När Playstation lanserades satsade Sony mycket på att locka en ny och lite äldre målgrupp till tv-spelens värld. En viktig del av den strategin var Wipeout, ett i grunden Mario Kart-liknande racingspel där Mario och plingplong-ljud var utbytta mot ilsnabba svävare och dunkande klubbmusik. Wipeout passande Sonys stil perfekt. 

I augusti 2012 fick det hela ett tvärt slut. Sony meddelade att den anrika Studio Liverpool, tidigare känd som Psygnosis, skulle slå igen sina portar. Det såg ut som dödsstöten för den klassiska serien, men Wipeout fick en chans till – denna gång på Playstation 4.

Wipeout bild 1

Triss i ess

Wipeout Omega Collection består av Wipeout HD, den välfyllda expansionen Fury och Wipeout 2048. Wipeout HD och Fury lanserades ursprungligen till Playstation 3, medan 2048 är ett Vita-spel i grunden. De tre spelen har varsin separat kampanj som är fylld med tävlingar. Dessa hoppar hela tiden mellan allt ifrån regelrätta race och tidsjakt till lite mer unika spellägen som zoner och eliminering.

Racen påminner en del om ett Mario Kart på steroider; det är intensiva tävlingar på knixiga banor där fart- och vapenplattor ofta avgör vem som kniper förstaplatsen. Likt Mario Kart kan racen ibland kännas aningen slumpmässiga och det är lätt att hamna i en gröt av bomber, minor och missiler i mitten av fältet.

Wipeout bild 2

Det är emellertid inte motståndarna som är spelarens värsta fiende, utan snarare väggarna på banorna. Det krävs en del övning för att navigera de ilsnabba svävarna snyggt, snabbt och säkert genom de många kurvor och loopar som banorna är uppbyggda av. Lyckligtvis finns det tre svårighetsgrader och lite mer nybörjarvänliga svävare att testa vingarna i – men något särskilt lättillgängligt spelserie har Wipeout aldrig varit.

 Om ditt skepp tar för många smällar, både från vapen och krockar, kommer det till slut att explodera. För att undvika det kan du använda upplockade vapen för att förstärka skeppets sköld. Att använda en målsökande missil i slutet av racet kan alltså betyda en förstaplats, men det kan också sluta i noll poäng med en olycklig krock i den sista kurvan om skölden är svag.

Wipeout zone mode

Zona ut

Intensiva race i all ära, men det är spelläget kallat Zone Mode som höjer Wipeout över alla konkurrenter. Dessa tävlingar utspelar sig på avskalade banor helt fria från andra motståndare. Din farkost accelererar automatiskt och din enda uppgift är att undvika banans kanter, vilket är lättare sagt än gjort i de extrema hastigheter som väntar.

Det som utmärker Zone-läget är att musiken och den avskalade grafiken samspelar på ett briljant sätt och skapar en audiovisuell upplevelse som är lika häftig som unik. Zone-läget är helt enkelt essensen av Wipeout och trots att spelläget introducerades för tolv år sedan förtrollar det oss än i dag.

Dags att tappa hakan igen

Detsamma kan sägas om grafiken. När Wipeout HD hittade till Playstation 3 för snart nio år sedan blev det snabbt rankat som konsolens snyggaste spel, både sett till design och teknik. Det var svårt att hålla hakan från golvet när väldetaljerade svävare susade fram genom läckra miljöer i 1080p-upplösning och 60 bilder per sekund.

Faktum är att Wipeout HD till Playstation 3 ser bra ut än i dag – i alla fall tills vi startar Wipeout Omega Collection. Det som en gång var så snyggt ser nu ganska platt och grått ut i jämförelse.

Varken Wipeout HD eller Fury har egentligen inte fått några enorma grafiska förbättringar, men tack vare ett helt nytt ljussystem och mer detaljerade omgivningar får miljöerna ett mer livfullt utseende. Lägg därtill den förbättrade kantutjämningen som gör att all form av flimmer helt lyser med sin frånvaro. Om du dessutom sitter med en Playstation 4 Pro och en tv med stöd för hdr kan du njuta av 4k-upplösning och ett utmärkt hdr-stöd som lyfter färgerna ännu ett snäpp.

Den kanske största förbättringen står dock ljudet för. Både musik och ljudeffekterna är till stor del helt nya och låter nu både tyngre och mer passande än tidigare. Soundtracket är även det mer eller mindre perfekt med artister som Prodigy, Swedish House Mafia och Chemical Brothers.

Wipeout Bild 4