BMW:s aktuella 4-serie i cab-utförande kom redan 2014, men förra året fick modellen en helt ny motor. Det handlar fortfarande om en sexcylindrig bensinmotor, men jämfört med 435i har den nya modellen 20 extra hästkrafter och därmed också bättre vridmoment.

Smart konstruktion

Det här är en påkostad bil där varje detalj andas hög kvalitet, och det är en ren fröjd att glida runt på kurviga 70-vägar bland blommiga rapsfält en varm och solig helg under försommaren. Att fälla ned taket görs väldigt enkelt på ca en halv minut och om du sedan väljer att låta sidorutorna vara uppe får du en del vindskydd. I nackstöden finns värmefläktar som du kan ställa i tre steg, och dessa är behagliga när temperaturen ute sjunker.

BMW 440i cab
Taket fälls automatiskt genom att du håller ned en knapp i mittkonsolen.

Taket är av plåt och det glider snyggt in- och ut ur bagageutrymmet med genomtänkta detaljer i en mycket smart konstruktion. Med taket på är ljudnivån i kupén inte speciellt störande ens när du ligger på motorväg och bränner mil. Faktum är att du i det här läget knappt tänker på att det är en cab du kör.

Härlig körkänsla

Motorn mullrar härligt och det är svårt att inte lockas att köra bilen på höga varv. Du kan välja mellan 4 olika körlägen i 440i - två sportlägen (med eller utan antispinn), ett komfortläge och ett eco-läge. Vi föredrog sportläget som ger härlig styrkänsla och väghållning, men vi kom ofta på oss själva med att vi växalde över till manuellt läge och växlade med paddlarna vid ratten. Just för att få ut de där extra varven ur motorn.

BMW 440i cab
Manöverratten i mittkonsolen är väldigt smidig att använda.

Stolarna i bilen är lagom skålade och det förlängningsbara lårstödet är väldigt bekvämt. Alla rattar och reglage sitter där de ska sitta för snabb åtkomst och navigeringshjulet i mittkonsolen är smidigt att använda. Skärmen saknar touchfunktion, och överlag märks det att MMI:t i bilen inte är purfärskt. Men bortsett från en ganska blek backkamera är det ingenting som förtar körupplevelsen nämnvärt tycker vi. Ljudanläggningen från Harman/Kardon är dessutom riktigt bra (och låter förvånansvärt bra även i nedcabbat läge).

BMW 440i cab
Vi sitter mycket bekvämt i stolarna och materialet i kupén är påkostat och genomtänkt.

Omdöme

BMW 440i kommer inom kort med en uppdatering som vi ser fram emot att testa senare i år. Tills dess är det den här modellen som gäller och bilen är riktigt sportig och trevlig att köra samtidigt som kvalitetskänslan är på topp. Visst kostar bilen en rejäl slant men med tanke på vad du får för pengarna tycker vi ändå att prislappen känns rimligt.

plus

Mycket rolig att köra
Komforten
Kvalitetskänslan

minus

Lite gammalmodigt MMI

Fakta BMW 440i cabriolet

Tillverkare: BMW
Pris: Från 515 500 kr
Motor: 6-cylindrar bensin 2998 cm3
Effekt: 326 hk
Vridmoment: 450 NM
Drivning: xDrive 4-hjulsdrift
Prestanda: 0-100 km/h 5,0 sek
Växellåda: 8-stegad Steptronic
Toppfart: 250 km/h

Betyg 4 av 5