är en bra idé att läsa omdömen om produkten du är intresserad av innan du slår till. Om du klickar dig in på en produkt finns fliken Produktbetyg, och den är riktigt användbar. Leta framför allt efter bilder som användarna har laddat upp – ibland kan dessa skilja sig rejält jämfört med de bilder återförsäljaren skyltar med.

Wish

Kolla även in fliken Butiksbetyg. Där kan du läsa vad andra tycker om återförsäljaren i fråga.

Hur är det med storlekar på kläder?

Att läsa omdömen från andra är nog så viktigt när du köper kläder. Storlekarna kan nämligen skilja en hel del mot vad du är van vid i svenska butiker.

Hur lång tid tar det innan jag får min vara?

Det varierar en hel del beroende på vad du har köpt och vilken återförsäljare det handlar om. Under fliken Leveransinfo hittar du information om hur lång tid det tar innan du får produkten. Räkna med omkring två veckor, men det kan gå både kortare och längre tid än så.

När du väl har handlat något syns beställningen under Orderhistorik. Där kan du följa ditt paket genom att klicka på Var är mitt paket?. Wish poängterar dock att det inte alltid är möjligt att spåra paketet.

Wish

Vad kostar frakten?

Precis som med leveranstiden varierar fraktkostnaden en hel del. Du hittar information om vad den går på under fliken ”Leveransinfo”.

Hur är det med tull och garantier?

Normalt ska varor som du handlar utanför EU tullas och skattas. Är det totala beloppet under 1 500 kronor (varans pris + frakt) behöver du inte betala någon tull, däremot ska du betala svensk moms.

Svensk moms slipper du om du tar emot en gåva med ett värde under 500 kronor. Här trixas det en hel del bland återförsäljarna, och har du tidigare importerat från utlandet har du kanske varit med om att det står ”gift” på paketet.

Med det sagt, många varor som skickas kommer hamna direkt i din brevlåda utan att du tvingas betala något extra.

För garantier är det lite mer riskabelt. Många av produkterna på Wish är väldigt billiga, så om något skulle gå sönder är det knappast hela världen. Om du däremot handlar något dyrare kan det vara värt att tänka på att EU:s konsumentlagstiftning inte gäller för varor som exempelvis skickas från Kina – och att de därmed inte har några garantier.

Läs vår genomgång av import från Kina för mer information om risker och vilka produkter du bör undvika.

Vad kan jag göra om jag inte är nöjd med min beställning?

Wish erbjuder en ångerrätt och du ska kunna returnera alla beställningar inom 30 dagar från leveransen. Återbetalningen sker inom 14 dagar.