Åtminstone sett till de senaste tio åren har Nintendo experimenterat flitigt med diverse annorlunda kontrollmetoder. Wii byggde som bekant nästan uteslutande på rörelsekontroller – och även om man backat en del på just den biten sedan dess verkar Nintendo inte riktigt redo för att ge upp området. Det är bara att se på Switch. Konsolens Joy Con-kontroller går nämligen att använda på ungefär samma sätt som Wiimoten, åtminstone i det avseendet att de är rörelsekänsliga.

Titeln som exemplifierar det bäst heter Arms och går – något förenklat – att beskriva som en slags uppföljare på Nintendos klassiska boxningsspel Punch-Out. Visserligen är boxarna ersatta av karaktärer med långa, robotliknande armar (därav titeln), men i övrigt är mekaniken snarlik. Här gäller det kort och gott att ge dina motspelare på nöten genom att dela ut välplacerade smockor. Och för att lyckas med detta på bästa sätt behöver du attackera i rätt ögonblick, och försvara dig när det är tillfälle för det.

Arms

Avskalad figthing med rörelsekontroller

Den stora grejen med Arms är som sagt rörelsekontrollen. Det går att kontrollera spelet på traditionellt sätt också, men då går mycket av charmen förlorad. Du delar ut slag genom att svinga med armarna och skyddar dig genom att slå ihop händerna. Till en början är det klurigt att få till styrningen, och du får räkna med att åka på en hel del däng. Men så snart du får grepp om styrningen blir det faktiskt riktigt behagligt. Precisionen är inte på Tekken 7-nivå, men så ställer Arms inte några krav på att du ska lära dig långa kombinationer eller tajma dina attacker helt perfekt – det här är snarare ett avskalat fightinglir uppenbarligen framtaget för att passa en bred målgrupp.

Med det sagt saknas det inte djup. På de lägre svårighetsgraderna behöver du inte göra mer än att se till så att dina slag träffar rätt, men så snart motståndet blir svårare blir det nödvändigt att tänka ett steg längre. Din karaktär kan både hoppa och röra sig snabbt i sidled, och dessutom går det att greppa motståndaren, skruva slagen och utnyttja diverse specialföremål. Spelar du någorlunda bra får du även tillgång till en specialattack, som orsakar stor skada om den träffar rätt.

arms

Arms Pris vid test: 589 kr.

Bästa pris just nu: 444 kr