Det är inte ett nytt fenomen när en tillverkare skapar en teknisk term i syfte att förvirra dig som köpare. Men att marknadsföra en ny variant av den gamla, beprövade lcd-tekniken som något helt nytt och banbrytande – med ett namn som nästan ser likadant ut som en ny och helt banbrytande tv-typ som värsta konkurrenten marknadsför – då är det riktigt illa. Jag pratar förstås om Oled vs Qled.

Oled-tv har funnits ett tag, men det är först den senaste tiden som tv-apparater med den här tekniken fått en prislapp som gjort dem möjliga att köpa för en bredare målgrupp. Nyligen passerade LG:s B6-modell testlabbet, en 55-tummare som går att köpa för omkring 15 000 kronor. Oled står för "organic light emitting diode", och här skapas bilden på tv:n från kolbaserade plastfilmer där elektroluminiscent ljus uppstår när man skickar ström genom oled-cellen. Ingen bakgrundsbelysning helt enkelt, vilket gör att pixlar som inte ska visa något ljus verkligen är svarta, och inte behöver blockeras av något filter.

Qled, som Samsung marknadsför stenhårt som en ny, banbrytande tv-teknik, låter väldigt likt Oled – eller hur? Det är helt enkelt väldigt lätt att man som tv-köpare tänker att "här har vi två alternativa nya tv-tekniker att välja mellan." Men en Qled-tv är en lcd-tv. Punkt. Med en extra film mellan ljuskällan och lcd-plattan. Visst gör det här att färgerna kan återges ännu mer naturtroget, och Samsungs nya tv-apparater bjuder på fantastisk bild. Men det är väldigt tydligt att tillverkaren gör allt för att föra ut budskapet om att det handlar om en ny sorts tv. Samtidigt som konkurrenterna (främst LG) satsar stenhårt på den där andra tekniken med nästan samma namn.

Samsung gjorde samma sak när led-belysningen introducerades på lcd-sidan. Då ville man nämligen invagga köparna i föreställningen att en led-tv var något helt annat än en lcd-tv. När det bara handlade om en ny typ av bakgrundsbelysning.

Nu behöver inte en oled-tv vara vassare eller mer prisvärd än en qled-tv, men som köpare bör du vara medveten om att det handlar om helt olika saker. Med sina respektive för- och nackdelar. Qled är en led-tv. Som är en lcd-tv. Och lcd-tv är inte dött på något sätt, utan är en väldigt kompetent tv-teknik som förfinats otroligt mycket de senaste åren.